15 Januari 2023

Zondagmiddag bijna 12.30 uur. Net de doffers hun bad gegeven. Deze periode gewoon met schoon leidingwater en ze ploften er direct met z'n allen in. Mooi om te zien, want dat betekent dat het spul gezond is. De harde zuidenwind wind tot achterin het hok, maar de duiven zitten met krijtwitte poederneuzen in de bakken. Super ! Even een kritische noot over de eisen welke sommige bonnenkopers stellen. Afgelopen week werd ik gebeld door een liefhebber die een bon van mij bemachtigd had. Wilde jongen uit de beste vliegers of kweekduiven en dan ook liefst zelf bepalen wanneer ik die jongen klaar zou gaan hebben. Kijk, door zulke eisen te gaan stellen gaat voor mij de lol eraf om bonnen te schenken. Nu was ik er al geen liefhebber van, maar als er voor een relatief klein bedrag een bon gekocht word en we gaan ook nog eisen stellen...... Natuurlijk word deze man goed bedeelt, maar wel op het moment dat het mij past en er word niet geschonken op koppel. Gewoon een aantal jongen in een mand en zoek er maar iets uit wat je aanstaat. Eigendomsbewijs en stamkaart worden nagezonden. Ik heb afgelopen zondag gekoppeld, dus de kweekduiven zullen vanaf vandaag/de komende dagen op eieren komen. Deze jongen zijn bestemd voor de diverse bonnenkopers. De 2e en 3e ronde zijn voor eigen gebruik en een eventuele 4e ronde is weer te koop. Maar ik weet het goed gemaakt. Volgend seizoen alleen voor eigen vereniging en NIC! 

15 december 2022

Bijna 15.30 uur. Op deze 2e dag van mijn midweeks weekend rol ik net het duivenhok uit. Even het doffer en duivinnenhok weer van een aantal emmers mest ontdaan. In het dofferhok heb ik 2 balen grove beukensnippers gedaan. Het duivinnenhok volgt nog. Ik vind het heerlijk om de bodem niet te hoeven krabben en de duiven vinden het ook veel fijner. Ze liggen direct lekker op 1 vleugel in de snippers. Als de duiven zich goed voelen zullen de prestaties misschien ook wel beter zijn....  Een aantal dagen geleden heb ik weer eens serieus overwogen om de duivensport vaarwel te zeggen. Ik heb er ontzettend veel moeite mee, maar ik kom gewoon niet rond met mijn baan erbij. De afgelopen jaren van alles geprobeerd om het leuk te gaan vinden, tot aan een Benzing Live systeem aan toe. Natuurlijk ben ik dan op zaterdag iets dichterbij de sport, maar ik mis het mooiste van de aankomst... Zoals het nu lijkt ga ik toch seizoen 2023 op alle marathonvluchten proberen te spelen. En daar zal ik dan ook al mijn energie instoppen. De rechtstreekse duiven van Hielko Postma gaan naar Postduiven Kweekstation P.K.G.  Daar word de gouden stam van wijlen Hielko Postma gekoesterd en mee door gekweekt en gevlogen. Op woensdag 21 December komt De Duivencoach Nico van Veen bij mij de duiven keuren. Ik weet dat een aantal liefhebbers in de directe omgeving deze man elk jaar consulteren en de resultaten zijn erg goed te noemen. Ik laat mij verrassen!

10 Augustus 2022

Woensdagochtend tegen de klok van half 12. Hiernaast de uitslag van de ZLU vlucht Perpignan 2022. Bij het vaststellen van het vliegprogramma 2022 had ik 2 vluchten aangevinkt. Het zou moeten gebeuren op de ochtendlossingen NPO Ruffec en ZLU Perpignan. Op Ruffec kwamen de Snijderduiven geweldig met een 1e, 4e, 6e enz NIC0101 Appingedam als resultaat. Vol vertrouwen werden er dan ook 3 doffers en 11 duivinnen ingekorfd bij NIC Meppel voor de ZLU vlucht Perpignan. De meeste namen uit de fondwereld boven de rivieren waren aanwezig, dus ik voelde me als een vis in het water. Werd goed geholpen door de aanwezige leden met de papierwinkel, dus ging met een voldaan gevoel retour Appingedam. Van mijn werkgever had ik vrijdag en zaterdag vrij gekregen, dus het wachten kon gaan beginnen. Helaas werd er wegens slecht weer niet op vrijdag gelost, maar zaterdagochtend om 7.30 uur werd dan het startsein gegeven. Natuurlijk dezelfde dag geen duiven in het hoge Noorden, dus s'avonds lekker naar de bbq van de vereniging. Na een onrustige nacht werden de meldingen gevolgd en ik verwachtte de eerste duiven tussen 16.00 en 18.00 uur. Maar tot aan het donker kwam er bij mij geen duif door. Trouwens in de hele afdeling alleen een duif van R.J.Rittersma. Dat werd dus maandag (onder werktijd) doorklokken en uiteindelijk piepte mijn telefoon om 14.07 en 14.14 uur twee maal voor een duivin. Tjonge, wat was ik blij. De 1e duivin is uit de Gijzendoffer New Future (via Mijnis Gijzen)x Rode Simon (Simon Ijnsen) en de 2e  komt uit Prins910 (Balotelli, Bert Visser, Ameland x New Princess, 1e NIC 108 Cahors Snijder) x Dochter Opi (W.Weerink, Asduif afdeling 8 marathon). Later die dag viel de 21-01 uit Klz x Dtr Youri (Simon Ijnsen) nog op de klep, dus uiteindelijk 3 vd 14 thuis. Op dit moment is dat nog steeds de score, dus ondanks dat er op de eerste ZLU opdracht ooit 2 duifjes op de uitslag staan zijn er nog steeds 11 duiven onderweg. Waarschijnlijk zullen er nog wel een aantal nakomen, maar Perpignan was een harde leerschool voor zowel de duiven als hun coach.... Geen jaarlingen meer op ZLU vluchten, maar pas als 2-en 3 jarige spelen op deze monstervluchten.

4 Augustus 2022

Donderdag rond het middaguur. Afgelopen maandagavond 14 duiven ingezet voor de megavlucht ZLU Perpignan. Voor hok Snijder is dat dik 1220km naar huis onder zware en moeilijke omstandigheden. Barcelona is nog dik 150km verder, dus dit is een echte vuurdoop! Omdat er in Dalfsen een uitbraak van de vogelgriep is mochten we niet inkorven te Nieuwleusen , dus werd in eerste instantie uitgeweken naar Dedemsvaart. helaas werd er op een nabijgelegen bedrijf ook vogelgriep vastgesteld en werd het Meppel bij PV De Valk aldaar. Prachtige accommodatie en de aanwezige liefhebbers en de organisatie waren voor deze ZLU maagd zeer behulpzaam. Dat het de hoge school van de duivensport betreft bleek wel uit de namen welke aan tafel zaten en langskwamen lopen. De crème de la crème van de duivensport boven Zwolle was daar toch wel aanwezig. En ik........ Samen met de combinatie Luit en Cor uit Drieborg hebben we toch wel de grootste afstand, dus zal er een vaasje inzitten???? Als alles goed gaat word er morgen (vrijdag) ochtend gelost waarna het wachten kan gaan beginnen. Ik verwacht dat er zaterdagmiddag duiven geklokt gaan worden, dus de meldingen op de voorhand worden scherp in de gaten gehouden. Ook hier zullen weer duiven langer onderweg zijn dan de duiven welke op zaterdag thuis weten te komen, maar dat is selectie op afstandsgeschikheid en nodig om Barcelona te kunnen vliegen over 2 jaar. De 5 doffers welke nog thuis zijn zitten op de jongen, en bij thuiskomst van de diverse duivinnen zal ik ze weer een jong geven als beloning voor hun megaprestatie. Van mijn werkgever Dries heb ik vrijdag ook vrij gekregen (zaterdag had ik reeds vrij genomen), dus kunnen de zenuwen alvast flink opbouwen. Gevoel nu......... Pfffffff. Laterzzzzz.

6 Juli 2022 Ruffec!!

Woensdagmiddag iets over half 5. De stofwolken van de NPO ochtendlossing Ruffec zijn opgetrokken en ik mag zeggen dat het een zeer geslaagde vlucht is geweest voor hok Snijder. In de wintermaanden deze vlucht aangevinkt als 1 vd 2 belangrijke vluchten voor dit seizoen en als het dan goed uitpakt is het meer dan geweldig toch? Dinsdag gingen er 25 duiven van mij en 3 duiven van Roos de mand in om vrijdag om 7.15 uur gelost te worden op 943km in Ruffec (Frankrijk). De wind was uit het zuiden, dus er konden zeker duiven in de avond thuiskomen. Dat bleek ook wel, want de meldingen op de voorhand waren vroeg. Dus om 17.00 uur vanuit het werk de auto in naar huis en wachten op de eerste duif op de plank. Om 18.30 uur kwam er een stipje heel hoog uit de lucht met samengeknepen vleugels omlaag zetten en knalde in 1 maal op de klep. Dat was een knalvroege in de afdeling..... Mits het geen jonge duif was geweest welke nog buiten was van de training de avond hiervoor. Tjongejonge, een hartverzakking kreeg ik. Enigszins teleurgesteld schoof ik weer aan de eettafel op de veranda om mijn bord leeg te eten. Om 19.12 uur was het dan zover! De 20-680 zorgde voor euforie en de eerste prijs in het  inkorfcentrum, 3e prijs in het rayon en de 7e prijs in afdeling 10 Noord. Blijer dan blij kon ik niet meer worden. Deze late doffer (december 2020) was een ongelukje terwijl de ringen voor de jonge duiven nog niet binnen waren. Is als jonge duif met oude ring in 2021 direct meegegaan op alle programmavluchten en nu deze beloning. Wat een topper. De ouders komen beide rechtstreeks bij Amelander duiven maatje Simon Ijnsen weg en is een klz. Marnix (Grootonk) x Dochter Jonge Kevin. Maar de koek was gelukkig nog niet op. Tot aan 22.44 uur aan toe vielen er nog 10 duiven bij, dus 11 duiven thuis op hun eerste grote opdracht en mijn debuut als herintreder op de ochtendlossing. Resultaat: NIC0101 Appingedam 1, 4, 6, 12, 20, 31, 33, 36, 42en 45. Rayon 2: 3, 6, 9, 19, 24, 34, 37, 41, 50, 54, 59 enz. Afdeling 10 Noord: 7, 20, 29, 49, 68, 96, 100, 108, 123, 127 en 136. Helaas zijn er nog 7 duiven onderweg, maar de selectie gaat om afstandsgeschiktheid en die duiven hebben het waarschijnlijk niet aangekund. De mand selecteert!! De 3 programmaduiven van Roos zijn nu tussen de marathonduiven weg gehaald, zodat er nog 9 koppels over zijn om klaargestoomd te worden voor ZLU Perpignan in het eerste weekend van augustus. Niet gezegd dat het weer een feestje word, maar we gaan er in ieder geval weer alles aan doen. Laterzzzzzzzzzz. 

Woensdagochtend 31 Mei 2022 Blog van www.snijdermarathonduiven.jouwweb.nl .

Gisteravond in ons nieuwe NIC zijn er in totaal 128 duiven ingekorfd van 12 liefhebbers op de openingsvlucht van het marathonseizoen Limoges. Blij zijn we met de opkomst en de positiviteit die wij mochten ontvangen. Top! Van hok Snijder zijn er 7 strijders de mand ingegaan. 1 doffer die net een nieuwe liefde had veroverd en 6 welke een jong hebben van 3-6 dagen. We gaan het zaterdag wel meemaken. Ben gewoon aan het werk, dus Benzing Live zal zijn werk moeten gaan doen evenals het systeem met het automatisch melden. 1e getekende: 21-061 duivin (Prins 910 x Dtr Opi), 2e getekende: 18-172 (De vd Lindendoffer, in 2020 2 uit 2 op de marathon). Verder ingezet: duivin 19-912 (Zus vd Lindendoffer), 21-069 duivin (Jellemadoffer x Gijzenduivin), 19-892 (rechtstreeks  Simon Ijnsen Ameland), 20-680 doffer (Klz. Marnix x  Kld Kevin beide rechtstreeks Simon Ijnsen Ameland) en de 20-258 doffer (uit rechtstreeks Mijnis Gijzen koppel). Hopen op een aantal prijzen in ons toch best sterk bezette NIC in Appingedam. Duiven zijn goed voorbereid met 3 dagen achtereen de beide Beute pillen en een twee maal daags bijgevuld potje Beyers Jellema Power mengeling. Nu moeten ze het nog in het koppie hebben. We wachten af.

16 Januari 2022 (Blog van www.snijdermarathonduiven.jouwweb.nl)

Goedemorgen deze morgen. We zijn alweer een aantal weken verder in dit nieuwe jaar, de duiven liggen rustig op hun eieren in de nestschotels en we zijn volop bezig met het komende seizoen. Binnen de vereniging zijn we bezig om de werkzaamheden van NIC108 over te nemen, maar dat kunnen de beide initiatiefnemers natuurlijk niet allen. Daar zijn dus weer vrijwilligers bij nodig en het lijkt erop dat NIC101 er gaat komen. Maar....., nog niet juichen voordat eea voor de bakker is. Afgelopen weken heb ik de speerpunten voor seizoen 2022 in kaart gebracht voor mijzelf. Op 2 Juli NPO ochtendlossing Agen en op 30 Juli of 6 Augustus ZLU Narbonne of Perpignan. De rest van de vluchten staan in het teken van training, opleiding en fris thuiskomen onder alle mogelijke omstandigheden. Voor Roos gaan een aantal duivinnen op nest aan de bak op de 1-daagse vluchten als speerpunten, dus ook daar vol de focus op. Als ik mij kan focussen op 1 a 2 vluchten per jaar blijkt dat ik dan erg goed de duiven kan conditioneren en super klaar heb voor de beoogde vlucht. Vandaar het plan om helemaal te gaan voor de megavlucht Barcelona en de weg ernaar toe te beschouwen als 1 lange trainingsperiode. Natuurlijk dienen de duiven op bv. Narbonne wel fris op de plank te komen en eigenlijk hun prijsjes te pakken. Maar dat is nu nog allemaal toekomstmuziek. Waar de 9 koppels kweekduiven nu rustig in de schotel liggen heb ik ook eieren bij de meeste vliegkoppels. deze vliegkoppels hebben zelf hun partner mogen uitzoeken en een plekje mogen vinden ergens in een bak, op de grond of in een jonge duivenbak. Het maakt mij niet uit waar ze gaan zitten, zolang de duiven zich daar op hun best voelen is het allemaal best. De komende weken ga ik nog wel een kleine verandering doen aan de indeling van de vliegafdeling. De vliegduiven gaan toch de grote afdeling krijgen en de jongen gaan naar de kleinere afdeling, Voor de jongen zullen ongeveer een 50 plaatsen komen en bij de vliegduiven 24-30 plaatsen. Bij de jongen zijn het de gebruikelijke bakken voor jonge duiven en wat schapjes. Bij de vliegduiven worden er op de simpelste manier welke je maar kan bedenken bakken gemaakt.. 2 staanders van 40cm met daartussen een plank van 30cm diep. Geen deurtje of andere ellende, maar lekker makkelijk. Wanneer er een koppel naar de vlucht gaat zal ik wel de plaats afschermen, maar verder niets. Buiten het vliegseizoen krab ik de vloer en de broedplekken, maar in het seizoen komt en een dikke laag beukenhout 10mm op de vloer en worden alleen de broedplekken schoongehouden. Voeding maak ik mij ook niet meer druk over. De silo's in de hokken worden gevuld met de Wielink Allroundmix waaruit de vliegduiven 24/7 kunnen eten naar behoefte. Naar de vlucht toe word er in een potje bijgevoerd naast de broedschotel met een vette mengeling. Bij de jongen word er weer gevoerd volgens de methode van Willem de Bruin. Het afgelopen seizoen ook gedaan en na de aanschaf van een "Willem de Bruin silo" ben ik daar zeer tevreden mee. Topperdetop!

Simpel maar doeltreffend voor het spel wat ik wil spelen. 

13 Oktober 2021

Marianne komt terug !!! 

Jullie zullen wel denken, wat betekend dat nu weer. Marianne komt terug. Voor onze verhuizing heb ik een aantal late jongen gekweekt uit op dat moment belangrijke duiven voor hok Snijder. In de loop der jaren is het systeem veranderd en is Hok Snijder overgestapt naar de marathondiscipline. Samen met New Princess 09-063 was Marianne 13-461 een belangrijke pion in mijn kweekgedachte om een superhok op te bouwen in Appingedam. Beute was er super over in zijn commentaar en ik heb besloten om de duivin eerst uit te lenen aan clubgenoot Wim Rozema die daar meerdere zeer bruikbare duiven uit gekweekt heeft. Vanwege de definitieve omschakeling naar de marathon is Marianne 2 seizoenen geleden over gedaan naar Fenno Wever te Muntendam die daar ook een aantal zeer bruikbare duiven uit heeft gekweekt. Tegen Fenno heb ik altijd gezegd dat ik de duivin graag weer wil hebben als de tijd daar rijp voor is en dat is nu het geval.  Marianne gaat het kweekhok versterken om jongen uit te kweken welke op naam van mijn dochter Roos gespeeld gaan worden. Als jonge duif gaan ze mee in het stramien van alle jongen, maar als jaarling zullen alleen de duivinnen gespeeld worden volgens de inspeelmethode die vermeld staat op de marathonsite van Hok Snijder www.snijdermarathonduiven.jouwweb.nl En dan eens zien of we de regerende goede liefhebbers kunnen plagen..... Nu op zoek naar een passende doffer. Natuurlijk heb ik er een op het oog, maar ik wil niet meer hoge bedragen uitgeven aan de duiven. Dan zit de vd Lindendoffer ook nog op het vlieghok, dus wanneer ik niet een andere doffer weet te "scoren" mag deze superdoffer voor nageslacht gaan zorgen met Marianne. De tijd zal het uitwijzen...

18 Augustus 2021

Goedemorgen deze morgen (10.02 uur). Toch ook maar even een klein stukje op deze site over de afgelopen periode. Nadat we gestopt zijn met het spelen van de oude duiven door het constateren van Paratyfus bij de kweekduiven heb ik mij alleen laten zien op de site van de marathonduiven. Gelukkig is de kuur goed aangeslagen en zijn we alweer een aantal vluchten onderweg met de jonge duiven. Van het aantal waar we mee zijn begonnen zijn er nog maar 3 onderweg, dus dat is in tegenstelling tot in den lande erg goed. Nu nog een aantal vluchten op de natour en dan is het op naar seizoen 2022. Voor de programmavluchten resteren er nog 8 jonge duiven en volgens mij 5 oude duiven. Dat is het aantal waarmee Roos volgend seizoen gaat spelen op haar naam. Alle marathonduiven worden gespeeld onder B.K.Snijder. De oude duiven zullen ingespeeld worden op de vluchten met 1 nacht mand en daarna 2 marathonvluchten krijgen op nest. De jaarlingen zullen het hele seizoen op alle vluchten gespeeld worden (ook de dagfond) en bij goed verloop moeten ze nog een marathonvlucht meepakken. Wanneer we eenmaal in het seizoen zitten ga ik zien of dat een overnachtvlucht word met inkorven NIC Delfzijl of een ZLU vlucht met inkorven Nieuwleusen. Ik heb gelezen dat de NPO in gesprek is met de ZLU over het inrichten van 2 gezamenlijke ochtendlossingen. Als dat het geval is zullen de jaarlingen en oude duiven daarop ingekorfd worden. Barcelona is tenslotte ook een ochtendlossing......

20 Juni 2021

Kijk op www.snijdermarathonduiven.jouwweb.nl voor de nieuwste blog 

6 Juni 2021

Zondagmiddag 13.30 uur. Wat later als anders, maar dat is nait oans. Gelukkig geen duiven mee vandaag. Donderdag zag ik dat een jonge duif niet lekker was. Heb deze direct uit de vliegafdeling gehaald en apart gezet. Vrijdagochtend was deze al dood. Direct al het zwaardere voer uit het hok gehaald en alleen de silo open laten staan met zuiveringsmengeling. De oude duiven niet ingekorfd, omdat ik dat niet verantwoord vind ten opzichte van de andere clubleden hun duiven. Zaterdagochtend weer een jonge duif uit het hok gehaald en direct de middelen welke ik altijd heb staan van Dr. vd Sluis tegen Adeno-Coli in de drinkpot gedaan. Ook deze jonge duif was s'avonds niet meer in leven. 2 jaar geleden met dezelfde symptomen vielen de jonge duiven voor Roos haar neus dood uit de schapjes, dus gelukkig ben ik er nu sneller bij. Vandaag al geen duiven meer die symptomen vertonen, maar we gaan nog een aantal dagen door met de kuur en het lichte voeren uit de silo met de zuiveringsmengeling. Dat is dus het enige nadeel van het oud en jong samen houden. Maar.... het is niet anders. Geen stress, maar gewoon even pas op de plaats en Doooooorrrrrr. Bij de kweekduiven liggen nog een paar prachtige jongen. Een aantal worden nog gewoon bij gespeend, maar welke nu net geringd zijn mogen naar een andere eigenaar. Ik zal op facebook even een berichtje doen over welke koppels dat gaan. Niet de slechtsten hoor.... (:

24 Mei 2021

Goedemorgen deze morgen. Zoals bijna gebruikelijk is het weer tegen de klok van 12 uur, namelijk 11.45 uur. 2e Pinksterdag vandaag en dat betekend een extra vrije dag na een behoorlijke hectische periode op het werk. 1 van mijn collega's gaat een andere uitdaging aan en dat was de start van een paar weken zoeken, sollicitatiegesprekken voeren enzenz. Over een week nemen we helaas definitief afscheid van hem en moeten we Doooooorrrrrr. Vrijdag 8 doffers ingekorfd voor de vitessevlucht Weert. Omdat daar vogelgriep heerst is het spul uitgeweken naar het verderop gelegen Sittard om vervolgens een extra nachtje over te blijven staan. Dat bleek een zeer verstandige beslissing, want gisteren verliepen zowel de vitesse als de 1-daagse fondvluchten naar wens. Op hok Snijder dus alleen ingezet op Sittard en kon ik ook een keertje duiven zien thuiskomen. Ik hoopte voor 11.00 uur een duifje te kunnen klokken, want dan had ik hoop om een keertje weer een prijsje in de vereniging te pakken. Gelukkig kwam om 10.52 (op de telefoon) als een stip zo hoog de 172 vd Lindendoffer naar beneden duiken. Na een groot aantal ererondjes klokte ik deze superdoffer op 10.56 uur, wat goed bleek voor een 11e plaats in de vereniging. Ondanks het systeem kan dit dus wel! Als 2e viel de 680 op de klep welke in het Rayon nog een prijsje meepakte. Deze 20-680 is een zeer laat (of zeer vroeg) jong doffertje welke geringd is met een oude ring, omdat de nieuwe ringen nog niet aanwezig waren. Puur marathon uit Klz. Marnix x Dtr. Kevin Junior, beide rechtstreeks Simon IJnsen Ameland. Dit zegt mij zoveel dat ik (eerder al hoor) besloten heb geen late jongen meer te kweken om mee te vliegen. Misschien nog wel eens om toe te voegen aan het kweekhok, maar dat is het dan ook. Daarna vielen de overige duiven rustig op de plank en kon ik de klep sluiten met een volle klok. Mooi! Aankomende dinsdag is het inkorven voor de 1e marathonvlucht van dit seizoen, maar gezien de voorgaande vluchten en de omstandigheden daarin laat ik die nog even aan mijn duiven voorbij gaan. Misschien Perigueux en anders dit seizoen alleen Bergerac aan het einde van het marathonseizoen. We gaan het wel zien. De jongen doen het geweldig en het doet mij goed om te zien dat ze met krijtwitte neusdoppen niet kunnen wachten op het hok uit te knallen bij het openen van de uitvliegramen. Het altijd maar kunnen eten is nu afgelopen, dus er kan s'morgens 15 minuten uit de voerbak op de grond gegeten worden en s'avonds 30 minuten uit de voerbak waarbij ook de silo open staat waarin de Beyers zuiveringsmengeling zit. Er moet toch een beetje controle op gaan komen niet waar? Laterzzzzz. 

16 Mei 2021

Zoals elke zondag rond de klok van 12 uur even een stukje over de belevenissen op Hok Snijder. Gisteren geen vlucht, dus rust op de hokken. Of de beslissing juist is geweest om af te gelasten weet niemand, maar gezien het weerbeeld in het midden en zuiden van Nederland was het waarschijnlijk een goed besluit. Maar we moeten natuurlijk geen "watjes" gaan kweken door af te gelasten wanneer het zwaar lijkt te gaan worden. Voor mijn weg naar Barcelona is het noodzakelijk dat de duiven welke bestemd zijn hiervoor alle typen weer hebben ervaren en geleerd hebben daarmee om te gaan. Natuurlijk zal je met die methode zeker duiven verliezen, maar degene die alles doorstaan zullen niet de slechtsten zijn denk ik zo. Daarom ging ook vanmorgen gewoon de klep open en mochten de duiven (ondanks de voorspelde buien) gewoon een aantal uren open hok hebben. Als natte vaatdoeken zaten ze tijdens de buien op het dak te kijken (ze konden ook naar binnen) om na de bui weer weg te klappen en uit het zicht te zijn. Mooi! Op dit moment zitten er 45 duiven in de vliegafdeling. Daarvan zijn er 8 doffers, 5 duivinnen (welke door het kleine geringe niet meer vliegen) en dus 33 jonge duiven. Bij de kweekduiven liggen nog 12-14 jongen die nog toegevoegd worden, dan is het goed op tal met rond de 45 jongen. Nu is de afdeling 240cm lang en 220cm diep, komend seizoen ga ik het iets vergroten en dat word het 340cm x 220cm. Lekker ruim. Dit seizoen zo goed als zeker geen dagfond voor hok Snijder. Na het succesvolle seizoen 2020 voor Roos zijn alle dagfondduiven verhuist naar een goed kweekhok en ging het seizoen van start met een aantal late jongen uit zeer goede lijnen voor de dagfond. Waar de late marathonjongen er nog allemaal zijn is dat helaas niet zo met de late dagfond jongen van Roos. Op dit moment is er nog 1 doffer over welke ingespeeld word op de vitesse en midfondvluchten. Misschien pakt ie de laatste dagfondvlucht mee als hij er goed op staat. Voor seizoen 2022 zitten er een aantal goede dagfond jongen in het hok dus misschien word het in 2022 weer wat op de dagfond. Laterzzzz.

13 Mei 2021

Hemelvaartsdag 2021. Donderdagochtend 9.45 uur. Op deze vrije dag reeds om 7.30 uur uit bed. Het ritme van een werkende man gaat er niet zomaar uit denk ik dan maar. Voor 8 uur stond de klep al open en konden alle duiven hun gang weer gaan. Verbazend hoe de oude duiven gewoon met de jongen eruit knallen voor hun vliegmoment. S'morgens gebeurt dit als ik (of Roos) thuis of vrij ben en sinds deze week ben ik dit ook in de avond gaan doen. Gewoon de klep open zetten en de duiven (oud en jong) mogen gewoon een aantal uren in en uit vliegen. Op dit moment is dit voor mij de beste manier nu er nog een aantal jongen in zitten welke nog aan het verkennen zijn. Wanneer over een aantal weken alles in de lucht hangt gaat alles eruit en blijft gedurende een 4-5 kwartier de klep gesloten. In dit overgangsjaar moet het maar even op deze manier. Volgend seizoen hangen er weer een 9-12 tal broedbakken in het hok en dan zullen de jongen dichter op elkaar zitten waardoor alles veel eerder vliegt. Ach, alles in voorbereiding naar beter zullen we maar zeggen. Vorige week is de bekende Jan Smit (van het Kruidenelixer) bij mij op het hok geweest. Deze alweer 80-jarige duivenman was zeer nieuwsgierig naar mijn methode en naar de duiven waarmee ik de marathon de komende jaren wil gaan aanvallen. Nou..., hij wilde bijna weer zelf gaan beginnen. Gek was ie van de kweekduiven en vertelde in honderd uit over vroeger en hoe hij er nu tegenaan kijkt. Leerzaam en interessant, maar een aantal adviezen doe ik toch anders. Geeft natuurlijk niet, je pakt mee wat je aanstaat. Top!  Wordt vervolgt.....

2 Mei 2021

Een latertje vandaag. Tis al bijna 12.45 uur, dus eea duurde schijnbaar iets langer vanmorgen. Om 9.30 uur lekker de klep open gezet zodat alle duiven naar hartenlust naar buiten konden om de vleugels te strekken. Toen natuurlijk met een broodje en thee VisTV aangezet om lekker de zondag te beginnen. De hokken zijn weer lekker schoon, bij de kweekduiven weer jongen met schotel op de grond gezet zodat daar nu alweer 8 rondscharrelen totdat ze naar het vlieghok mogen. Eigenlijk weet ik niet eens hoeveel jongen ik gespeend heb en hoeveel er nog zijn. Natuurlijk staat alles genoteerd en zal ik het eens nakijken. Van een aantal koppels heb ik nu 2 ronden jongen en dat is genoeg, dus de komende week gaan de duivinnen naar hun afdeling of naar het vlieghok. De duivinnen welke buiten gewend zijn gaan naar het vlieghok om te koppelen met een vliegdoffer. De rest mag eieren leggen, maar deze zal ik vervangen door kunsteieren zodat er nu geen jongen meer komen. Mocht er toch nog vraag komen om een aantal late jongen kan ik ze altijd nog opnieuw laten leggen of omkoppelen. Voor mijzelf ga ik nog late jongen kweken uit de pure Jellemaduiven via Simon Ijnsen en welke ik zelf heb aangeschaft. De duiven van Hielko Postma mogen dus nog een ronde, de eerste ronde lijkt echt super! Volgend seizoen ga ik niet kruizen, maar lijnen puur op elkaar zetten om te kijken wat het beste pakt. Leuk man dit! 

Gisteren een vluchtje gehad van 340km uit Dreis-Bruck Duitsland. Ik was natuurlijk zelf weer aan het werk, maar volgens mij hebben ze best dikke buien gehad onderweg. Roos haar laatste doffer is thuis en 7/8 van mij ook. Alleen de mooie rode doffer uit Teun x Rode Simone is nog onderweg. Deze doffer voelde al wat lichter, maar doordat ik nu in silo's voer gaat de selectie om duiven die daartegen kunnen. Deze doffer past daar klaarblijkelijk niet in. Hoop natuurlijk dat ie nog komt vandaag, maar dat zien we wel. De vd Lindendoffer pakte een prijsje in de vereniging, dus we staan ook weer eens op papier. En Doooooorrrrrr. (:

25 April 2021

Tis weer zondagochtend iets over de klok van 11 uur. Na de vlucht Eckenhagen gisteren (238km) knalden de duiven er iets na 8 uur vanmorgen alweer uit. Goed om te zien en dat het met de gezondheid wel goed zit. Zoals de vaste lezers wel weten mogen de duiven (jong en oud) op mijn vrije dagen de gehele ochtend open hok hebben. Prachtig om te zien hoe dat gaat. Doffers die steeds even terugkomen om in het hok te kijken om vervolgens weer de lucht in te knallen, en de jongen en duivinnen die blijven knallen. Straks gaat de voorzijde van de spoetnik dicht, blijft de klep open en roep ik de duiven met wat NPO mix naar binnen. Welke duiven niet naar binnen komen krijgen geen lekkers en moeten bij het later naar binnenkomen zich maar te goed doen aan het voer wat in de silo zit. Vandaag de duiven ontsmetten en verder niets bijzonders. Nog even over de vlucht van gisteren. Op deze vluchten heeft Hok Snijder in de vereniging (en verder (:) geen enkele kans om een prijsje mee te pikken. De selectie op het huidige systeem moet de komende jaren gaan gebeuren en is puur gebaseerd op de vluchten van 1000+ km. Het gaat mij om kilometers maken en fris thuiskomen. Dat de sprinters in de vereniging alle prijzen wegdraaien is dan natuurlijk logisch. Daar heb ik lang moeite mee gehad, maar sinds dit seizoen ist goed zo. Vitesse en Midfondvluchten met 1 nacht mand zie ik als een goede training en meer is het niet. Tevens is de verhouding doffers en duivinnen wel erg scheef in het voordeel van de doffers. Denk dat 75% doffers zijn van de nu aanwezige vliegduiven. Niet erg, maar de motivatie is dan natuurlijk ook niet hoog. Houd ze daarintegen wel lekker rustig op de vluchten naar huis. De eerste 2 duiven van mij waren 2 zonen van de Prins954. De 1e met de Postmaduivin en de 2e met dtr Opi. Helaas heb ik dit jaar nog geen bevruchtte eieren van Prins 954, maar de eieren welke nu in de schotel liggen is nieuwe hoop. De duiven van Roos gaan niet zo best. De 4 late jongen uit de Sangerslijnen kunnen het systeem schijnbaar niet echt aan, en de natourduivinnen van Wim Rozema hebben het ook zwaar. Maar selectie is ook hier de komende jaren nodig. Er lopen/vliegen al weer een aantal jongen uit goede dagfondlijnen welke het jonge duiven programma gaan krijgen, dus die moeten het volgend jaar maar laten zien. Op naar volgend weekend!

21 April 2021

Zomaar een keer op een woensdag achter de website. Nu gebeurd het sporadisch wel eens vaker, maar vandaag heeft het een reden. Na een aantal maanden wachten is vanmorgen Vincent Hoogerwerf bij mij geweest. Naast dat Vincent een gedreven duivencoach is, is hij ook pendelaar en helpt duivenliefhebbers (maar ook gewone mensen) van hun wateraders af. Wateraders zijn ondergrondse energiebanen welke een negatieve invloed op levende mechanismen uitoefenen. Interesse was er altijd al in dit soort zaken, maar na het lezen van het verslag van Vincent zijn werkzaamheden bij Gert-Jan Beute en gesproken te hebben met diverse andere liefhebbers is hi dus nu ook bij Hok Snijder geweest. Omdat wateraders altijd in het Oosten beginnen begon Vincent dus te pendelen in de lengterichting van het hok. Het hok is 2,20 mtr diep en op de 2.20 mtr bleken dus al 3 wateraders te zitten welke dus onder het gehele hok van 13 mtr door liepen. Dan nog 1 er vlak naast, 2 door onze slaapkamer en 1 door de woonkamer en dus bovenliggende slaapkamer waar dochter Roos haar nachtrust heeft. Al deze 7 wateraders zijn door Vincent geneutraliseerd en nu gaan we meemaken of we veranderingen gaan zien. Als ik tussen nu en 2 weken weer een nacht kan doorslapen weet ik genoeg..... Ook heb ik vanmorgen de beide voersilo's in gebruik genomen. Bij zowel de vlieg- als de kweekduiven is deze gevuld met de basismengeling van Embregts-Theunis. 4 delen Championsmix en 1 deel NPO mix. De duiven kunnen dus altijd eten wat ze maar willen. In het vlieghok houdt dat dus in dat zowel oud als jong de gehele dag naar behoeft kunnen eten. Na de training en als voorbereiding op de vluchten zal in in een voerbak nog puur NPO-mix worden bijgevoerd. 5 dagen voor inkorving van de nestduiven krijgen deze een vol potje met NPO-mix naast de schotel. Systeem Snijder moet makkelijk en door iedereen uitvoerbaar zijn. Nu de komende jaren selecteren op de duiven welke geschikt zijn voor deze onorthodoxte methode van duiven houden. Komt oal goud (: 

O ja, er kwam ook nog een doffertje thuis van zaterdag. Mooi.

18 April 2021

Alweer een week voorbij. Hoe ouder we worden des te sneller de tijd voorbij vliegt. Maar ja, tijd achter de geraniums voorbij zien kruipen lijkt me ook niets. Dus, .....niet klagen denk ik zo. De duiven hebben gisteren een vluchtje munster 167,252 km gehad. Voor veel liefhebbers de eerste echte wedstrijd, voor ons een lekker trainingsvluchtje. Mooi weer, noordenwindje dus ideaal om rustig naar huis te vliegen. De eerste duif van Roos was een duivin van Wim Rozema en mijn 1e duif was een laat septemberdoffertje uit Prins 910 x dochter Opi, dus daar ben ik wel heel erg wijs mee. Deze beide duiven pakten nog hun prijsje in de vereniging dus we stonden op papier. Van Roos zijn er nog 3 duiven onderweg die ze gekregen heeft van Edwin Eiten uit de Sangersduiven die de combinatie heeft. Hopen dat er wat nakomt en anders zijn ze in ons systeem niet goed genoeg. Jammer. Vanaf afgelopen week ben ik weer begonnen met het volle bak voeren. M.a.w. er ligt altijd voer in de bak. Een basis mengeling van 50% Gerry Plus en 50% Start welke ik gaandeweg de week aanvul met de Energy. Bevalt tot nog toe goed, dus we gaan op de ingeslagen weg verder. Afgelopen woensdag heb ik mijn bonnetjes mogen verzilveren van de combinatie Kuilema/Groenbroek. Ik denk dat Johan mij zeer goed bedeelt heeft met hetgeen mee is gegaan naar Appingedam. Misschien is er 1 zelfs kweekwaardig, maar er moet mee gevlogen worden. Vanaf nu is er op Hok Snijder geen plek meer voor pussy's. (: Vandaag weer de gehele dag open hok, dus de oude en jonge duiven knallen de hele dag door de lucht. dan zitten ze weer een half uurtje binnen, eten en drinken iets om weer een uurtje buiten te zijn. Super relax en bewezen systeem. Nu nog hopen dat het hier ook zijn vruchten gaan afwerken de komende jaren.   

11 April 2021

Zondagochtend net na de klok van 11 uur. Duiven net binnen geroepen. Vanaf 9.15 uur lekker open hok en kunnen alle duiven (jong en oud) hun gang gaan. Willen ze vliegen dan kan dat, willen ze binnen blijven mag dat van mij ook. Normaal is dat de gang van zaken op al mij vrije dagen. De afgelopen weken was dat bijna de dagelijkse gang van zaken en ik moet zeggen dat het zeer goed is bevallen. De reden dat dit een aantal weken lukte ligt in de gezondheidssfeer, dus een geluk bij een ongeluk zullen we maar zeggen. Afgelopen donderdag heb ik uitslag gekregen van de reeks onderzoeken (echo, MRI en bloedonderzoek) naar aanleiding van van buik- been- en rugklachten. Gelukkig kwam daar niets ernstigs uit en blijkt dat mijn bekken/heupen en de gehele rugwervel getordeerd (gedraaid) stond. Hierdoor werden er zenuwen afgeklemd en lijken alle symptomen dus op een hernia. Blij dat het dat dus niet is! Ik kon vrijdagochtend direct terecht bij de fysio/chiropractor/manueel therapeut omdat er iemand was uitgevallen en Bart heeft mij met gepast geweld weer recht getrokken. Alles voelt sinds die tijd beurs aan, maar de pijn in de onderrug en het dove gevoel in benen en voeten is geheel verdwijnen. Heb sinds tijden ook weer gewoon warme voeten. Das erg fijn kan ik jullie mededelen. Dus morgen weer rustig aan beginnen met werken bij de leukste/beste dierenspeciaalzaak van de provincie Groningen. Straks even de mest onderzoeken van een aantal kweekkoppels. Ik ben niet tevreden over hun mest. Waar het merendeel mooie mest heeft en ook de jongen het uitermate goed doen, zijn er 2 á 3 koppels waar dat niet zo is. Daar moet een reden voor zijn en als ik niets kan vinden ben ik niet te eigenwijs om geweest een zakje op te sturen naar vd Sluis en Göbel voor nader onderzoek. De jongen komen wel goed op, maar ik krijg hier jeuk van. Een paar weken geleden heb ik van Feike Wilpstra een aantal broedbakken (3x3 stuks) over genomen. Ik wil volgend seizoen 12 koppels kweekduiven hebben om sneller op tal te zijn met de jongen. Nu zijn het er 9, en natuurlijk moet dat genoeg zijn maar ik wil gewoon toe naar 12 koppels. We gaan het wel weer meemaken. Laterzzz. 

5 April 2021

Terwijl de vrouw des huizes het volgende raamkozijn aan het verven is pak ik nog maar even de tijd voor een nieuwtje. Reeds een tijdje ben ik aan het kijken voor een geschikte doffer om te koppelen aan een blauwe duivin van Simon Ijnsen uit zijn Jellemalijnen. Omdat ik steeds roep geen duiven meer te willen hebben uit duiven welke generaties niet hebben gepresteerd duurde dat even. Totdat ik op GPS Auctions een doffer zag staan welke niet meer uit mijn hoofd ging. Pure inteelt op het beroemde Fondkoppel van Jelle Jellema. Zelf begenadigde vliegers en wat er daarna aan kinderen, kleinkinderen enz is uitgekomen heeft de wereld van Dhr. Jellema op z'n kop gezet. Deze doffer moest en zou ik hebben. en ja, das dus gelukt (:. Mooi koppel (al zeg ik het zelf).

4 April 2021

1e paasdag 2021. Tis nu 10.47 uur, dus ben aan de vroege kant voor de zondag. Maar de duiven zijn al los vanaf 9.00 uur, mevrouw Snijder is in de kamer de kozijnen aan het schilderen, dus ik ga dan maar ff achter het schermpje om wat te tikken over de trainingsvlucht van gisteren. Vanuit het altijd mooie Duitse Baccum werden de 20 duiven van hok Snijder (14 van mij en 6 van Roos) gelost om 10.30 uur voor hun 98 km naar het thuisfront. Vroege duiven moesten klokken rond kwart voor 12 en ik hoopte de eerste duiven te zien rond het middaguur. Gelukkig kwamen mijn verwachtingen dit keer uit. Om 11.55 cirkelden er 4 duiven hun ererondjes voor de baas om op 12.05 in de klok te zitten. Binnen een kwartier ie de helft thuis en nu zijn er 18 vd 20 thuis. Met name de late jongen 2020 moesten even zoeken, maar ik ben tevreden over het aantal wat thuis is gekomen. Nu nog een aantal weken zo volhouden en dan opmaken voor de dagfondvluchten. De marathonduiven doen het dit seizoen nog rustig aan. 2 vluchten staan op het programma, maar dat zien we wel als we die kant opgaan. Ben wel blij dat mijn oude (2015) Dasselaarduivin als eerste op de klep viel. Deze aanvlieger van Herman Dasselaar uit zijn beste marathonlijnen is moeder van een aantal goede dagfondduiven bij ons, maar gaat vanaf dit seizoen gewoon weer de mand in. En is gelijk de eerste in de klok. Nu goed wat kilometers invliegen en dan 1000km+. Nu eens kijken of het spul naar binnen wil. Ik zag net dat er ook al een aantal jongen op de nok en de klep zaten, dus eens zien hoe dat verloopt. Vast wel goed, want de ouden geven het voorbeeld om naar binnen te komen voor de traktatie gepelde zonnepitten en hennep. Tot de volgende keer. 

1 April 2021

1 April kikker in je bil. Wat ooit de reden is geweest dat iemand dat versje heeft verzonnen ben ik nooit achter gekomen. Maar ja, het blijft wel hangen. Alweer ligt er een maand achter ons. Gelukkig is de avondklok sinds gisteren verruimt naar 22.00 uur waardoor we onze geliefde hobby kunnen gaan uitoefenen. Voor hoelang is toch wel onzeker gezien de steeds stijgende besmettingscijfers van Covid-19. Bah. De afgelopen dagen (3x) de duiven met hulp van ega en dochter toch even weg gebracht. 1x Overschild, 1x Siddeburen en 1x Noordbroek. Met de laatste hadden ze wat meer moeite, maar volgens mij is alles thuis. Zal waarschijnlijk wel iets met een roofvogelaanval zijn geweest waardoor de groep in tweeën is geslagen. Maar vanaf dit seizoen worden de duiven niet gespaard en moet alles gewoon mee. Ook de onervaren late jongen gaan dus morgen de mand in voor een oefenvluchtje Baccum (D) van nog geen 100km. Zoals het er nu uit ziet word het zaterdag mooi vliegweer met een windje uit het noorden kracht 3. Ik heb er alles aan gedaan en nu moeten ze het zelf gaan doen. Prijsvliegen is helemaal niet interessant en zal waarschijnlijk ook niet gaan gebeuren. Fris thuiskomen moeten ze! Met de eigen gezondheid gaat het 2 kanten op. Gelukkig geen Covid-19 ellende in de familie, maar mijn rugproblemen baren mijzelf zorgen. Morgenmiddag ga ik de MRI in voor een complete scan van de ruggenwervel. Hopelijk vinden ze daar de oorzaak van mijn lage rugpijn, de onrustige benen en het "slapende gevoel" in beide voeten. Thuis zijn is geweldig, maar niet als ik niets/weinig kan doen. ): 

28 Maart 2021

Goedemorgen deze morgen. Mooi een uur eerder wakker dan gisteren zullen we maar zeggen. Gelukkig is de zomertijd begonnen en worden hierdoor de dagen weer langer. In deze tijd van thuiszitten (morgen 11.00 uur afspraak in het OZG Scheemda tbv de rug) maakt het niet zoveel uit voor de hobby, maar anders zal het spel nu pas gaan beginnen. Doordat ik thuis ben hebben de duiven elke ochtend een 1,5 uur open hok en om 16.00 uur moeten ze verplicht naar buiten voor 5 kwartier met de klep dicht. Maar in de ochtend is het hok ook regelmatig leeg omdat alles in de lucht hangt. Mooi om te zien dat ook met dit makkelijke systeem de duiven vliegdrang hebben. Super! Wel heb ik in de wintermaanden een aantal duiven verwijderd die niet het hok uit te branden waren, dus hier speelt selectie zeker ook een grote rol. Vanmorgen hebben we de eerste ronde jongen toegevoegd aan de oude duiven. De eerste paar uur zal het onwennig zijn voor beide partijen, maar dit is het systeem dus zo moet het gaan gebeuren. Uit ervaring met de late jongen 2020 weet ik dat de jongen tussen de 1 en 2 weken samen met de oude duiven in de lucht hangen en gewoon in koppel mee gaan trainen. Gewoon elke ochtend het hok open zetten met open klep en het gaat zeker lukken. Wel ga ik vanaf vandaag het voersysteem aanpassen. Omdat het nu een samengestelde afdeling is krijgen de duiven na de middag/avondtraining een 30-60 minuten volle bak voer. Ze mogen zelf uitzoeken en zoveel als ze denken nodig te hebben. 

S'morgens daarintegen krijgen ze een kleine 10 gram voer per duif, anders duurt het mij na de middag/avondtraining te lang voordat de duiven naar binnen komen. Samenstelling van het basisvoer: 3 delen Versele Laga Gerry Plus Black, 3 delen Versele Laga Start Black en 1 deel Versele Laga Energy Plus. Voor het invliegen op de programmavluchten zullen vanaf woensdagavond 2 delen Gerry vervangen worden door 2 delen Energy. Voor de marathon komt er 5 dagen voor inkorving een potje Energy Plus naast de schotel te staan. Dat ist en niet anders! Vanaf afgelopen maandag heb ik weer de Combinatiemix van Dr. vd Sluis in het drinkwater en dinsdag word dat weer gewoon schoon water met het Kruidenelixer er in van Jan Smit. In mijn vorige marathonperiode heb ik het systeem van Martin van Zon naar volle tevredenheid gebruikt, dus dat doen we nu gewoon weer. Vrijdag as. de eerste keer inkorven van dit seizoen. Een oefenvlucht vanuit Baccum (D) van ongeveer een 100 km. Veel liefhebbers vinden dit maar onzin, maar vanaf dit seizoen word er gewoon ingekorfd en de duiven moeten het maar laten zien. Zin in (: 

21 maart 2021

Het word elke week een gewoonte om te schrijven dat het zondagmiddag net na de klok van 12.00 uur is. De mens (ik dus schijnbaar ook) is dus toch een gewoontedier en werkt ook in het weekend zijn bekende programma af. Op dit moment gaat dat allemaal in een iets rustiger tempo dan normaal. De afgelopen week ging een beetje als een achtbaan. Maandag een buikecho om te constateren dat er uitstulpingen aan mijn dikke darm zitten, (gelukkig niet ernstigs, maar doet wel flink pijn) en direct daarna de spoedopdracht via de huisarts om naar een internist/specialist in het OZG Scheemda te gaan om te laten onderzoeken of ik een hernia in de onderste rugwervels heb. Alle tekenen,  pijn in de onderrug met uitstraling naar beide benen, doof en trillend gevoel, horen daar helaas bij. Door de Corona is spoed 29 Maart geworden, dus ik moet mij zolang even redden. Balen natuurlijk, want ik ben liever aan het werk in de dierenspeciaalzaak bij mijn collega's. Naast de duiven is dat echt mijn passie, maar ja gezondheid is het belangrijkste goed wat we hebben dus ik moet nu even naar mijn lichaam luisteren. Gisteravond kreeg ik een appje dat de verkochte dagfondduiven het goed doen en allemaal op eieren zitten. Natuurlijk weet je dat je gezonde en goede duiven hebt verkocht, maar ben toch blij zulke goede berichten te horen. En nu hopen dat ze de liefhebbers in de betreffende afdeling de komende jaren pijn gaan doen met de nakomelingen. Zal toch mooi zijn! Ook gisteren heb ik mijn beste duiven (een tijdje geleden zijn ze mooi op de foto gekomen) af laten drukken op canvas. Natuurlijk met New Princess als grote stammoeder en de rest op een iets kleiner doek er bij. Wanneer ze hangen zal ik wel een foto plaatsten. Hopelijk komen er de komende jaren nog wat mooie foto's bij te hangen van de marathontoppers.... Goed, het voedingsprobleem... Ik denk dat ik eruit ben. Samen met Nico-jan Koenders heb ik besloten om de gaan werken met de volgende drie mengelingen. Gerry Plus Black, Start Black (kweekmengeling) en de Energy Plus. Allen van Versele Laga. Ik ben met name zeer content met de kweekmengeling Start Black. Mooie fijne kweekmengeling waarvan de duiven echt alles opeten. In de eerdere mengelingen bleven de grote mais en erwten altijd liggen en moest ik die steeds weg gooien. Nu blijft er niets meer liggen. Top toch? Bij de vliegduiven zal ik de Gerry en Start gaan gebruiken in een 50/50 mengeling aangevuld met de Energy Plus. 5 dagen voordat er duiven zullen ingezet worden op de marathon zet ik een potje Energy naast de schotel waaruit deze duiven volop kunnen snoepen om de tank vol te krijgen. Het voer in de voerbak op de grond is dan de basismengeling 50/50. Voor de invliegvluchten zal ik de laatste 3 maaltijden hier nog 50% Energy aan toevoegen. En....Doooooorrrrrr.    

14 Maart 2021

Zondagmiddag 11.45 uur. Alweer een week voorbij. Het lijkt steeds meer op een tijdrace naar ons einde op deze manier. Pfffff. Er is nog geen duidelijkheid over de start van het duivenseizoen. Logisch, omdat dit natuurlijk afhangt van de avondklok die om 21.00 uur ingaat. Persoonlijk heb ik geen enkele moeite met de avondklok, maar kan me voorstellen dat het zeer lastig word om tijdens de avondklok eea voor elkaar te boxen aangaande onze mooie hobby. Vanmorgen de eerste schotels met jongen uit de broedbak op de grond gezet, zodat de ouders weer rustig aan het volgende nest kunnen beginnen. de doffers waren al weer strak aan het jagen en de eerste eieren lagen alweer in een hoekje van het kweekhok. Dus net als voorgaande jaren gaan de schotel van de jongen als ze ongeveer 14 dagen oud zijn naar de bodem van het hok. Daar worden ze door alle ouderduiven gevoerd en kunnen de duivinnen rustig hun eieren leggen in de hun vertrouwde broedbak. Op naar de 2e ronde! Trouwens, de duiven van Hielko Postma hebben keurig hun bak behouden en het eerste koppel zit netjes op hun eieren. Het andere koppel zal binnenkort wel volgen. Ook hebben de vliegers vanmorgen weer een 1,5 uur open hok gehad om de vleugels te strekken. Gelukkig zijn deze duiven dusdanig gezond dat ze daar gretig gebruik van hebben gemaakt. Mooi. De test met de Garvo Kampioenenmengeling bij de kweekduiven is mij niet naar wens. Ik voer daar volle bak welke 2 maal daags word bijgevuld, maar de grove mais en zonnepitten blijven allemaal liggen. Gevolg is dat er koppels ipv voer alleen water aan de jongen voeren met spuiters als gevolg. Pas als er weer bijgevoerd word is de mest weer in orde bij deze jongen. Ook heb ik reeds de kweekmengelingen met korrels van Garvo en duivensportcentrum Friesland getest, maar door het volle bak systeem blijven daar altijd de korrels liggen. Dus is dat ook geen succes. Blijft een zoektocht naar de juiste mengeling. Het mooiste voer wat ik de afgelopen tijd heb geprobeerd zijn de beide Beyers Jellema mengelingen, maar deze zijn niet bij onze leveranciers te koop. En om nu elke keer dik verzendkosten te gaan betalen, terwijl ik in een dierenspeciaalzaak werk.......?? We gaan het wel zien. Wel ben ik super tevreden over het kruidenelixer van Jan Smit en de beide producten van Next Level de Top Omega 3 olie en de Top Performance + ketonen poeder. In deze voorbereidende periode geef ik dat op de woensdag en zondag over het voer, en ze doen het er goed op. Deze genoemde drie producten zal ik dit gehele seizoen blijven gebruiken.  

7 Maart 2021

Zondagmiddag bijna 12.30 uur. Straks de broodjes in de oven, maar toch even een kort stukje. Vorige week zondag zijn de 4 koppels dagfondduiven opgehaald door hun nieuwe eigenaar. Deze liefhebber wil zich de komende jaren geheel storten op de zware mid- en dagfond en samen denken we dat deze 4 koppels dat zeker moeten kunnen. Voordat deze duiven gingen verhuizen heb ik door Patrick Kuiper nog een aantal op de foto laten zetten. Op de grote foto hieronder mijn stammoeder New Princess en daaronder de toppers welke eruit zijn gekomen. Natuurlijk heeft zij veel meer goede duiven voortgebracht, maar niet elke duif heeft de selectie tijdens de vluchten overleeft. Maar een 5e NPO Vierzon en wat TT noteringen verder ben ik blij dat ze voordat ik haar heb laten inslapen nog op de foto is gekomen. Rust zacht meisje...... 

Ik kan niet wachten totdat de zomertijd begint. Met dat uurtje langer licht kan ik pas beginnen met elke dag een uurtje trainen. Zoals jullie weten ben ik rond 18.30 uur thuis en nu gaat trainen niet lukken voor het donker is. Nu gaan de vliegduiven er in de ochtenden dat ik vrij ben ( woensdag, donderdag en zondag) vrijblijvend uit met open hok. Straks trekken we de teugels aan en moet er weer goed getraind worden. De jongen bij de kweekduiven groeien als kool en zijn reeds allen geringd. Geen spuiters of achterblijvers, dus ik ben een tevreden liefhebber. Toch wijt ik dat aan het dagelijks toedienen van het Kruidenelixer van Jan Smit (de echte!) en het altijd volle bak voer met de Garvo kampioenenmengeling. Door het open "doossysteem" zijn de ouderduiven ook super gezond en dat zie je nu terug in de schotels. Mooi! De onlangs aangeschafte duiven van wijlen Hielko Postma hebben ook hun plekje in het kweekhok weten te behouden, dus daar verwacht ik binnenkort ook de eerste eieren van. Over een paar jaar weten we meer, maar het enthousiasme groeit met de week. Moi. 

21 Februari 2021

Zondagochtend tussen 11.00 en 11.30 uur. Waar ik in mijn vorige stukje nog sprak over de gedachte om mijn dagfondstam te gaan verkopen is dat nu een feit geworden. De 4 koppels gaan verhuizen naar een ervaren hok welke nu furore wil gaan maken op de zware midfond en dagfondvluchten. Nu, met de nazaten van deze duiven ben ik daar niet bang voor. Blij dat ik nu weet dat deze duiven naar 1 hetzelfde adres gaan en er serieus mee omgegaan gaat worden. Vanmorgen de 5 duiven welke onderdeel uitmaken van de verkoop van mijn dagfondduiven uit het vlieghok verhuist naar de duivinnenafdeling, waarna de rest weer eens de vleugels mocht gaan strekken. Heerlijk om te zien dat na een aantal weken binnen zitten de duiven graag willen vliegen. Vanaf nu zal dit dan ook weer rustig worden opgepakt. Eerst op mijn vrije dagen en wanneer het weer lukt na het werk (ben pas om 18.30 uur thuis). Bij controle van een aantal schotels bij de kweekduiven blijkt er toch wat "vorstschade" te zijn ontstaan. Precies in de strenge vorstperiode begonnen mijn kweekduiven te leggen. Straks maar even goed controleren en eventueel wat nesten samenvoegen waarvan ik zeker weet dat ik de jongen kan onderscheiden. Komt vast goed. Gisteravond heb ik op de verkoop van wijlen topvlieger Hielko Postma 4 duiven kunnen bemachtigen. 2 doffers en 2 duivinnen uit zeer goed presterende ouders. De doffer 18-870 heeft ook zelf reeds bewezen dat ie de marathonafstanden goed kan verdragen. De aanschaf van deze 4 duiven staat geheel in het teken van de weg naar de monstervlucht Barcelona over 3-4 jaar. Hieronder de duiven met de daarbij behorende stamkaart. Met de reeds aanwezige 2 duivinnen (halfzussen van de 18-870) uit de superduivin 314 van Hielko is mijn kweekmateriaal van dit tophok op orde. Samen met de Jellema's van Simon Ijnsen (Ameland), een aantal nazaten van Balotelli ( Bert Visser, Ameland) x New Princess (1e NIC Cahors 2013) en nog een aantal zorgvuldig aangeschafte duiven word vanaf dit seizoen serieus de weg ingeslagen naar de middaglossing St. Vincent en ochtendlossing Barcelona. Ik hoop dat de ZLU weer een inkorfcentrum in het noorden gaat krijgen, zodat ik vaker kan inkorven op een ochtendlossing. Dat spel heeft mijn voorkeur, maar liefst rijd ik geen 1,5 uur voordat ik mijn duiven kan inkorven terwijl ik een NIC vlakbij in Delfzijl heb. Op dit moment zitten er nog slechts 20 duiven in het vlieghok. De helft daarvan zijn late jongen 2020 waaronder 4 dagfondduiven van Edwin Eiten. Deze laten ga ik straks nog een aantal keren opleren en dan gaan ze gewoon direct mee op de eerste vlucht. Vanaf dit seizoen word er niets meer gespaard en/of vast gehouden omdat het zo'n mooie duif is. Spelen, zeer strenge selectie en een goed kweekhok moeten de basis gaan zijn voor de successen over een aantal jaren. Op naar die ene topper op de vlucht der vluchten....... 

10 Februari 2021

Woensdagmiddag bijna half 3. Net teamviewer met de computer op het werk afgesloten. Reeds enige tijd ben ik bezig om de website van mijn werk www.driesvandebunte.nl te maken en nu is dan ook de bezorgwebshop zover gereed dat deze online is komen te staan. Was weer een mooi projectje en nu maar hopen dat het aanslaat. Druk hebben we het toch al, dus ....... Hahahaha. Bij de duiven gaat het allemaal naar wens. Alle 9 koppels zijn elkaar lief gaan vinden en zelfs de onstuimige Prins 954 is nu rustig en blijf in zijn eigen bak sinds vanmorgen. Ik moet deze rakker wel steeds in de gaten houden, want hij wil nog wel eens een bak extra pakken. Bijna alle koppels zitten op eieren. Prins940 x Suprise zit nog niet, maar aan de duivin te zien gaat ook dat niet lang meer duren. Afgelopen week speelde mij steeds de gedachte door het hoofd om straks mijn dagfondduiven te gaan verkopen. Maar ja, wat moet je vragen voor een 5e NPO Vierzon 759km 2019, een 7e TT Rayon 3 Sens 626km, een 1e asduivin allround vereniging 2016 met 8e TT Rayon 3 Sens 626km, een zoon asduivin welke voor dochter Roos het jeugdkampioenschap dagfond aan- en onaangewezen pakte en een zoon 5e NPO x Asduivin. Tja.... Het welgemeende advies van een zeer goede duivenmaat om te gaan veilen houd ik nog even in beraad. Natuurlijk is het altijd leuk om elk jaar een aantal jongen uit deze toppers tussen de jonge duiven te hebben vliegen om vooraan mee te kunnen doen met de NPO vluchten met de jonge duiven, maar de oude duiven nemen ook weer plek in van eventuele marathonduiven. Ik heb nu eenmaal mijn zinnen gezet op Barcelona 2023/2024. Keuzes maken hoort ook bij het leven. Van kleinzoon Marnix x Dochter jonge Kevin (beide rechtstreeks Simon Ijnsen, Ameland) ligt er een geringd jong in een hok van het vlieghok. Twee late jongen 2020 hadden eieren en daar heb ik een bevrucht ei ondergeschoven en zowaar groeit ie goed. Verder niet echt nieuws, dusssss Laterzzzzz.  

28 Januari 2021

Voorkoppelen is koppelen geworden! 

Gisterochtend heb ik de 9 kweekkoppels samen gezet om voor te koppelen. Er zijn toch een aantal nieuwe koppels gevormd, dus ik denk dat het even aan elkaar snuffelen nodig is. Het ging zelfs zo goed dat ik besloten heb om de duiven nu maar serieus te koppelen. Dus vandaag gaan de koppels allemaal een half uurtje los met de rest opgesloten. Morgenvroeg gaat alles los en moeten ze het maar uitzoeken. Waarschijnlijk zullen er wel koppels veranderen, maar dat is dan maar zo. Ik heb zelf besloten om een ruim opgezette kweekafdeling te hebben ipv de kweekboxen van vorig seizoen, dus moet ik ook maar op de eventuele blaren zitten. Voor de komende jaren staat er wel een aanschaf van nieuwe Hermes kweekbakken op de planning, maar dan moet ik even sparen. Helaas heb ik de late doffer Pootje (zoon beroemde 314 van wijlen Hielko Postma) moeten verwijderen. Deze doffer had een scheve poot, maar kreeg een ontsteking in het gewricht. daardoor ging hij steeds slechter lopen en ging de ring knellen. Hierdoor had ik niet echt meer veel vertrouwen in een goede kweek, dus .....helaas. Hierdoor kwam er ruimte vrij voor Prins 921. Deze doffer van 2017 komt uit een doffer van Wim Rozema x een dochter van mijn stamkoppel Balotelli x New Princess, dus de lijn die ik wil zit er goed in. Prins 921 heeft een knappe TT notering op zijn palmares, dus het vertrouwen in deze doffer is groot. De oude dame New Princess is nog niet gekoppeld, maar ik denk dat ik daar een kleinzoon bij zet in de duivinnenafdeling. Deze jaarlingdoffer komt uit Prins Barbaar x Suprise (5e NPO x asduif vereniging) en was tijdens de natour 2020 elke maal mijn eerste duif op het hok. Puur voor het zware dagfondprogramma zal dit een geweldige koppeling zijn. We zullen het wel weer zien. Moi.

24 januari 2021

Zondagmiddag bijna half 1. Kom een kleine 30 minuten geleden al niesend en proestend het hok uit gestruikeld. Tja, eigen schuld natuurlijk. Vanmorgen het kweekhok in gereedheid gebracht om alle doffers te huisvesten. Schuifdeuren eruit, beukensnippers erin, bakken op half en toen de doffers welke in het vlieghok zaten pakken en van hok veranderen. En natuurlijk ben ik dan lekker bezig en te eigenwijs om mijn masker uit huis op te halen. En dan heb je dus een uurtje last.... Maar goed, de beoogde kweekduiven (9 doffers en 11 duivinnen) zijn nu uit het vlieghok dus daar kan het hok op mijn vrije dagen weer lekker open. Vliegen met die hap. De ren tbv de kweekduiven is gereed en ik ben hier echt heel erg blij mee. Woensdag het glas nog even uit de ramen en vervangen voor gaas zodat de ramen dicht kunnen en dan is het gereed voor de komende jaren. Ik ben voornemens volgend weekend te gaan koppelen en dan kan het feest gaan beginnen. Op papier zijn de koppelingen super, maar natuurlijk gaat er vast nog wel iets veranderen. Pootje (zoon topduivin 314 van wijlen Hielko Postma) heeft een scheef pootje en heb ik gekoppeld aan een dochter van top Barcelonadoffer Youri van Simon Ijnsen Ameland. Misschien dat dat nog anders word. Ik wil toch eerst zeker weten dat de doffer bevrucht. Maar...... ze zeggen dat je altijd voor je eerste gevoel moet gaan. Nu mogen de kweekdoffers eerst wennen aan hun grotere ruimte en woensdag eens lekker in bad. Mooi.

20 Januari 2021

Woensdagochtend 10.45 uur. Terwijl dochter Roos aan dezelfde tafel met de online rekenles bezig is tik ik even weer een stukje. Hiernaast de eerste contouren van de nieuw gebouwde ren voor de kweekduiven. Ik wilde eigenlijk de ren vandaag zwart beitsen, maar ja...... Wel eens naar buiten gekeken? Morgen komen de fronten met badluiken erin en dan kunnen de kweekkoppels en de lossen duivinnen lekker in bad. Mooi. Zo komt Hok Snijder steeds dichterbij een ideale situatie. Ik hoop dat aankomend weekend de ren gereed is zodat de voorbereidingen tbv het koppelen van start kunnen gaan. Ben erg nieuwsgierig of de gemaakte mooie koppelingen op papier net zo goed klikken als ik in mijn hoofd heb bedacht. De afstandknallers van wijlen Hielko Postma uit Eenrum x de geharde eilandduiven van Simon IJnsen en Bert Visser. Dus de oude Aardenstam x de moderne marathonduiven, welke weer afstammen van de ouden Aardenstam. kijk maar naar de stamkaart van de beroemde ZwartGoud van Jelle Jellema. De komende jaren staat alles in het teken van Barcelona 2023/2024. De jonge duiven moeten zoveel mogelijk mee en als 1- en 2-jarige zullen ze ook goed aan de tand gevoeld gaan worden op de marathonvluchten. Helaas hebben we in het Noorden geen programma tbv ochtendlossingen, dus dat is balen. De beoogde Barcelonaduiven moeten het qua opleiding dus doen met de beschikbare overnachtingsvluchten van afdeling 10. Zal ook vast goed gaan komen. De vorig seizoen ingeslagen weg past in mijn visie zeer goed bij voorgaande plan. De overgebleven oude vliegduiven zullen niet voor nageslacht zorgen totdat deze een top 10 NPO resultaat op de marathon hebben gevlogen of zeer goed hebben gepresteerd op Barcelona. De (nu 9 koppels en worden volgend seizoen 12) kweekduiven zullen elk jaar voor aanvulling gaan zorgen en deze (2 ronden) jongen moeten met de oude duiven in koppel vliegen als de vluchten gaan starten. Dus begin februari koppelen zodat dit mogelijk is. Natuurlijk worden de duiven verduisterd. Vanaf het spenen van de jongen tot ergens midden Mei word het vlieghok dmv windbreekgaas duister gehouden van 19.00 tot 8.00 uur. Op deze wijze blijven zowel de oude als de jonge duiven goed in de pennen tbv de vluchten. Jullie lezen wel. Planning is vooruit regeren... Ik heb er zin in!

1 januari 2021

Het is zover! Weer een jaar overleeft en vol goede moed gaan we als gezin 2021 in. Laten we hopen dat door het vaccineren tegen het Covid-19 virus we het leven weer een beetje mogen gaan oppakken zoals voor deze ellende. Het sociale aspect word nu toch wel heel erg beperkt tot een zeer klein wereldje. Zoals elk jaar hebben we wel oliebollen gebakken aan het water in Appingedam, maar toch anders als voorgaande jaren. Afstand houden op mensen die we allemaal liefhebben word steeds moeilijker. Maar we hebben ons eraan kunnen houden. Is het niet voor onszelf, dan is het wel voor de mensen met wie we in contact komen in ons werkend leven. Want voor 3 van de 4 gezinsleden gaat dit ondanks de huidige situatie gewoon door zoals altijd. De duiven hebben deze "vuurwerkloze" oud en nieuw weer overleefd en zaten vanmorgen hongerig te wachten op hun ochtendmaal. Daarna nog een schep Beutebak in de voerbakken en tot vanavond..... Voor vele liefhebbers zit de kweek eraan te komen (of hebben reeds jongen in de schotels), maar hok Snijder doet nog even rustig aan. Niet dat de duiven er niet aan toe zijn, maar de baas heeft nog geen zin. Voor de marathon hoeft het nog niet, dus misschien doe ik een ronde uit de duiven voor de dagfond om te verkopen. Zelf houd ik alleen jongen aan uit Prins Barbaar x Suprise voor Roos en misschien ook uit Prins 921 x een goede duivin. maar eens zien. Prins 921 (zelf TT rayon 3 sens 2018)  is kleinzoon Balotelli x New Princess, dus nauw verwant aan de 3 zonen van New Princess die het kweekhok bevolken. De beoogde vliegduiven zien er uit als om door een ringetje te halen. Actief, krijtwitte neusdoppen en nu reeds beginnen ze her en der eieren te leggen. Tja, dat is nu eenmaal de methode van alles in 1 afdeling te hebben. Deze eieren worden gewoon steeds verwijderd zodat ze niet beginnen met broeden. De vliegduiven mogen niet op eieren en jongen komen totdat ik ze zet voor de marathonvlucht waarvoor ze bestemd zijn. Komt allemaal goed! Nu eerst iedere bezoeker van mijn site: Een gezond, gelukkig en duiftastisch 2021! 

20 December 2020

Zondagmiddag net na het middaguur. De duiven hebben weer lekker 2 uurtjes open hok gehad. Zoals het hoort bij gezonde duiven hebben ze daar gretig gebruik van gemaakt. Alleen de beide duivinnen welke op eieren zitten zijn binnen gebleven, maar dat zijn toch geen vliegduiven meer. Ook vanmorgen via Messenger weer even contact gezocht met verluchtingsgoeroe Bennie van Dijk uit Westerhaar. Niet dat de duiven er niet geweldig uitzien, maar omdat ik zelf s'morgens het hok niet prettig vind. Overdag staat de gehele voorzijde open en zitten de duiven dus in de buitenlucht. Dan gaan s'avonds de ramen dicht, 1 schuif in de plafond open en een klein schuifje onder het raam open. Niets mis mee, maar omdat ik beukensnippers op de grond heb welke ik 1 maal per jaar vernieuw ruikt het s'morgens toch in het hok. En wanneer ik overdag in het hok stap is het lekker fris. In overleg met Dhr. van Dijk laat ik nu het plafond gewoon gesloten en zet ik volieregaas in de ramen aan de voorzijde. Alleen in de maanden maart t/m mei gaat daar s'nachts nog windbreekgaas voor, maar verder is het nu eindelijk open hok. Yes! Verder geen nieuws, dusssss. Laterzzzz. 

6 December 2020

Zo, Sint en Piet zijn weer onderweg naar het zonnige Spanje en hier kunnen we lekker richting Kerst freewheelen. Straks worden de dagen weer langer en wanneer we terugkomen van het mooie Ameland kan het kweken beginnen. Ik heb de afgelopen weken bijna slapeloze nachten gehad van het koppelen van de duiven. Ga ik de Ijnsenkoppels allemaal zuiver houden? Of ga ik toch voor de kruising Aarden x Ijnsen/Jellema. Ik heb gekozen om van beide wat te doen. Omdat ik nu eindelijk de beschikking heb over een zoon van de topduivin 314 van Hielko Postma uit Eenrum heb ik besloten om mijn onlangs aangeschafte dochter Youri (vaasje winnaar ZLU verste afstand Barcelona 2016 en 1e NIC Drachten) met deze jonge doffer te koppelen. De rest van de koppels zijn ook iets veranderd, dus kijk maar eens bij het kopje kweekkoppels. We gaan het de komende jaren zien of het de juiste keuze is geweest. ZwartGoud van Akkermans was ook een zuivere Aardendoffer en we weten allemaal wat deze doffer in kruising teweeg gebracht heeft in de hedendaagse marathonwereld. Ach. hoop en ideeën moeten we allemaal hebben toch? Vanmorgen de duiven weer open hok gegeven. Mooi om te zien was dat bij binnenroepen alleen de beide oude 2015 duivinnen (op een ei) nog binnen waren en de rest (35stuks) nog in de lucht hing. Prachtig vind ik het dat ze dan ook nog luisteren wanneer ik ze roep. Top! De afgelopen week kwam ik meerdere keren in de verleiding om via de veiling van kweekcentrum Friesland een Peirendoffer te kopen. Koop 15 had al mijn interesse vanaf het begin van de veiling, maar ik heb mij goed kunnen inhouden. Er zijn nu 9 beoogde kweekkoppels en dat is natuurlijk ruim genoeg! Beter is het om het nu bespaarde geld uit te geven aan het verbeteren van de hokomstandigheden voor de duiven. Zo heb ik mij op de lijst van Vincent Hoogerwerf laten zetten om wateraders onder het hok en onze woning te laten neutraliseren. Veel over gelezen en de ervaringen zijn zo goed als overal erg positief. Ook dat gaan we weer meemaken. Laterzzzz.

29 November 2020

Zondagmiddag net over de klok van 12 uur. Tis alweer bijna December. Voor velen de mooiste tijd van het jaar.... Nu, ik vind het in deze donkere periode maar niets. Korte dagen is niets voor deze kerel. Ik kan dus niet wachten totdat het weer langer licht word en we weer lekker buiten kunnen zitten na het werk. Komt vanzelf weer, de natuur houd je gelukkig ook hierin niet tegen. De duiven daarentegen zijn mooier dan ooit! Allemaal zo goed als uitgeruid blinken de jongens en meiden het hok uit. 2 weken geleden nog streng geselecteerd, dus er zit geen slecht gebouwde duif meer in het hok. Nog steeds mogen ze op mijn vrije dagen een 2-tal uren genieten van open hok. En daar maken ze allemaal gretig gebruik van. Lekker de vleugels strekken bied aan het begin van het seizoen alleen maar voordelen. Vorige week heb ik toch nog een aantal duiven te koop aangeboden. Na de selectie zaten er nog een aantal late jongen uit proefkoppelingen die ruim door mijn selectie zijn gekomen. Omdat ik niet meer vlieg met deze late jongen en het kweekhok goed gevuld is heb ik deze voor een meer dan schappelijke prijs aangeboden. Deze duiven zijn dan ook allemaal naar hun nieuwe eigenaren verhuist en ik hoop dat ze daar voor goed nageslacht zullen gaan zorgen. Op hok Snijder kan ik het nog niet eens worden met mijzelf wat betreft de kweekkoppels. Natuurlijk staan er een aantal vast, maar nu ik na DNA onderzoek zeker weet dat Pootje (zoon 314 van Hielko Postma, Eenrum) een doffer is gaat mijn gedachte toch naar andere koppelingen. Waar ik eerst de Ijnsenduiven zuiver wilde houden ga ik toch iets veranderen. Als Pootje zich goed blijft ontwikkelen gaat hij gekoppeld worden aan dochter Youri van Simon Ijnsen. Zoon van een topduivin x dochter van een topdoffer. Tja..... dan moet het nog wel klikken. Gelukkig heb ik nog wel even om mijn hersenen er op te laten breken. Voor dochter Roos blijft natuurlijk het koppel Prins Barbaar x Asduivin 2016 bij elkaar. Een zoon hieruit is zeer veelbelovend, dus we gaan het meemaken. Nu, iedereen een fijne en gezonde Decembermaand en tot 2021!   

1 November 2020

En alweer is er een maand voorbij. Ondanks dat alles anders is in deze coronatijd vliegen de maanden door onze vingers. Ik kan niet wachten om samen met het gezin Kerst te gaan vieren op ons prachtige eiland Ameland. Wanneer we de pier in Holwerd oprijden komt er al een gevoel van rust en thuiskomen over mij, en dat laat ik niet los tijdens ons verblijf. Nog steeds zal ik "een moord" doen om op het eiland te mogen werken en wonen. Maar dan moet het hele gezin er achter staan en dat is niet zo. Dus houden we het bij onze tripjes. Natuurlijk ook goed, maar toch..... Ook hier vliegen de coronatesten ons om de oren, maar gelukkig nog steeds niets anders geconstateerd dan een licht griepje. Mooi. De duiven zijn bezig met de laatste loodjes van hun ruiperiode. De 9e en 10e pennen vallen nu en de duiven beginnen weer mooi te worden. In deze tijd is het moeilijk om te selecteren, want ze zijn allemaal zo mooi. Maar...., de selectie gaan steeds door. Ik ben erachter gekomen dat de duiven uit Prins954 en Prins910 x de Postmaduivin mij verschrikkelijk aanstaan. Mooie donkere "Aarden" duiven met een bouw en pluim waar ik kippenvel van krijg. Als die nu de komende jaren nu ook nog eens snoeivroeg op de klep vallen..... Zoals het nu lijkt zal er zelfs een laat doffertje uit Prins954 x Postmaduivin naar het kweekhok gaan zonder ook maar 1 vlucht gevlogen te hebben. Tja, je moet eens een gokje wagen. De afgelopen weken zit ik met enige regelmaat te denken om het topkoppel voor de dagfond Prins Barbaar (5e NPO Vierzon 2019) x Suprise (Asduif en TT dagfond 2016) te verkopen om mij geheel te gaan richten op de marathonvluchten. De enige reden dat ik het koppel nog aanhoudt is dat ik met de jongen hieruit denk te gaan scoren op de laatste vluchten met de jonge duiven. Maar ja, het systeem is er waarschijnlijk niet naar dat dat gaat gebeuren. Op de natour van het afgelopen seizoen was een jong doffertje uit deze koppeling steeds de eerste op het hok. 2 maal zelfs zeer vroeg, maar dat ie niet direct naar binnen wilde lag puur aan het systeem. Niet aan de kwaliteit. Maar goed, twijfel doet nog niet verkopen, dus ze blijven nog mooi even. Wie op de pagina van de kweekkoppels kijkt ziet dat ik naast het Jellemageweld via Simon Ijnsen bezig ben een eigen lijn te formeren. Zonen van New Princess (1e Cahors NIC) tegen dochters van de 314 van Hielko Postma. Waarschijnlijk is deze 314 een van de beste duivinnen die in het hoge Noorden gevlogen hebben, dus ik ben erg content met het feit dat er nu 1 zoon en 2 dochters voor nageslacht mogen gaan zorgen op Hok Snijder. De doffer (Pootje) word gekoppeld met een duivin Marlon Kok/Rekker-Westra. Ik heb zin om de jongen te gaan zien welke uit deze koppelingen geboren gaan worden. Laterzzzz.

4 Oktober 2020

Dierendag vandaag, niet dat ik er iets extra's aan doe, want voor onze duiven is het elke dag dierendag. Ze dienen toch elke dag het beste te krijgen nietwaar? Afgelopen donderdag heb ik bij Rick Te Morsche de nieuwe (nog niet op de vrije markt) Beyers mengelingen van Jellema-Te Morsche besteld. 3 x de sport/lichte mengeling en 1 x de energy mengeling. Omdat ik via de diverse groothandels niet verder kwam heb ik de vertegenwoordiger van Beyers Dick Leeuw zelf maar ff gebeld hierover. Hij was zo enthousiast over deze nieuwe specialistische mengelingen dat ik besloten heb alvast de zakken te bestellen bij Rick te Morsche. Als ze dan straks op de vrije markt komen bestel ik ze wel zelf. Helaas zijn de zakken nog niet binnen, maar dat zal de komende dagen toch wel gebeuren neem ik aan. Tevens een mailtje gedaan naar de grote baas Jelle Jellema zelf over het gebruik van deze mengelingen. Nou, dat was makkelijk. Bij kweek en rui 80% sport en 20% energy. In de rustperiode 70% sport en 30% paddy. In het vliegseizoen volle bak 100% sport in de bak op de grond en de duiven welke mee gaan op de marathon 5 dagen de energy in de broedbak. De duiven doen het geweldig in het hok. Ze ruien als gekken en de eerste duiven beginnen alweer redelijk glad te worden. Vanmorgen (zoals elke dag wanneer ik vrij ben) hebben de duiven weer lekker een aantal uren open hok gehad. De zomer- en late jongen knalden er direct uit en de oudere duiven keken het even aan. En dat mag dan ook gewoon. Na een uurtje begon het te regenen en lagen ze op de valplank en de nokvorsten met de vleugel omhoog te baden. Prachtig gezicht is dat toch altijd. Afgelopen woensdag heb ik dan toch de beoogde kweekkoppels uit het vlieghok gehaald. Doodsbang dat er een duif hiervan door een rover gepakt word. Nu heb ik daar bijna (ff afkloppen) geen last van, maar je zal het net meemaken. Aankomende woensdag kunnen de laatste jonge Ijnsenduifjes gespeend worden en dan maak ik de 3 resterende bakken nog gereed. Dan is er de komende seizoenen ruimte voor 9 kweekkoppels bij hok Snijder. Zoals het nu lijkt 2 koppels programmaduiven en 7 koppels marathon. Voor het kweekhok moet nog een ren om de duiven in te laten baden, dus dat word het volgende project. We zullen wel zien wat het gaat worden de komende jaren. Laterzzzz.

23 September 2020

Woensdagochtend bijna 10.00 uur. Net de duiven binnen geroepen. Deze hadden vanaf 8.00 uur open hok waardoor ook de late jongen ruim tijd hebben om even de omgeving te verkennen. Ik merk dat ze daar na een uurtje ook wel weer klaar mee zijn, dus na 2 uur gaat de spoetnik van voren dicht en kunnen ze alleen nog maar naar binnen. Voeren bestaat uit een samenstelling van de voeders aanwezig. 3 delen Light, 3 delen G-Spirits Kweek en 1 deel Energy Optimaal. Vandaag vochtig gemaakt met een lepel knoflookolie en afgedroogd met een lepel eiwitpoeder. Veren bestaan voor een zeer groot deel uit eiwitten, dus ik ben van mening dat we die in deze tijd extra moeten aanbieden. In de drinkpot van 5 liter 30ml Daflor en 20ml Garvo Life, zodat ook via het drinkwater extra voedingstoffen binnen komen. Vorige week heb ik een prachtig jong gespeend uit Prins954 (Balotelli x New Princess) x Dtr Opi (dtr. asduif marathon afd.9), en daar ben ik zeeeer content mee. Eigenlijk een koppeling zoals het hoort als er nog geen presterende duiven zijn. Een zoon (uit duivin) 1e NIC Cahors x een dochter asduif (doffer) marathon. Ik moet zeggen dat deze jonge doffer mee heel erg aanstaat, dus voor 2021 gaan hier ook een aantal uit gekweekt worden. Vorige week woensdag zijn de duivinnenbakken uit de vliegafdeling gehaald en de nieuwe bakken opgehangen. Hier ben ik erg blij mee, omdat ik nu met het beoogde "Snijdersysteem" kan gaan starten in 2021. De duivinnenbakken zijn gehaald door een vooraanstaand liefhebber in afdeling 10, dus ze zijn goed terecht gekomen. In het hok vliegen de veren mij om de oren. Het vorig jaar gekochte gezichtsmasker doet goed zijn werk. Zonder dit masker hoef ik in deze ruiperiode het hok niet in te gaan. Wanneer ik dat wel doe is een niesbui van een half uur het gevolg...... Net nog even de verschillende verkoopsites rond geweest om te "snusteren" naar uitbreiding van het bestand. Waar ik reeds eerder achter kwam is dat er niets te koop is wat een serieuze toevoeging aan het huidige bestand is voor Hok Snijder Appingedam. Eerst moet ik een aantal jaren selecteren op duiven die volgens het "Snijdersysteem" top kunnen presteren en dan kan ik een keer denken aan een gerichte aankoop om eea te versterken. Nu ist eerst klaar en zijn er duiven genoeg hier. Ik kan in februari erg mooie kweekkoppels samenstellen voor zowel de dag- als de overnachtfond, dus dat eerst maar eens afwachten. De eerste 2 ronden zijn voor mijzelf en Roos, en een eventuele 3e ronde komt te koop. Dus ook uit de Ijnsenkoppels (4x), de Vierzondoffer x asduivin 2016, Prins954 x Dtr. Opi, Witpen Ijnsen x Postmaduivin e.a. Bij interesse kan er reeds gereserveerd worden, anders worden de jongen aangeboden wanneer bijna speenklaar.

13 September 2020

Zo, het corona/kwakkel seizoen 2020 zit er gelukkig op. Persoonlijk was ik er ook wel klaar mee. Gisteren nog 3 duiven mee gehad op Burdinne, maar dat was puur voor de ervaring van deze zomerjongen. Nu is ook het 2e jong uit het Mijnis Gijzenkoppel achter gebleven, dus deze beide duiven op elkaar is geen succes geweest. Daar in tegen is de koppeling van de doffer x andere lijnen wel erg succesvol. De duivin heb ik nog niet geprobeerd op andere lijnen omdat deze jonger was bij aanschaf. Nu erg streng selecteren en op naar seizoen 2021. Zoals het nu lijkt blijven er een 25 duiven over, waarvan de meeste late jongen zijn en een 3-4 oude koppels. De duiven van Simon Ijnsen blijven nu nog even in het vlieghok, maar gaan voor de toekomst zorgen in januari/februari. Er zijn nog 4 koppels te zetten van deze duiven, dus dat moeten dan 16 jongen gaan worden. In het beste geval dan he. Voor Roos gaan er ook een 10-tal jongen gekweekt worden. Deze jongen zullen een hoog "Barbaargehalte" gaan krijgen, dus dat gaan we ook meemaken. Zowel oud als jong (jullie weten nu wel dat alles in 1 afdeling zit) zullen verduisterd gaan worden. Hoe lang weet ik nog niet, maar bij een normaal seizoen zal dat best eens tot einde mei kunnen zijn. Op die manier houd ik zowel de marathonduiven als de jongen goed in de vleugel tot de laatste vluchten. Ook dit is een probeersel, maar de zoektocht naar het best passende systeem nadert mijn ideaal. Nu de prestaties nog. Dit seizoen bleek dat de marathon op deze manier best aangevallen kan worden. Als 2 niet marathondoffers prijs kunnen pakken op Limoges, waarvan 1 doffer ook op zijn 2e overnachting nog een prijs pakt is dat dus haalbaar met afstand geschikte duiven. #hoopvoordetoekomst.

9 September 2020

Woensdagochtend iets na de klok van half 12. Ff koffie en achter het beeldscherm om de diverse sites even door te neuzen. Mijn zoektocht naar nieuwe lijnen tbv de kweek is naar de achtergrond gegaan. Ik denk dat er nu genoeg zit om de komende jaren eens te gaan richten op het kweken van goed presterende duiven. Tbv de marathon zullen de lijnen van Simon Ijnsen een belangrijke rol gaan vervullen. 3 of 4 rechtstreekse koppels gaan van het vlieg- naar het kweekhok wanneer het zover is om te gaan kweken. Daarnaast moet Prins954 (Balotelli x New Princess) samen met de aangeschafte doffers van Mijnis Gijzen en Hielko Postma de andere bakken gaan vullen. De duivinnen die hiervoor beschikbaar zijn: Dochter Opi, de Postma duivin en de duivin van Mijnis Gijzen. Voor Roos gaat het teletekstkoppel weer op elkaar in een kweekbox. Een late doffer uit Prins Barbaar x Asduivin 2016 is nu 2 x onze eerste op de natour, dus dit klikt goed. Daarnaast zullen er in deze zelfde lijn nog een aantal jongen op het hok gaan komen. Mooi man, maximaal 12 oude koppels op het hok en een 40-tal jonge duiven. Zowel oud als jong zal verduisterd gaan worden. Voor de oude duiven zodat ze op de laatste vluchten nog meekunnen op een zo goed als volle vleugel. Voor de jongen om het volledige programma af te kunnen werken. En dit allemaal in 1 en dezelfde afdeling! Om dit allemaal in 1 afdeling te kunnen houden ben ik reeds een tijdje op zoek naar de passende hokinrichting en denk dat ik die gevonden heb met de motivatiebakken voor jonge duiven van Marco Zandvoort. Sowieso topkwaliteit, maar ik denk uitermate geschikt voor mijn gewenste spel. Op de vitessevluchten staan de bakken gewoon op de normale stand en naar mate er gekoppeld moet gaan worden voor de marathonvluchten worden er diverse kleine broedbakjes van gemaakt zodat de marathonduiven op de gewenste stand ingekorfd kunnen worden.  We gaan het meemaken, maar plannen maken is best leuk. Toch???

2 September 2020

Woensdagochtend 10.20 uur. Vanaf 8.00 uur hebben de duiven open hok gehad. Gisteravond hebben ze een half uur mogen eten en daarna heb ik de voerbak weg gehaald. Om 10.00 uur wilde ik de duiven die nog buiten waren binnen roepen en denk maar niet dat die zich iets van mij aan trokken. Zucht....... Normaal hebben ze volle bak voer 24 uur lang, maar ik wil weer wat meer discipline hebben dus ben vanaf zondag bezig om op de manier te voeren zoals het einde vorig seizoen zo mooi ging. S'morgens na de training 15 minuten eten en na de avondtraining 30 minuten eten. Er mag dan gewoon overblijven, want ze moeten goed eten. Nog steeds ben ik niet tevreden over het binnenlopen wanneer ik ze roep. Maar ach, tis het einde van het seizoen. En nu nog gaan veranderen? Tja..... Sorry. Afgelopen zondagmiddag kreeg ik uitslag van de coronatest die ik donderdagmiddag heb laten doen. Gelukkig negatief, dus het leven gaat weer gewoon verder. Een aantal mensen om mij heen vonden het onnodig dat ik mij heb laten testen, maar met 4 vd 5 kenmerken, een zoon met diabetes en een vrouw die in de kindzorg werkt zal ik het mij nooit vergeven.... Goed, de duiven. Nog 2 vluchtjes en dan zit het seizoen er weer op. De oude duiven beginnen nu te ruien, dus de rest zal er binnenkort wel achteraan komen. Zolang bij de vliegduiven voor de natour de 4e en 5e pen nog staat gaan ze gewoon mee. Ervaring opdoen voor seizoen 2012. Een laat doffertje uit Prins Barbaar x Suprise doet het geweldig op de vluchten. Nu 2 x los als eerste op het hok. Nu nog direct leren te vallen op de klep zodat ie ook een kopprijs kan gaan noteren. Het was wel weer een frustratie afgelopen zaterdag. Op .20 zat ie op de klep, maar werd net niet geconstateerd. Kijkt omhoog, ziet een groep andere duiven overvliegen en klapt er achteraan om vervolgens om .33 weer echt in de klok te komen. Pfffffff. Zo ga je van een mooie vroege duif naar een staartprijsje, maar ik weet nu dat deze lijn het kan. Roos wil een aantal snelle jongen hebben voor volgend seizoen, dus ik heb nu 2 koppels voor haar. Prins Barbaar (5e NPO Vierzon 2019) x Suprise (1e asduif 2016 + TT Sens) en Zoon broer 045 (045 = moeder Jonge Barbaar) x dochter Jonge Barbaar (vader Prins Barbaar). We gaan het wel weer meemaken. Laterzzz.

28 Augustus 2020

Gronings ontzet vandaag! Voor mij als ras stadjer normaal een dag vol festiviteiten en kermis in de Groninger binnenstad. Nu dus ff helemaal niets! Sowieso niets de komende drie dagen want ik ga vanmiddag aan de coronatest in het UMCG te Groningen. Woensdagochtend begon het met wat hoesten en een snotneus en gisterochtend ging het helemaal los. Nu was ik vanaf het weekend al wat benauwd, maar dat legde ik bij het ruien van de duiven neer. Ik heb dus het masker weer schoon gemaakt en voorzien van nieuwe filters. Waar dit andere jaren voldoende was, hielp het nu dus helemaal niets. Omdat mijn vrouw in de kinderzorg werkt en de zoon des huizes diabetes heeft leek het verstandig om deze test aan te vragen. Bij het aanvinken van de klachten bleek ik dus 4 vd 5 klachten te hebben! Bah, maar de afspraak gemaakt en vanmiddag krijg ik zo'n stok tegen mijn hersenpan en achter de huig. Leuk? Echt niet, maar in de huidige periode wel noodzakelijk denk ik zo. Gelukkig heb ik totaal geen verhoging, dus het gezin hoeft niet "op slot". Laten we hopen dat het griepklachten zijn en niets meer dan dat. Kan ik maandag in ieder geval weer lekker aan het werk. Vanavond brengen Marco en Roos de duiven naar de vereniging. Ze staan er mooi op en knallen de spoetnik uit wanneer ik het uitvliegraam open zet. Zoals het er nu uit ziet gaan er nog 7 jongen, 2 duivinnen en een aantal doffers mee. Ook een paar laatkomers van Chateaudun en Bergerac moeten nog even wat kilometers maken. Ach, er zitten nog 43 duiven in het vlieghok....., waaronder de duiven van Simon Ijnsen welke bestemd zijn om uit te kweken het komend jaar. Nu zitten daar reeds een aantal mooie laatjes uit, maar volgens seizoen worden hier 2 rondes uit gekweekt om goed in te spelen voor de komende jaren. Ook uit de koppeling Prins Barbaar (5e NPO Vierzon) x Suprise (asduivin 2016 en TT dagfond) gaan meerdere rondes vroege jongen gekweekt worden voor de vluchten met jonge duiven. Deze jongen (en dus de oude duiven ook) zullen volgens de normale wijze verduisterd gaan worden. Hoe dit allemaal gaat verlopen in die ene grote afdeling waar alles door elkaar heen zit? Dat weten we midden September 2021. Moi.

26 Augustus 2020

Zo puffen we het uit met 35 graden in mijn vakantie en doe je niets, en zo klagen we weer over de harde wind en regen waardoor je weer niets doet. Tja, Nederland...... Vandaag dus mijn 1e dag van het gebruikelijke midweeks weekend. Vanmorgen geen duiven los met dit weer, gisteravond ook al niet dus maar eens zien wat we gaan doen met de natour dit jaar. Persoonlijk vind ik dat de duiven mee moeten, maar ze hebben natuurlijk wel een eerlijke kans nodig om thuis te komen. Er gaan verhalen de ronde over honderden dode duiven in de omgeving van Enschede. Daar zouden tijdens een hele heftige regenbui  afgelopen zaterdag zeer veel duiven tegen de elektriciteitskabels zijn gevlogen. Bij verscheidende noordelijke liefhebbers zijn best nog wel wat duiven onderweg, dus het zal mij niet verbazen. Persoonlijk zal ik graag willen weten of de 7 nog onderweg zijnde duiven van hok Snijder misschien daar hun Waterloo hebben gevonden. Een tijdje geleden heb ik besloten weer mijn oude medisch systeem op te pakken van mijn Ten Poster periode. Gewoon het "van Zon" systeem via vd Sluis te Kockengen. 2 weken voor het seizoen begint 7 dagen de combinatiemix in het water, gevolgd door een aantal dagen vitaminen. Wanneer de vluchten starten met 1 nacht mand 1 dag dezelfde combinatiemix, en bij 2 nachten of meer mand 2 dagen in de drinkpot. Op de dag voor inkorven een luchtweg product geven en op de inkorfdag elektrolyten. Qua ondersteuning blijf ik nog hangen bij DAFLOR. Is mij goed bevallen, maar de zoektocht naar "anders en beter" gaat altijd door. Het nadeel is dat iedere liefhebber een goede en slechte ervaring heeft met een product. Persoonlijk denk ik dat de producten van Gert-Jan Beute op dit moment zo goed als de besten op de markt zijn. Maar daar is de prijs ook naar. Dus we hebben een keuze te maken. Minder duiven, maar die begeleiden met de beste supplementen op de markt. Of meer duiven en de keuze maken voor andere "minder goede?" supplementen. Nu heb ik graag een goed hok vol met duiven, maar blijven de prestaties (afgezien van de 5e NPO Vierzon in 2019) achter. Natuurlijk komt dat omdat ik de overgang naar de marathonvluchten aan het maken ben en dus 1-2 tussenjaren heb. Natuurlijk komt dat omdat de huidige duiven niet aan het systeem gewend zijn om alles in 1 en dezelfde afdeling te hebben. Zowel jong als oud krijgen hetzelfde voer en dezelfde begeleiding. De komende jaren zal er een stam ontstaan welke dit systeem aankan en hierin naar behoren presteert. Misschien is het beter om mij te richten op alleen de jonge duiven ? De huidige indeling van het hok is daar uitermate geschikt voor en de kweekduiven hebben al een afdeling. Ach, we hebben de hele winter nog. Enneh, de jongen uit de Ijnsenduiven zijn best mooi...(: 

23 Augustus 2020

Zondagochtend net 11.30 uur. De duiven hebben van 8.30 tot 11.00 uur open hok gehad. Gek genoeg knalden de jonge duiven die gisteren Kalkar gevlogen hebben er weer als eerste uit, daarna rustig gevolgd door een aantal oude duiven. Het was vrij om te gaan, dus een aantal duiven blijven schijnbaar liever binnen. Best! Vanavond is het weer een verplichte ronde, dus die trainen dan wel weer met de rest mee. Nog even napraten over Chateaudun en Bergerac dan maar. Roos had 3 doffers mee op de dagfondvlucht Chateaudun. Deze werd (net als Bergerac trouwens) erg zwaar doordat er onderweg onweer, veeeel regen en hagel getrotseerd moest worden. Tja.... Gelukkig viel Roos haar 2e aangewezen 17-942 binnen de prijzen op de klep waardoor zij zich on- en aangewezen dagfondkampioen van afdeling 10 mag noemen. Mooi toch? Van de 1e aangewezen doffer kreeg ik vrijdag bericht via de dierenambulance Flevoland dat deze dood gevonden is. Dat is balen omdat ik erg veel vertrouwen in dit jonge doffertje had voor de komende jaren. Roos haar derde doffer is nog onderweg. En dan Bergerac. 5 doffers ingezet voor deze iconische vlucht van 1050km naar huis. Ook hier hadden de duiven te maken met zeer zware weersomstandigheden en kwamen er moeilijk duiven door hier in NIC108 te Delfzijl. Zaterdagmiddag gelost en mijn 1e aangewezen zat maandagavond om 19.04 op de klep en hierdoor ging ik niet met een lege klok naar het lokaal. Deze doffer pakte hierdoor zijn 2e prijs op 2 vluchten in 2020. Top. De rest van de doffers kwam netjes in de dagen hierna thuis, dus alles is weer thuis. Op naar de toekomst! Op de natourvlucht Kalkar ging het niet zo naar wens. Hierop waren er 9 septemberduivinnen mee en 8 zomerjongen. Deze waren een aantal keren opgeleerd, maar soms weet ik niet meer waar ik dat nog voor doe. Ze weten het hok te vinden...... of niet. Op dit moment zijn er nog 8 duiven onderweg, maar denk dat ze niet weer terug komen. Jammer, maar de 9 thuiskomers weten de weg naar het hok wel te vinden dus... De 1e duif is een dochter? van mijn toekomstige stamkoppel voor de dagfond Prins Barbaar (5e NPO Vierzon 2019) x Suprise (asduivin vereniging 2016 en TT Sens 2016). Voor 2021 ga ik daar maar eens wat meer vroege jongen uit kweken. Omdat ik aan het werk was tijdens de thuiskomst heb ik geen idee of ze lang op het dak hebben gezeten, maar dat doet er niet toe. Deze 4 vluchten zijn puur om te leren thuiskomen. Nog 3 vluchtjes te gaan en dan op naar seizoen 2021.    

5 Augustus 2020

Woensdagochtend bijna 11.00 uur. Gisteren zijn zoon Marco en ik s'avonds thuis gekomen na een 3-daagse mannenvakantie op het door ons zo geliefde Ameland. Wie mijn facebook volgt heeft kunnen lezen wat we daar allemaal hebben gedaan. Heerlijk bijgepraat met eilander duivenmaatjes Simon Ijnsen en Bert Visser, en na jaren elkaar niet te hebben getroffen ff weer bij oude grasparkietenmaat Jacco de Vries geweest en zijn toppers mogen bekijken en fotograferen. Verder veel met Marco weg geweest en erg leuke dingen gedaan, o.a. meerval en steur gevangen. Echt voor herhaling vatbaar en misschien een jaarlijks terugkerend event! Zondagavond bij Simon Ijnsen even een aantal vliegduiven mogen vasthouden. Van de duiven die naar Dax moesten hebben toch een aantal de 5e pen gegooid, dus die gaan helaas niet mee. Maar ze stonden er erg mooi op. Jammer. Zoals veel wel weten heb ik in 2011 10 eieren bij Simon gehaald uit de vliegers en ben daar toen zeer goed mee geslaagd. Door de verhuizing naar Appingedam heb ik deze superduiven toen verkocht en daar heb ik nu natuurlijk nog steeds spijt van. Ik heb in September 2019 een 10-tal jongen van Simon mogen hebben, waar ik nu uit aan het kweken ben. Deze late jongen 2020 zullen vanaf begin volgend seizoen gewoon gespeeld gaan worden. Maar ook uit deze duiven zullen er een goed aantal vroege jongen gekweekt gaan worden om samen met mijn eigen te vormen lijn rondom mijn stamkoppel Balotelli x New Princess  voor de toekomst van marathonhok Snijder te gaan zorgen. Maandag einde van de middag (16.30 uur) tot ruim na 20.30 uur bij mijn markante eilander kameraad Bert Visser geweest. Ondanks dat we elkaar soms maar 1 x per jaar zien is het altijd lachen gieren brullen en erg veel duivenpraat vergezelt met een biertje (of anders). Ook daar een aantal marathonduiven in de handen gehad uit de betere duiven van Bas Jansen te Zutphen, De kenners weten dan wel waar ik het over heb. Een grotere duif in de handen dan die van Simon, maar er zit wel wat in die duiven. Maar bij Bert moeten ze het eerst maar eens laten zien, en wanneer ze niet naar huis kunnen komen moeten ze ergens anders gaan wonen. Langzamerhand begin ik ook in die filosofie te geloven, spelen en de besten blijven over. Vroeg in 2021 gaan Bert en ik een aantal van deze duiven koppelen en zullen een 10-tal geringd gaan worden met "Damster" ringen en hier getest gaan worden. Mooi he, dat het op die manier nog steeds kan. Trouwens, de doffer van mijn stamkoppel Balotelli is ook een duif gekweekt door Bert. Nu dus op weg naar de vluchten Bergerac (1050km) en Chateaudun (700km). Zoals het nu lijkt gaan er 5 doffers naar Bergerac en 2 doffers van Roos naar Chateaudun. We gaan het zien. Laterzzz. 

26 Juli 2020

Zondagochtend bijna half 12. Vanaf 9.15 de spoetnik open gezet voor het zondagse speelkwartiertje (ochtend). Ik moest net (11.15 uur) moeite doen om de duiven weer binnen te krijgen. Na de midfondvlucht van gisteren vanuit Arlon (412,065 km) hebben de doffers niets geleden en zijn samen met de rest in zeer goede doen. Mooi om aan de duiven te merken dat de aanpassingen aan het hok ze goed doet. Er deden 11 doffers van hok Snijder mee op Arlon. 4 van dochter Roos en 7 van mijzelf. 4 duiven van mij deden mee als trainingsvlucht voor Bergerac en de beide aangewezen doffers pakten mooi een klein prijsje in het rayon. De 18-191 is nog van Willie Wijgchel uit de Marcelisduiven die ik in 2018 voor de snelheid heb gekocht. Op een groot jong pakte deze doffer de 25e prijs tegen 150 duiven in de vereniging. Ach, tevreden mee. De 1e aangewezen was in de vereniging net te laat, maar die moet het op de dagfond laten zien komend weekend. Van Roos haar 4 duiven pakte natuurlijk zoon asduivin 2016 de 17-942 de ereprijs op het hok en de septemberdoffer 19-906 kwam tegelijk met mijn 1e duif op de klep. De tijden: 11.29/11.30/11.30/11.48/11.54 enz. Vanaf thuiskomst gisteravond ligt de focus op de dagfondvlucht van komend weekend. Of het iets word? Tja...., dat weten we zaterdagavond pas. Ik heb persoonlijk erg veel zin in Bergerac. Ik heb 4 doffers op het oog op deze strijd aan te gaan. De beide doffers welke prijs gevlogen hebben op de afgelopen Limoges, een zoon Inteelt Vechtmachine x Dasselaarduivin en een kleinzoon stamkoppel Balotelli x New Princess. Pas op de inkorfdag beslis ik of ze alle 4 de mand in gaan. Laterzzz.

22 Juli 2020

Woensdagochtend 10.20 uur. Om 7.45 de spoetnik en klep open gezet en om 9.30 uur weer gesloten. Zelfs de 8 jongen knallen gewoon die tijd mee met de nestduiven. Prachtig om te zien dat deze jongen, welke opgroeien samen met de oude duiven, zich optrekken aan de oude vliegduiven. Geen stress, de gehele dag mogen eten wat ze willen en geen gestreste liefhebber die na een uur staat te springen dat ze binnen moeten komen. Nee...., ik ben er na al die jaren achter gekomen dat ik het helemaal niet prettig vind om de jongen dusdanig te voeren dat ze naar binnen racen omdat anders het voer op is wat ik heb klaar gezet. Helemaal nu samen met de oude nestduiven is de voerbak altijd gevuld. Nu word er dus ook in deze gezamenlijke voerbak vetter gevoerd naar een vlucht toe, maar dat zal de komende jaren gaan veranderen. Dan zal er in de gezamenlijke voerbak volle bak lichte mengeling gevoerd gaan worden en de nestkoppels welke mee gaan op de marathon worden dan bijgevoerd in de broedbak met de vette mengeling. In de huidige situatie lukt dat nog niet, maar daarom gaan we na het seizoen de indeling van de vliegafdeling aanpassen zodat dit wel mogelijk is. Morgen waarschijnlijk een paar doffers inkorven voor de midfondvlucht Arlon, volgende week staat de dagfondvlucht Issoudun op het programma, 8-8 nog een midfondvlucht Rethel en 14 dagen later de dubbelvlucht dagfond Chateaudun en de overnachtvlucht Bergerac. In mijn vakantie worden de nog aanwezige programmaduivinnen opgeleerd en deze zullen alle 4 de natourvluchten aan de tand gevoeld gaan worden op nest. Op deze manier hoop ik erachter te komen welke duivinnen hiervan geschikt zijn om prijs te vliegen op nest. Waarschijnlijk komen de geschikte duiven uit de lijn van Suprise. Deze duivin werd in 2016 1e asduif van de vereniging en pakte alle prijzen op nest. Het maakte niet uit op welke stand deze superduivin stond, ze was er gewoon altijd. Gelukkig is deze duivin terug op hok Snijder en kan ze nog een aantal jaren voor mooi en hopelijk goed nageslacht zorgen. De eerste jongen uit Prins Barbaar x Suprise vliegen nu buiten en dat lijkt goed. Nu nog vliegen! 

19 Juli 2020

Zondag net na de klok van 12 uur in de middag. Om 9 uur de spoetnik al open voor de zondagse vrije ronde van de duiven. Dat doe ik op al mijn vrije dagen. Gewoon de spoetnik open met de klep open zodat de duiven gewoon een aantal uren in en uit kunnen wat ze zelf willen. Het verbaasd mij steeds weer hoeveel duiven er na een 20 minuten in de lucht zijn. Jong en oud maakt meestal gebruik van het "vleugels strekmoment". Rond 11 uur nieuw voer in de bakken en gelegenheid gegeven tot een bad, waarvan de duiven gretig gebruik hebben gemaakt. Nu ligt het hele spul lekker op corona afstand in de beukensnippers te chillen. Mooi dit. Op 9 Juli schreef ik over inkorven voor Limoges. Voor hok Snijder toch een hele afstand met nog maar een handjevol afstandsgeschikte duiven. Op vrijdagmiddag om 14.30 uur gelost en zaterdag binnen 15 minuten (tussen 14.45 en 14.58 uur) van elkaar in de klok. Mocht wat eerder van mij, maar voor hun debuut ben ik tevreden. Met prijs 23 en 24 in het rayon tegen 90 duiven hebben ze de criticasters bewezen dat deze duiven het wel kunnen. Alweer mooi dit. Op naar Bergerac. Afgelopen donderdag heeft hok Snijder 9 doffers ingezet voor de dagfondvlucht Sens. Naar Appingedam weer goed voor een slordige 625,8km. 4 staan op naam van Roos, de andere 5 om mijn naam. Tja, voor mijn 5 doffers werd het een beetje een deceptie, maar die 4 van Roos pakken alle vier hun prijs! Tegen 224 duiven in NIC108 Delfzijl pakken ze de plaatsen 47, 56, 73 en 75. In rayon 3-4 tegen 1394 duiven zijn het de prijzen 220, 259, 369 en 395. Alweer mogen ze iets eerder komen, maar de selectie op de huidige methode moet de komende jaren plaats gaan vinden. De 17-942 van Roos pakt voor de 2e maal zijn aangewezen prijs, dus in het jeugdlidklassement zal deze wel hoog staan. Hopen dat deze zoon van de asduivin 2016 dit nog even volhoud. Deze asduivin pakte al haar prijzen op nest in 2016. Eieren, kleine- of grote jongen, het maakte haar niet uit. Om de laatste dagfondvlucht uit te halen met een goede teletekstplaats. Ik hoop uit deze lijn een aantal duiven te kunnen halen die dit ook gaan presteren. We gaan het meemaken. Laterzzz.  

9 Juli 2020

Donderdagmiddag iets na de klok van 1 uur. Dinsdagavond 2 doffers ingezet voor de eerste marathonvlucht van dit seizoen 2020 Limoges. Voor de duiven van hok Snijder dik 925+km naar Appingedam. Een doffer uit het vd Linden fondkoppel 18-172 en een doffer uit de 304 (Zn De klaren Desmet-Mathijs x dtr Amelander/Inteelt ZwartGoud) x 1e/2e NPO Orleans moeten deze afstand zien te overbruggen. Vanavond inkorven voor de midfondvlucht Rethel. Voor hok Snijder een dikke 450+km naar Appingedam. De duiven staan er goed op, maar heb geen hoge verwachtingen tegen het sprintgeweld in onze afdeling. Geeft niets, de duiven moeten mee de mand in om ervaring op te doen en zo krijgen de herintreders van vorige week weer een vluchtje met wat meer afstand. Afgelopen weekend 2 vluchten gehad. de vitessevlucht Blankenheim is uiteindelijk zondag in Deurne gelost. De 5 ingezette duiven kwamen super naar huis, maar moesten iets eerder gezeten hebben. Maar....., 5 duiven zien thuiskomen in ongeveer 4 minuten is lang geleden. Helaas hadden ze dorst, dus 4 van de 5 moesten zonodig eerst water drinken op het platte dak. Pffff. Maandag heb ik direct vlonderplaten gehaald en over de plekken gelegd waar wel eens wat water blijft staan na een regenbui, dus hoop dat dit de duiven weerhoud van het drinken op het platte dak. Zal wel goed komen. Maandag gingen de duiven in Troyes na 4 nachten mand los. wat een weer hebben deze duiven gehad zeg. Harde wind, buien, onweer enzenz. Niet echt weer om serieus een wedstrijd in te vliegen, maar ze waren onderweg en dus moesten de duiven thuis zien te komen. Waar ik de duiven rond 14.15 wilde zien vallen duurde het nog een half uurtje totdat Roos haar eerste getekende 17-942 op de klep viel. Zoon van de Asduivin 2016, 10 minuten later viel mijn eerste getekende 18-181 op de klep dus dat hadden we goed gezien. Te laat om goed mee te kunnen doen, maar ja.... het hok is nog maar net aangepast en het systeem is dusdanig dat er vol word ingezet op de marathonvluchten. Om 15.55,14 was de klok vol met alle 5 gezette duiven en kon de klep dicht, waar bij diverse liefhebbers nog goede ervaren duiven onderweg waren. Kortom, had eerder gemogen maar gezien de situatie zijn Roos en ik zeer tevreden. Met nog 2 midfond-, 1 of 2 dagfondvluchten te gaan maken wij ons op voor Bergerac en de natour met de 12 aanwezige snelle duivinnen. Deze dames zullen met de eerste natourvlucht op 2-3 dagen eieren de mand in gaan en op nest de natour afwerken. 1 -2 keer per week mee rijden en dan eens zien of dit gaat lukken. Natuurlijk is dat anders dan het systeem, maar de duivinnen zitten er nog dus we gaan er nog even voor. Tijdens de natour word er nog een ronde gekweekt uit de marathonduiven welke net als afgelopen jaar de gehele winter de vrijheid krijgen en dan gewoon op het programma gespeeld gaan worden. Tevens worden er ook weer vroege jongen gekweekt welke voordat de vluchten beginnen ruim uitgewend zijn en met de oude duiven in koppel moeten trainen. Ongeveer 3 weken voordat de 1e marathonvlucht op het programma staat zullen de motivatiebakjes tot broedbak gezet worden en een schotel geplaatst tbv de nestbouw. Geprobeerd word om het beoogde koppel in te korven op 10-12 dagen eieren. Zin in! 

1 Juli 2020

Woensdagochtend iets na de klok van half 12. tis al weer even geleden dat ik iets geschreven heb in het dagboek. het wilde met de duiven niet echt lukken en had even de motivatie niet om dat met jullie te delen. na een opmerking van Gert-Jan Beute op facebook over hokverluchting heb ik uiteindelijk toch maar eens Bennie van Dijk een berichtje gestuurd via zijn Messenger. Gelukkig kreeg ik vrij snel reactie en hebben we naar heen en weer sturen van een fotoalbum aan foto's een plan opgesteld voor het hok. Concreet is het volgende nu de verluchting op hok Snijder. Overdag is het een dichte doos met de voorzijde open en het plafond (welke er dus weer ingemaakt diende te worden) geheel gesloten. S'avonds na de training en s'nachts gaat de voorzijde dicht en gaat de schuif in het plafond open alsmede het rooster on het raam. Dit op advies van Bennie van Dijk. Bennie zei dat ook het hok van Jelle Jellema op deze wijze verlucht en dat dit voor mijn beoogde spel (nestspel op de marathon) de beste optie is. Tot nu toe lijkt het goed. De duiven zijn dus een weekend thuis gebleven, maar gaan dit weekend weer de mand in voor Troyes (dagfond) en Blankenheim (vitesse). Ik verwacht nog geen wonderen, maar goed naar huis komen zegt mij voor nu genoeg. Ik heb dus besloten om hok Snijder weer helemaal te richten op de fondvluchten. Er zal een lijn tbv de dagfond aangehouden worden met de asduivin 2016 'Suprise" en "Prins Barbaar". "Suprise" vloog in 2016 regionaal teletekst op de dagfond alsmede 14 prijzen op nest en "Prins Barbaar" haalde op Vierzon 2019 uit met een 5e NPO. Op dit moment heb ik "Prins Barbaar" gekoppeld met zijn moeder "New Princess", welke zowel op de vitesse Teletekst heeft gevlogen en op Cahors (1085km) een 1e NIC Delfzijl heeft gevlogen. Met deze Barbaarlijn wil ik dus de programmavluchten gaan doen met nadruk op een aantal dagfondvluchten. Voor de marathon ligt de focus op 2 lijnen. Te weten de Amelanders van Simon Ijnsen met hoofdzakelijk te Jellemalijnen daarin. Hiervan zitten er 4 koppels waaruit goed gekweekt zal gaan worden. Tevens is er gericht aangekocht uit het beste van Hielko Postma te Eenrum (zoon en dochter uit de 314 duivin), een dochter asduif marathon afdeling 9 Opi en een koppel uit de Pyreneeënvliegers van Mijnis Gijzen. Tevens gaan deze lijnen gekruist worden met 2 zonen van Balotelli x de eerder genoemde New Princess. Of het wat gaat worden op deze manier? Over 3 jaar zullen we het weten..... De vliegafdeling blijft dit seizoen uit nog even zoals ie nu is. 2.40 lang en 2.20 diep met daarin 16 duivinnenbakken als broedbak en een 40 schuine schapjes. Als bodembedekking grove beukensnippers waar ik erg tevreden over ben. In de winterperiode zal ik deze afdeling gaan vergroten tot 3.50 lang bij 2.20 diep rondom vol gezet met de motivatiebakken voor jonge duiven. In de stille en invliegperiode zullen de tussenschotjes zodanig staan dat het gewoon kleine zitplekken zijn en de duiven bijna niet bij elkaar kunnen gaan kruipen. Naar de dag- en marathonvluchten toe zullen er diverse broedbakken met schotels van gemaakt gaan worden om op de juiste neststand naar de vluchten te kunnen. Alweer een verandering bij hok Snijder, maar ik kom zo langzamerhand eindelijk tot een systeem wat mij past. Oud en jong in 1 grote afdeling. Altijd volle bak voer op de grond zodat de ouden zoveel kunnen eten als ze willen, maar de jongen ook niet kort gehouden worden en dus goed uitgroeien. Wat trainen betreft: op mijn vrije dagen woensdag/donderdag en zondag krijgen de duiven (oud en jong dus) van 7-12 uur open hok. Ze kunnen in en uitvliegen wanneer ze maar willen. Op de woensdagen zal ik met regelmaat een lapvluchtje doen naar Nooitgedacht bij Rolde. Dat is een 40km door de lucht naar Appingedam. Op alle dagen van de week word er s'avonds een uur of 5 kwartier getraind. Alles gaat dan het hok uit! Dus ook de duiven die op dat moment op het nest zitten. Op naar de toekomst (:   

11 Juni 2020

Het speelt mij maar steeds door het hoofd. Het Snijder chaos systeem. Dit seizoen blijven de doffers en duivinnen bij elkaar en gaan we proberen om op de uitgekozen vluchten uit het sinds gisteren bekende vliegprogramma te pieken. Gezien de afgelopen jaren moet dat gaan lukken. Ook de late duivinnen (waar overigens een aantal pareltjes bijzitten) moeten er op de natour aan geloven. Ik laat de duiven lekker op een nestje komen en vlieg dit oude duivenseizoen uit met de doffers op nest. En als toetje dan nog de natour met de duivinnen. Mooi. In de winter ga ik (nu echt voor de laatste maal) de vliegafdeling veranderen zoals ik in het hoofd heb zitten. Alle loketkasten, broed- en duivinnenbakken gaan eruit en maken plaats voor jongeduivenbakken. Het zal 1 grote afdeling gaan worden van zo'n 3,5 meter lang en 2,2 meter diep, en voorzien van de beoogde bakken. Plek voor 70 duiven wanneer alles op "klein" staat en ik heb in het hoofd om een 15-20 vliegkoppels te hebben. De rest is dan voor de gekweekte jonge duiven. Ik zal dan veel duiven "doorhouden", omdat ik de jongen speel op de jongeduivenvluchten maar de jaarlingen op de dagfond met Bergerac als laatste test voordat ze als meerjarige naar het grote werk mogen. Dit allemaal vanuit deze zelfde afdeling. Na het kweken van de jongen in jan/feb/mrt zal ik net als afgelopen jaar met de late jongen op mijn vrije dagen open hok geven aan de duiven. Zodat de jongen kunnen uitwennen en de oude duiven hun vleugels kunnen strekken in afwachting van het trainingsseizoen. Wanneer de jongen goed zijn uitgewend en in koppel vliegen gaat elke dag na het werk alles het hok uit om te trainen. Jong en oud! De ervaring van vorig jaar is dat wanneer de jongen beginnen te trekken de oude duiven hierin meegaan en dan ook zeer goed gaan trainen. Op mijn vrije dagen gaan s'morgens de klep open en krijgen de duiven lekker de hele tijd open hok. Mogen dus vrij in- en uit vliegen. S'avonds dient er dan nog serieus getraind te worden. Of dit werken gaat? Geen idee, maar ik denk hierdoor erg veel plezier in de duivensport te gaan houden/hebben, en laat ik dat nu ook zeer belangrijk vinden..... Gepresteerd dient er te worden op de uitgekozen vluchten, en daar worden de duiven dan ook op afgerekend. Eerst zijn er diverse jaren nodig om een stammetje op te bouwen dat op de hierboven beschreven wijze wil/kan presteren, dus veel kweken en spelen. 

10 Juni 2020

Woensdagochtend bijna half 12. Vanmorgen de doffers even weer naar Nooitgedacht gebracht om te lossen. Ik was voor de duiven thuis, en dat zie ik graag anders. Met 2 nakomers, maar dat zijn geen programmaduiven. Bij de eerste duiven zaten wel 2 overnachters, dus ze moeten gewoon die 40 luchtkilometers met de snellere mannen meekunnen. Waarom dan toch niet? Tja..... De duiven hebben nu 4 vluchten gehad met wisselende resultaten. Natuurlijk zitten we nog ruim achter de sprinters binnen de vereniging, maar meer als een half uur later vind ik teveel. En toch komen de doffers lachend naar huis en vallen nog vol en rond op de klep. Een gevalletje motivatie denk ik en op advies van een zeer goede speler laat ik de doffers en duivinnen nu een tijdje bij elkaar om op eieren en misschien wel op jongen te komen, zodat de trek op het hok verbeterd. Of het werkt? Tja, dat weten we pas na dit rare seizoen. Persoonlijk heb ik dit seizoen voor hok Snijder al afgeschreven en ben volop bezig met de komende seizoenen. Gisteren heb ik een jong doffertje gekocht uit de 12-314 van Hielko Postma uit Eenrum. Op zijn veiling heb ik de Postmaduivin gescoord waar nu de eerste jongen bij in de schotel liggen, maar wilde hier ook graag een broer van in het kweekhok hebben. Nu is dat dus gelukt en ben ik zeer content mee. Zijn beoogde duivin is reeds in ons bezit, maar dit piepertje moet eerst doffer worden. Nu de doffers en duivinnen weer lekker cosy bij elkaar zitten valt het mij weer op dat een aantal doffers direct hun broedbak verlaten om met hun duivin een nest te bouwen in een loketkast. Gek is dat toch he? Ik laat het maar begaan, want op deze manier zullen ze het zelf wel prettiger vinden neem ik aan. Voor dit seizoen had ik grootste plannen om met een aantal duiven 1 of 2 marathonvluchten te gaan spelen. Toch heb ik vorige week besloten om Prins910 niet meer te spelen, maar ook te bestemmen voor het kweekhok zodat er nu 3! zonen van New Princess op de kweek zitten. Deze 3 zonen zullen gekoppeld worden met aangekochte duivinnen en de jongen zullen vanaf volgend seizoen volop gespeeld gaan worden. Waarschijnlijk gaan dat gebeuren in het "chaos systeem" met oud en jong in dezelfde grote afdeling van 3 meter. Reeds diverse malen heb ik hierover gelezen en ik denk dat het eindelijk een systeem is waar zowel de duiven als ik mij prettig bij voelen. Doffers en duivinnen zitten gewoon de gehele winter bij elkaar, maar met de bakken gesloten en op schapjes hiervoor. In Februari/maart word er een ronde jongen gekweekt welke gewoon uitgewend gaan worden in deze zelfde afdeling. Na de kweek gaan de broedbakken weer dicht en gaan de schapjes er weer voor. Op deze wijze zullen de duiven ingevlogen gaan worden op de vitesse- en midfondvluchten. In voorbereiding op de dag- en marathonfondvluchten gaan de broedbakken weer open en word geprobeerd de duiven op een goede stand te krijgen tbv inkorving. Uit ons marathonverleden zal dat een 10-12 dagen eieren zijn. Om deze wijze te kunnen spelen zal ik waarschijnlijk het hele vlieghok gaan voorzien van de zogenaamde jongeduivenbakken, maar daar denk ik nog even over. Ik vind het een uitkomst dat ik deze bakken als schapje kan gebruiken, maar door het tussenschotje te veranderen er een broedbak ontstaat. Voor het beoogde chaosspel lijkt mij dit ideaal. Ach, we gaan het zien. Laterzzzz.

24 Mei 2020

Zondagmiddag 17.50 uur. Gisteren de vlucht uit het Duitse Telgte gehad. Volgens de officiële bronnen is het een trainingsvlucht, maar de liefhebbers onder elkaar weten wel beter. Natuurlijk hangen er geen kampioenschapspunten aan, maar de echte liefhebbers hebben die niet nodig! Het gaat in elke competitie altijd om de 1e, dus bij de duivensport ook. En dan hangen er geen voor het wedstrijdelement geen punten aan vast. Boeie!!!!!!!!  Duitsland is wel taaier dan de "normale" zuidwestlijn die onze duiven vliegen. Op de eerste vlucht heeft hok Snijder er 4 late septemberjongen bij gedaan, maar dit weekend is alles thuis. Is dat het kaf van het koren scheiden?? In de vereniging tegen 275 duiven was Wendela Wiersema weer eens het haantje, maar dat is niet uitzonderlijk. Voor mij bleven de prijzen 22,65,66 en 91 over en voor Roos de prijzen 37 en 42. En daar zijn we tevreden mee. Hok Snijder is geen sprinthok, maar we zitten er wel tussen. Das mooi. Mijn 1e doffer is een septemberjong uit het kweekhok van Poester Appingedam, de 2e een meerjarige doffer uit het vd Lindenkoppel, de 3e uit het de Jongkoppel en de 4e een achterkleinzoon van De Klaren (Desmet-Mathijs). Roos haar eerste doffer was ook een septemberjong uit een Poesterdoffer x een Marcelisduivin, dus daar zit wel een beetje sprint in. Roos haar 2e was een zoon van de asduivin 2016, dus ook een supergoede afstamming. We gaan op de ingeslagen weg verder, dus we gaan zien wat de toekomst ons brengt. In afdeling 10 hadden we 50% prijs, dus we zijn onderweg. Hahahahaha. Voeding? Volle bak en de hele dag eten. Net als de baas het liefste heeft.

17 Mei 2020

Zondagmiddag 12.30 uur. Na de gebruikelijk zondagochtend rituelen even achter het scherm door de verschillende sites heen scrollen. Altijd weer leuk om wat over andermans duiven te lezen en de uitslagen van de verschillende liefhebbers na te pluizen. Gisteren een vluchtje gehad vanuit Duitsland van dik 124 km naar Appingedam. Het mag geen wedstrijd heten en er worden geen punten toegekend, maar voor Roos en mij een mooie trainingsvlucht. Van de 16 aanwezige late September doffers zijn er 14 direct meegegaan op deze vlucht. De andere 2 bleken ipv duivinnen toch doffers en moeten nog even wachten. Roos had 7 en Hok Snijder 17 doffers ingezet. De 1e geklokte doffer om 10.00 uur was de 181 doffer uit een Meino de Jong koppel welke ik verkocht heb. Hierna klokten de duiven mooi achterelkaar zodat er nu 19 zijn aangekomen. Alle 10 oude doffers zijn thuis en van de onervaren Septemberjongen zijn er nog 5 onderweg. Niet erg, want we moeten verder met de duiven die de weg wel naar huis weten te vinden. De eerste overnachter hebben we ook direct gehad. De mooie bonte Ijnsendoffer klokte vanmorgen om 06.09 uur in. Mooi! Op naar volgende week.   

10 Mei 2020

Moederdag 2020. Een erg rare dag vandaag. Zoon Marco werkt van 11.00 - 18.00 uur bij de plaatselijke jumbo. Dochter Roos slaapt elders en we hebben onze moeders maar een bloemetje laten bezorgen gisteren. Waren beide overigens zeer content mee. Gelukkig. En nu, duivensport/hobby. We mogen weer de lucht in! Nog geen serieuze competitie, maar daar ben ik zeker niet rouwig om. Die sprintafstanden zijn voor Hok Snijder toch om de benodigde km onder de vleugels te krijgen voor de afstanden van 500+ km. We gaan voor het eerst in mij carrière Duitsland in met de duiven. Niet te ver over de grens, maar toch. Qua opbouw van de afstanden ben ik erg tevreden. Rheine (122), Telgte (159), Hamm (195), Eckenhagen (260) en Meckenheim (296). En dan zitten we alweer halverwege Juni. De eerste 1-daagse fondvlucht staat gepland op 4 Juli en de eerste marathon op 11 Juli. Ik hoop dat het allemaal doorgang kan vinden. Vanaf 29 Augustus nog 4 natourvluchten en dan is het seizoen weer gebeurd. 15 Augustus staat de laatste 1-daagse fondvlucht gepland, dus in de 2 tussenliggende weken kan ik mooi de weduwduivinnen klaarstomen om op nest 4 vluchten te knallen. Ik en Roos hebben besloten om ook direct de late doffers te gaan spelen op de eerste vlucht vanuit Rheine. Ook deze hebben afgelopen donderdag de lapvlucht Nooitgedacht (Rolde) gehad en kwamen goed naar huis. Dan moeten ze er maar aan geloven. Wat thuis komt gaan we mee verder. Zoals het dus nu lijkt gaan er 10 oude en 15 late doffers mee naar Rheine. Hoe het inkorven gaat gebeuren en of de klok op tijd gereed is gaan we allemaal meemaken de komende dagen. Tis wat hoor, deze periode in ons leven. Maar gelukkig zijn wij en onze naasten allemaal nog goed gezond, dus dat lijkt mij het belangrijkste. De oplettende lezer heeft opgemerkt dat wij toch met een aantal duivinnen de natourvluchten gaan aanvallen. Dat gaat op naam van Roos gebeuren. Er zitten toch een aantal zeer mooie late duivinnen waarvan het zonde zal zijn om die niet eens aan de tand te voelen. Natuurlijk verwachten we niets van de dagfond en marathonduivinnen. Deze gaan dat ook waarschijnlijk niet de mand in. Maar er zijn toch een 8-10 allround duivinnen die wel kunnen gaan verrassen. Ach, dat duurt nog wel ff. Vandaag is ook het begeleidingsschema van start gegaan, dus aanstaande vrijdagavond zijn Hok Snijder en Roos Snijder  er klaar voor. Succes iedereen!

3 Mei 2020

Zondagochtend net na de klok van 11.00 uur. Even achter de computer om de veilingsites te checken en een kort stukje te schrijven over de gang van zaken op Hok Snijder. Natuurlijk eerst VisTV gekeken en de zakken Garvo G-Spirits duivenvoer uit de auto gesjouwd, dus we kunnen eerst weer even vooruit. Vanochtend net nieuws dat België tot 8 Juni dicht blijft en Frankrijk zelfs nog een maand langer. Het lijkt erop dat de Duitsers als eerste soepeler gaan zijn bij de grens, maar dat moeten we gewoon maar even afwachten. Voor mijn gevoel is het seizoen voor de oude duiven niet meer echt te redden. Mijn 10 geselecteerde oude weduwnaars zijn startklaar om de dag- en overnachtfond aan te vallen, maar dat word zeer lastig zoals ik het inschat. De late doffers en duivinnen kunnen misschien nog kansen krijgen om wat ervaring op te gaan doen op een eventuele natour. Zo word door de Corona het jaar waarin het nieuwe Hok Snijder moest gaan vlammen als een kaarsje uitgedoofd. Jammer, maar dan gaan we vol goede moed aan het kweken met de duiven om de volgende seizoenen met een groter aantal duiven aan de start te komen. Alhoewel..... Op dit moment zitten er 10 oude vliegdoffers, 16 late doffers, 4 oude vliegduivinnen en 13 late duivinnen. Met de 3 kweekkoppels komen we toch op het respectabele aantal van 49 duiven. En dat terwijl ik wilde minderen.... Nu de beoogde weduwduivinnen al weer een 5-tal dagen in hun broedbakken opgesloten zitten begin ik weer een band met een aantal op te bouwen. Met name de asduivin van 2016 word helemaal gek als ik even met haar speel. Blijft toch een hele speciale duif voor mij en ben super blij dat ze weer op het hok terug is. Ik denk dat ik haar een ronde jongen laat doen met Prins Barbaar. Lijkt een mooie koppeling. 5e NPO Vierzon 2019 x 8e Rayon 3 Sens 2016. Kan ik ook zeggen een Teletekstkoppel te hebben. Hahahaha. Wanneer de vluchten voor de oude duiven niet doorgaan gaan er nog een aantal duiven richting het kweekhok. Prins910 (Balotelli x New Princess) en Prins921 (Rozemadoffer x dtr. Balotelli x New Princess) zullen dan de stap wagen. Prins910 is altijd mijn aangewezen doffer op welke vlucht dan ook. Met name op de vluchten met kopwind is hij altijd bij mijn 1e 2-3 duiven. Prins921 pakte op Sens 2018 teletekst met een 7e in rayon 3 en in 2019 een 66 NPO Vierzon. Ook met kopwind. Deze doffers gaan dan de basis vormen van het nieuwe Hok Snijder. Tevens zijn al deze doffers bij Gert-Jan Beute geweest en beoordeelt met een 8 of hoger. Dat geeft niet de doorslag, maar helpt wel met de beslissing om ze voor de toekomst te gaan gebruiken. Laterzzzz

29 April 2020

Alweer 10 dagen geleden dat ik iets geschreven heb op de site. De tijd snelt ons door de vingers lijkt het wel. Maandag was het de onwerkelijkste koningsdag ooit, gisteren onze trouwdag (jaja, alweer 3 jaar getrouwd), en vandaag beginnen de beide gewone vrije dagen weer. Maar...., het regent. Goed voor de grond, maar niet op mijn vrije dag. Hahahaha. Straks even alle drinkbakken verschonen en de duivinnen bij de doffers laten. Mogen vanavond samen uitvliegen, een nachtje slapen, in bad en morgenmiddag gaan ze er weer bij weg. Dit op advies van Martin van Zon. Ik had de duivinnen er reeds weer 3 weken bij maar dan zitten de doffers te lang te broeden waardoor ze beginnen met de rui. Nooit aan gedacht natuurlijk. Dus is systeem Snijder begonnen. Zodra er ook maar iets bekend word of we wel of niet gaan vliegen word eea aangepast. Bij geen seizoen 2020 gaat alles bij elkaar en laat ik de natuur zijn gang gaan. Jongen laten opkomen uit de bewezen duiven en de rest mag dan broeden op kunst eieren en een jong groot brengen van een bewezen koppel of uit de kweekduiven. We gaan het zien. Laterzzzzz.

19 April 2020

Zondagochtend iets voor de klok van 11 uur. Ramen van het duivenhok even open gezet, ontbijtje gedaan, VisTV gekeken, naar het toilet geweest en nu met een kop koffie even achter de laptop voordat ik het duivenhok in stap om de krabber er doorheen te halen. Een normaal zondagritme in deze toch wel gekke tijd. De duiven hebben nu de tijd van hun leven. Waar normaal de doffers reeds geruime tijd op weduwschap zitten en de duivinnen in hun duivinnenbak zit het hele spul (43 stuks) nu lekker bij elkaar in het hok. Alleen de beoogde 3 kweekkoppels zitten in de kweekafdeling. De doffers in hun kweekbox en de 3 duivinnen in hun rustafdeling. Natuurlijk begin ik nu her en der eieren te vinden in het vlieghok. Ach, ik laat ze maar even en zodra er nieuws vanuit het NPO komt over een eventuele aanvang van de vluchten anticipeer ik daar wel op. Dan gaan direct de duivinnen weer uit het hok en staan de doffers weer op weduwschap. En toch vind ik het een erg mooi gezicht. Elke avond vliegen er nu 43 duiven. das een mooi groepje oude duiven vind ik zelf. En omdat ik het zo mooi vind gaat het natuurlijk weer kriebelen om het spul maar bij elkaar te laten en alles op nest te spelen. Maar..... Hok Snijder is vorig jaar een weg ingeslagen die toch eerst een aantal jaren bewandeld gaat worden. Tussen de 12-16 oude doffers voor het dagfond en marathonspel, maximaal 12 weduwduivinnen als motivatie van de mannen (meer bakken heb ik niet voor de meiden) en na het seizoen kweken uit de beste oude vliegdoffers en hun beoogde duivinnen. De jonge doffers hieruit mogen allemaal blijven en de jonge duivinnen worden geselecteerd op de prestaties van de doffer (vader) en duivin (grootvader). Natuurlijk word de bouw hierbij niet vergeten!  De jonge doffers zitten het gehele jaar bij de weduwnaars in het hok en worden pas ingespeeld op de natour volgend seizoen. Dit bevalt tot nog toe zeer goed en geeft mij de meeste lol in de hobby en het minste werk. Hahahaha. Wel ben ik steeds zoekende naar een goede bodembedekking. Een ieder die mij kent weet dat ik geen vloerkrabber ben. Ik ben dan ook al tijden op zoek naar een bodembedekking welke een jaar kan blijven liggen zonder al te veel rompslomp. Voor roosters ben ik te lui, op maiskolven breek ik de enkels en van de onlangs geprobeerde lavakorrels snoot ik steengruis in de witte zakdoek. Kan niet gezond zijn volgens mij. Via de Belgische professional Ullrich Lemmens kreeg ik de tip om eens grove beukensnippers te gaan proberen. Hij gebruikt dat al jaren en naar volle tevredenheid. Die liggen er nu een kleine week in en tot nu toe bevalt het goed. Maar dat deden de lavakorrels ook totdat ik ze begon stuk te lopen.....  Goed, In de winterperiode heb ik een jonge duivin aangekocht uit het beste van Hielko Postma te Eenrum. Omdat ik zeer content met deze aankoop ben heb ik haar De Postma Duivin genoemd en zal ze in kweekbox 2 tegen Prins954 komen te staan. Het beste van Hok Snijder tegen het beste van Hok Postma. Tja, wie weet waar dat gaat eindigen. Laterzzzz en blijf gezond.

12 April 2020

Zondagochtend bijna 11.00 uur. 1e paasdag. Na het ontbijt de duiven maar lekker even in bad gehad. Volgens mij hebben alle duiven daar heftig gebruik van gemaakt, want er lag een mooie film op het water. Mooi. En tevens een teken dat het met de gezondheid wel snor zit. Sinds afgelopen donderdag zitten de doffers en duivinnen allemaal bij elkaar in het dofferhok. Omdat we niet weten wat er gaan gebeuren met het vliegseizoen 2020 vind ik dat het zo even moet. En misschien zelfs wel beter is voor de duiven zelf. Lekker rommelen met elkaar, 1 maal per dag een 2 uur open hok om zo de aanstaande vorm iets af te remmen. Wanneer we iets weten over de invulling van dit seizoen pakken we de draad naar systeem Hok Snijder wel weer op. Nu dus 43! duiven in een afdeling van 2.40 x 2.20 mtr. Ach, volgens mij had Verkerk vroeger meer in dat hokje op hun oude adres. Zoals de meeste volgens van mij wel weten heb ik sinds een tijdje de Lavakorrel van Embregts-Theunis op de bodem in het hok. Tot een 2 weken geleden beviel mij dat uitstekend, echter nu begint het tot erg te stoffen en ik krijg er zelf last van als ik in het hok ben. Ook deze bodembedekking voldoet mij dus niet. Pffff. Met Ullrich Lemmens had ik het over de beukensnippers welke hij al jaren gebruikt in de hokken. Door de grovere structuur waait het stof ed onder de snippers en hij heeft er geen last van zegt ie. En als het alleen duivenstof is vind ik het niet zo erg. Die hele fijne lava stof heb ik last van. De tuin krijgt dus de komende tijd een laagje lavasteen om te verrijken. Persoonlijk vind ik het erg jammer, omdat ik het erg prettig vind om de duiven nog wat uit de hand te voeren tussen het lava. Ik denk dat dit op de grovere beukensnippers niet wil. Maar dat gaan we uittesten. De kweekkoppels zijn gescheiden en de jongen hebben hun plekje elders gevonden. De 2 ronden uit de 3 koppels zijn zeer goed opgekomen en iedere liefhebber is er zeer tevreden mee. Nu hopen dat ze ook daadwerkelijk getest kunnen gaan worden. Koppel 1 New Future x Dtr Opi zal in stand gehouden worden, Koppel 2 word Prins 954 x Postma duivin en koppel 3 Prins Barbaar x Golden Girl van Mijnis Gijsen. Blijft spannend! 

9 April 2020

Donderdagmiddag 15.47 uur om precies te zijn. Gisteren en vandaag de 10 oude weduwnaars even weg gehad. Gisterochtend na de training de duivinnen erbij gedaan en gisteren tegen de avond even naar Overschild gebracht voor een klein eerste lapvluchtje. Ging mooi, binnen 10 minuten zaten ze alweer met de duivin te rommelen. Vanochtend stond ik om 8.30 uur in Noordbroek om ze iets verder te lappen. Maar twas een beetje mistig, dus even gewacht. Om 8.45 uur gelost en weer op huis aan. Daar waren de doffers nog niet, dus ze waren iets opgehouden door de mist. Maar tegen 9.30 zat alles weer bij de duivin. Mooi. Omdat we eigenlijk niets weten over een start van een duivenseizoen 2020 heb ik besloten om alle duivinnen weer bij de doffers in de afdeling te doen. Er zitten nu dus 24 doffers en 18 duivinnen in de vliegafdeling en dat blijft zo totdat er duidelijkheid is over iets van een vliegprogramma. Zelf heb ik er een hard hoofd in. Er word gesproken dat de 1,5 meter regel nog wel een jaar zal kunnen duren. Dat zal dus inhouden dat welke sportvereniging dan ook een jaar! niets kan organiseren. dat inclusief de duivensport dus. Totdat er duidelijkheid is zitten de heren en dames dus gezellig bij elkaar. De bakken staan op standje klein, dus daar kan alleen op gezeten worden deze periode. Ik heb nog even gedacht om de bakken gewoon open te laten met een schotel er in en de duiven hun gang te laten gaan. Dat gaat Hok Snijder dus niet doen. Elke avond na het werk even een uurtje trainen (of langer als ze willen) en dat zal het eerst zijn. Zo snel we iets vernemen kan ik direct weer schakelen, gaan de doffers weer op traditioneel weduwschap en pakken we de training weer serieus op. Komt oal goud. Eerst maar gezond blijven. De 4 jongen uit New Future x Dochter Opi en Prins 954 x Dasselaar duivin zijn afgelopen zondag gehaald door Simon Ijnsen, Ameland. Simon en ik hebben nu sinds 2009 contact en er zijn reeds diverse duiven richting het vaste land gekomen. Nu was het tijd om eens iets retour te sturen. Hopen dat er iets goeds tussen zit. Simon was gek van dochter Opi. Nu, ik ook. Hahahaha. De 3 kweekkoppels zijn uit elkaar. Dochter Duitser en de Dasselaar duivin zitten lekker in de vliegafdeling en mogen uitvliegen. De 3 aangeschafte duivinnen ( Postma duivin, Golden Girl en Dochter Opi) zijn allen vastzitters, dus moeten binnen blijven. Prins Barbaar (5e NPO Vierzon), Prins 954 en New Future (vastzitter) zijn mij te waardevol voor de toekomst en blijven ook binnen. Laterzzzz. 

29 Maart 2020

Zondagavond bijna 19.30 uur. Vanochtend de doffers een dik uur los gehad in deze harde wind. Prachtig om te zien hoe ze ermee kunnen spelen. De landing was zo goed als geen probleem, dus met de wind oriëntatie zit het wel goed volgens mij. Nog geen nieuws uit duivenland over de vluchten van seizoen 2020. Logisch, omdat we allemaal niet weten waar dit allemaal heen gaat. Ze zeggen dat het virus milder word als de temperatuur omhoog gaat. Tja, waarom zijn Spanje en Italië dan zo verschrikkelijk getroffen?  Mooi kloten dit nieuwe virus, weer een bewijs dat we ergens toch verkeerd bezig zijn in deze huidige tijd. Laten we hopen dat de Afrikaanse landen ed niet de volle laag krijgen. Moet er niet aan denken hoe hoog het sterftecijfer daar wel niet kan gaan worden. Hok Snijder is al wel aan het denken aan de toekomst. Wanneer er niet voor einde Juni gevlogen gaat worden met de oude duiven gaan hier de beide vliegafdelingen verbouwd worden naar voorbeeld Martin van Zon. Rechts de oude en jonge doffers, links de weduwduivinnen. Zoals bij de van Zon hokken gebruikelijk 1 centrale klep, waarbij de oude doffers bij thuiskomst toegang hebben tot de afdeling met de weduwduivinnen en de jonge doffers bij het opleren en thuiskomst op de natour alleen toegang hebben tot hun eigen afdeling. Op deze manier is er geen stress bij ons tijdens het thuiskomen na de vluchten en kunnen de oude vliegdoffers direct naar hun duivin. In het duivinnenhok zal ook hun eigen broedbak zijn waar de duivin zit te wachten. Tevens zullen ze daar na het vliegseizoen voor nageslacht mogen gaan zorgen. De bedoeling is, net als nu, om midweeks op de woensdag op te leren en dan de duivinnen te tonen. Op deze manier is er bij inkorven geen stress bij doffers en baas om het tonen in goede banen te leiden. Of het allemaal realiseerbaar is? Tuurlijk wel, maar het moet allemaal maar even. We hebben niet allemaal een duif van over de 4ton op het hok zitten. Dan wist ik het wel en liet ik Brandy Snoeyink wel een nieuw hok zetten. Hahahaha. 

22 Maart 2020

Goedemorgen deze morgen, de verkoudheid is weer de baas dus was geen corona. Gelukkig maar denk ik zo. Maandag gewoon weer aan het werk en denken om de persoonlijke afstand enz. Vanmorgen om 7.45 uur de doffers losgelaten en om 9.00 uur weer binnen gehaald. Wat een prachtig gezicht is dat wanneer ze de klep aanvallen om als eerste binnen te komen. Ze beginnen te begrijpen dat er een kleine hoeveelheid Garvo HE4000 op hun ligt te wachten. Hahahaha. Voor degenen die mij niet volgen op facebook, kijk maar eens. Ik heb er vanmorgen een filmpje van gepost. Uit België kwam de vraag welk voer ik wel niet gebruik dat de duiven er zo goed uitzien en zo goed vliegen. Nu ja, ik maak daar geen geheim van. Op het hok staan de volgende voeders van Garvo: G-Spirits Rust (duivinnen), G-Spirits Sprint, G-Spirits Marathon, G-Spirits Kweek en de energiemengeling HE4000 welke ik tevens als snoepzaad gebruik bij binnenkomst na de trainingen. In de drinkpot DAFLOR met als toevoeging de Duo Kruidenelixer in de volgende verhouding op 3 liter: 30ml DAFLOR en 10ml Kruidenelixer. Dat is het! Wanneer er bekend is wanneer de vluchten gaan starten (waar ik helaas een hard hoofd in heb) krijgen de duiven 5 dagen de Combinatiemix van drs. vd Sluis en de week voor de eerste inkorving een 5 dagen iets voor schone luchtwegen. Omdat ik zelf keeluitstrijkjes maak en mestonderzoek doe zal dit misschien overbodig zijn, maar op deze manier weet ik in ieder geval zeker dat de duiven schoon het seizoen in gaan. Zo, dat is dan ook weer duidelijk..... Vanmorgen de kweekboxen even schoon gemaakt en alle drinkpotten gereinigd en van vers water voorzien. Nog steeds doe ik dit slechts 1 maal per week en vul ik de rest van de week gewoon de drinkpotten aan wanneer ze bijna leeg zijn. Ik ben van mening dat de duiven hierdoor een bepaalde vorm van weerstand krijgen. Verkeerd? Ach, laat mij maar lekker. Laterzzzzz.

20 Maart 2020

Het is zover. De eerste tekenen begonnen gisteravond al de kop op te steken. Snotteren, hoesten en wat pijn in de keel. Maar ja, ik was ook wat buiten bezig geweest dus geen zorgen voor de dag van morgen.... Na vannacht een keer of 6 wakker te zijn geweest ging de wekker om 7.00 uur (was natuurlijk al rond 6.00 uur klaarwakker). Even opgefrist en het hoofd nog gladder gemaakt dan het normaal al is, maar het snotteren, kuchen en pijn de keel bleven. Tja, wat doe je dan? Kleren reeds aan, bedrijfstrui al aan, eten, thee drinken, en toch maar even een appje naar het werk gedaan. Kijk, normaal gaat er een paracetamol of 2 achter de huig en door met die geit. Gezien de huidige situatie wil mijn werkgever dat ik dus thuis blijf.... Nu ben ik geen thuishanger, dus dat word nog een dingetje. Maar goed, in het kader van de nationale gezondheid zal ik alles in acht gaan nemen. Niet buiten mijn landsgrenzen (eigen grond...) en geen persoonlijk contact met de buitenwereld. Waarschijnlijk zullen het normale verkoudheidsverschijnselen zijn, maar ja, je weet nooit. Dusssss. Laterzzzz. 

19 Maart 2020

Donderdagochtend bijna 13.00 uur. Vanmorgen tijdens de training van de doffers deel 2 van Hok Snijder 2.0 gereed gemaakt. Nu is er nog een opening van ongeveer 80cm in het hok van de doffers. Hiertussen komt nog een schuifdeur, zodat ik tijdens de vluchten de oude weduwnaars van de jonge doffers kan scheiden. Dit tbv het tonen van de duivinnen op donderdag/vrijdagavond en zodat de jonge doffers niet de duivinnen inpikken voor de oude vliegdoffers. Op deze wijze kunnen de duivinnen na het tonen en inkorven van hun doffers gewoon in deze afdelingen blijven zitten, zodat ze klaar zitten om de doffers op te wachten bij thuiskomst. Nadat de duivinnen bij de doffers weg zijn gehaald na de vlucht gaat de schuifdeur weer open en is het de gehele week weer 1 grote afdeling. Precies zoals ik het wilde. Top! Sinds enige tijd denk ik erover om mijn huidige vlieghok om te bouwen naar de methode van Zon. Natuurlijk wilde ik reeds een van Zon hok tijdens onze verhuizing, maar heb ik mij over laten halen om een "huisje model" duivenhok te laten bouwen. Trouwens top gedaan door de timmerman (ook duivencoach), maar het staat me gewoon nog steeds niet aan. Ondanks dat het totale duivenhok bijna 9 meter lang is laat ik de kweekafdeling zoals ie is. Wel heb ik de intentie om van 3 naar 5 kweekboxen te gaan zodat er iets meer speling is qua ruimte. De vliegafdelingen gaan in totaal 4.60 meter lang zijn en verdeelt in slechts 2! afdelingen. Een afdeling voor de oude en jonge doffers van 3.40 meter lang en een duivinnen afdelingen van 1.2 meter. Wie de laatste film van Martin van Zon heeft gezien weet dat hij alle afdelingen met slechts 1 valplank bestuurt, Zo dan ook bij Hok Snijder. Na de dagelijkse trainingsuurtjes vallen de doffers op deze plank en is alleen de opening naar hun eigen afdeling geopend. Wanneer de oude doffers thuiskomen na een vlucht is alleen de opening naar de duivinnenafdeling geopend. Hier vinden ze naast hun duivin ook de bak waar ze op nest hebben gezeten en jongen hebben mogen grootbrengen. Met inkorven word er dan niet meer getoond en weten de doffers na een aantal vluchten wel wat er op hun zit te wachten bij thuiskomst. Qua kweken en spelen veranderd er dus niets. Alleen het systeem word verfijnder en nog beter. Steeds bezig met verbetering op een manier die mij past. Hoera! (:(:(:

Nog even een mededeling over keeluitstrijkjes en mestonderzoeken in de praktijkruimte te Appingedam. Vanwege het Coronavirus ontvang ik nu geen cliënten in de praktijkruimte. Keeluitstrijkjes zijn dus niet mogelijk. Jullie kunnen wel de meststalen opsturen naar het bekende adres en dan zal ik zsm jullie berichten over de uitslag.   

15 Maart 2020

Zondagmiddag iets over de klok van half 1. Vanmorgen hebben de doffers weer 5 kwartier geknald. Dit zonder ook maar 1 maal op het dak van de achterburen te zitten. Ik denk dat dit te maken heeft met de vliegdrang van de jonge doffers en dat de oude doffers hierin meegaan. Dat is mooi meegenomen denk ik zo. Afgelopen woensdag zijn alle duiven van hok Snijder ingeënt tegen paramixo door Nicolaas Huizinga uit Beerta. Ik kom sinds 2009 al bij hem doordat een duivin haar ring afgeknipt moest worden en hij is de enige in de omgeving die dat officieel van de NPO mag doen. Ondanks dat deze man "anders" is kan ik erg goed met hem en is de man goudeerlijk en zegt wat ie denkt. Ik houd ervan! Bij de kweekduiven komt de 2e ronde jongen nu uit. Deze zijn verzegd aan Amelander bekendheid Simon Ijnsen en aan mijn Damster duivenmaatje Michel Puister. We gaan zien wat ze daar gaan doen de komende jaren. Na het spenen gaan de koppels uit elkaar. Tegen het einde van het vliegseizoen zet ik ze weer samen om voor nageslacht te zorgen wat de toekomst van Hok Snijder moet gaan worden. Doordat ik een Benzing M1 heb kunnen overnemen van een liefhebber uit Amsterdam krijg ik de komende jaren concurrentie op eigen hok. Hahahaha. Ik heb dochter Roos (17 jaar) lid gemaakt van mijn vereniging De Blauwe Doffer en ik zet een aantal programmaduiven op haar naam. Ik hoop hierdoor haar enthousiasme weer aan te wakkeren en in ieder geval op een letter op de zaterdagen dat ik aan het werk ben. Mooi toch? Wat betreft de mestonderzoeken en keeluitstrijkjes kan ik merken dat het seizoen er weer aan komt. De appberichten stromen binnen om afspraken te maken. Omdat ik het natuurlijk naast mijn 32-urige werkweek, de duiven en mijn gezin doe, kan ik helaas niet iedereen op de gewenste dag helpen. Net zoals de voorgaande seizoenen probeer ik de afspraken in te plannen op de maandag- en dinsdagavond en op de woensdagochtend. De dinsdagavonden dat Hok Snijder moet inkorven op de marathon zullen er geen afspraken ingepland kunnen worden. Zoals het nu lijkt is dat voor Perigueux en Bergerac. Ook een keer langskomen ? App even met 06-26407650 en ik zal z.s.m. antwoorden. Wanneer u alleen mestonderzoek gedaan wilt hebben is het opsturen van de mest ook een optie. Sturen in een afgesloten plastic zakje(s) met eventueel vermeld welke afdeling het aangaat naar: HuisdierCoach Appingedam, Trekpad 19, 9901 BS Appingedam. Graag uw NAW gegevens bijvoegen. Kosten 1 meststaal is €5,-. Elke meststaal per liefhebber die extra word opgestuurd is €3,-. 

8 Maart 2020

Zondagmiddag 12.15 uur. Na ons uitje van gisteravond (Edwin Evers band in de Oosterpoort te Groningen) iets langer gelegen als gebruikelijk op de zondag. De doffers om 10.00 uur buiten gelaten voor hun vrije training. Om 11.10 uur wilden ze graag weer naar binnen, dus geen ellende vandaag. Nu gaat het binnenlopen na de training op Hok Snijder normaal super. Wie mij volgt op facebook ziet wel eens filmpjes voorbij komen dat ik de doffers binnenroep. Dat duurt nooit erg lang.... (: Bij binnenroepen had ik rijkelijk Beutebak in de broedbakken en in de voerbak gedaan. Daar waren ze eerst even zoet mee en na ongeveer 10 minuten ben ik met de (nu nog) afgepaste hoeveelheid voer in het hok gaan zitten. Door de korrels van Embregts-Theunis in het hok kan ik ze rustig op de grond voeren. Dat doe ik niet altijd, maar soms is het zeer rustgevend om de duiven even van dichtbij beter te bekijken. Waar ik voorgaande jaren altijd twijfels had over de gezondheid van de duiven heb ik dat nu absoluut niet. Ze staan er zeer goed op, het poeder staat ze op de pennen, blinken erover en zijn erg actief. Erg blij mee. Voeren doe ik nu met 50% Garvo G-Spirits Rust + 50% Garvo G-Spirits Marathon. De eerste zakken Garvo G-Spirits Sprint liggen reeds te wachten om geopend te worden, maar wil eerst voorgaande mengeling volhouden tot einde van deze maand (of totdat de rust mengeling op is). Daarna word het dus de G-Spirits Sprint, Marathon en de energiemengeling HE4000. Voor de kweekduiven zweer ik nu bij de Garvo G-Spirits Kweek. De jongen zijn nog niet vaak zo mooi opgekomen als dit seizoen. Natuurlijk heeft dat ook te maken met het super supplement DAFLOR, maar de voeding doet ook veel. Afgelopen week heb ik dochter Roos als jeugdlid opgegeven bij onze vereniging PV De Blauwe Doffer te Appingedam. Van Johnny van den Berg uit Amsterdam hebben wij zijn M1 klok mogen overnemen, dus nu kunnen er meerdere liefhebbers op 1 adres vliegen. Ik hoop op deze manier dat Roos zaterdags vol enthousiasme op de duiven gaan letten. Ze krijgt een aantal snellere duiven op haar naam en ik houd de fond- en marathonduiven op naam. Mooi toch? Mijn vogelmaatje Michel Smit had ook al interesse, dus misschien gaan we wel met 3 namen op 1 hok vliegen. Gedeelde smart........ Hahahaha. De 3 koppels in de kweekboxen zitten op hun tweede ronde eieren te broeden. Van de eerste ronde zijn de jongen van Prins Barbaar op een bon weg gegaan en de 4 marathonjongen zitten bij maatje Poester om ook daar wat lange afstandsbloed in het hok te brengen. Van deze ronden gaan de jongen van Prins Barbaar ook naar maatje Poester en de 4 marathonjongen gaan naar het mooie Ameland om uitgetest te worden door Simon Ijnsen. Na deze ronde gaan de kweekduiven eerst weer gescheiden worden. Pas in Augustus worden ze weer opnieuw gekoppeld voor 2-3 ronden voor de toekomst! Dan zal er in de kweekboxen vol ingezet gaan worden op de marathonkweek en in het vlieghok ook op de dagfond. Voor Roos zullen er wel een aantal jongen ergens anders gaan wegkomen om haar duivenplezier richting te gaan geven. Komt oal goud.      

19 Februari 2020

Woensdagochtend 10.45 uur. De doffers zijn vanaf 10.00 uur buiten. Net snel even om het hoekje gekeken en ze knallen nog steeds. Omdat ik ze toch onder controle wil hebben met binnenroepen, en ze daarom afgepast voer, moeten ze mij niet zien. Wanneer ze straks mij in het oog krijgen laten ze zich als bommenwerpers op de klep vallen om naar binnen te gaan waar de helft van hun ochtendmaaltijd reeds in de voerbak ligt. Dit aangevuld met Beutebak en een theelepel per bak Garvo HE4000 energievoer. Zo houd ik ze graag, maar kogelrond. En zo wil ik de duiven graag hebben op dit moment. Wanneer we aan de vluchten gaan beginnen en het weer de trainingen niet steeds in de war gooit ga ik weer over op het volle baksysteem van 15 en 30 minuten. Nog steeds moet ik de vliegafdeling in tweeën delen, maar ik kom er steeds niet aan toe. natuurlijk duurt het nog even voordat het seizoen begint, maar ik wil het halverwege Maart toch wel gereed hebben. Op de gewenste manier kan ik met tonen van de duivinnen voor de vluchten en tijdens het thuiskomen van de oude doffers de geile jonge doffers bij de duivinnen weghouden. Dan mogen de duivinnen na de vlucht een nachtje bij de doffers blijven, zondagochtend ff samen in bad en na de middag weer scheiden en de deur tussen de beide afdelingen weer openen. Op deze simpele manier kunnen we de gehele week alle doffers samen laten trainen en tijdens de vluchten even scheiden. Top! De jongen in de kweekboxen gaan geweldig. Nog steeds zeer tevreden over het Garvo G-Spirits kweekvoer en het supplement DAFLOR in de drinkpot. Ik heb nog een doffer toegevoegd op de marathonlijst. Een doffer van 2017 die alle vluchten te laat maar erg fris op de klep valt moet er ook aan geloven. Komt uit de 304 (Zn De Klaren (Desmet-Mathijs) x Dtr Amelander/Kld ZwartGoud) x Dtr. 1e x 2e NPO Orleans van Comb. Hilbrands. Ook hier dus de combinatie marathon x zware dagfond.  We gaan het meemaken. 

5 februari 2020

Eindelijk een mooie winterdag! Autoruiten krabben om dochter Roos naar school te brengen, strakblauwe lucht en rond het vriespunt. prachtig weer om de doffers weer een ruim uurtje naar buiten te laten. Om 8.45 uur naar buiten en om 9.15 een filmpje op facebook geplaatst dat ze nog niet weer in het zicht waren. Geweldig toch? Om 10.15 uur waren alle doffers weer binnen. Natuurlijk is het niet slim gezien het feit dat de roofvogels door het heldere weer kilometers ver kunnen kijken, maar met zulk mooi weer kan ik het niet laten de duiven er uit te laten. Direct na de laatste dagfondvlucht heb ik een ronde gekweekt en tot nu toe zijn de oude en jonge doffers buiten geweest als ik op woensdag, donderdag en zondag vrij en bij huis ben. Natuurlijk niet als het weer bagger is, maar verder altijd. Ik ben van mening dat dit goed is voor de algemene conditie en dat mijn duiven daardoor een voorsprong hebben op de liefhebbers welke de duiven 6 maanden vast hebben zitten. Tevens denk ik dat de duiven alerter zijn op de roofvogels en door een betere winterconditie deze ook voor kunnen blijven. Nog steeds krijgen zowel doffers als de weduwduivinnen 25gr per dag van de Garvo G-Spirits rustmengeling en dat bevalt zeeeer goed. In het vliegseizoen is het 2x per dag volle bak, maar nu heb ik de duiven graag onder controle tegen het te zwaar worden. Omdat ik mijn drang naar nog betere duiven niet onder controle heb is er nog een duivin bijgekomen om het kweekhok te versterken. Een dochter van de beste duivin 12-314 van Hielko Postma Eenrum zit nu bij ons. De doffer stond ook op het wensenlijstje, maar je moet financieel toch ergens een grens trekken nietwaar? De jongen in de kweekboxen gaan als een speer. Door de DAFLOR in de drinkpot en de zeer mooie kweekmengeling Garvo G-Spirits Kweek doen ze het geweldig! Deze ronde gaat naar verschillende liefhebbers en hierna worden de kweekduiven al om gekoppeld. Gisteren heb ik van het werk een klapkalender 2020 meegenomen voor in het hok te hangen. Straks even invullen met het vliegprogramma ernaast. Focus ligt op de dagfondvluchten en de marathonvluchten Perigueux en Bergerac, maar vind Cahors ook wel een hele mooie. Een zoon van de 1e Cahors NIC Delfzijl 2012 Prins910 moet dit zeker aankunnen. Een broer en een halfbroer zitten in de kweekboxen, dus hij moet samen met een doffer uit het vd Lindenkoppel en een doffer uit zus Prins910 de eer hoog gaan houden. Vertrouwen is er zeker, dus we gaan het meemaken! 

2 februari 2020

Zondagmiddag net na de klok van 13.00 uur. Na ons uitje van gisteravond (eten en naar de bioscoop) even iets langer geslapen om rond 9.30 uur uit mijn bed te rollen. Ff eten tijdens VisTV en daarna naar de duiven. Doffers gevoerd en daarna een bad laten nemen, bij de kwekers de nestplank schoongemaakt en de lavakorrels met de bladhark geschoond. Bij de duivinnen hetzelfde. Dus alles is weer mooi in het hok. In de 3 kweekboxen gaat eigenlijk alles naar wens. Nu zitten alle drie de koppels op hun eerste jongen van dit seizoen. Van Prins Barbaar x Dtr Duitser gaan ze naar een bonnenkoper, de andere 4 gaan naar een ander hok om ze ook daar te testen. De afgelopen week zijn wij (Anja en ik) een weekje samen thuis geweest. Lekker even uit het ritme van werken, eten, slapen, werken, eten......enz. Was even lekker, maar natuurlijk veel te snel voorbij. Mooi weer wat geklust in huis, dus de eerste houten deur in de hal hangt. De badkamerdeur is gereed, nu volgt de deur van het toilet nog. De doffers hebben de afgelopen week maar liefst 3 maal gevlogen. Ik mag zeggen dat ze behoorlijk door de lucht knalden. En dat terwijl het loslaten erg onregelmatig gaat. Eigenlijk alleen op de dagen dat ik vrij ben en het redelijk tot goed weet is. Maar ze staan mooi rond en ogen zeer gezond. De late 2019 doffertjes zijn bezig de laatste slagpennen te ruien en ook die zijn dan mooi door de rui heen gekomen. Ze kunnen ze mooi tot aan de natourvluchten vol meetrainen met de oude doffers om in topconditie te komen. Ik ga proberen de doffers elke woensdag/donderdagochtend te lappen vanuit Nooitgedacht (afslag Grolloo op de N33). Dat is door de lucht een 40km. Dat moet genoeg zijn om de trek op het hok te bevorderen en de weg te kennen. Al met al heerst er een gevoel van vertrouwen voor het komende seizoen, en ik moet zeggen dat dat een lekker gevoel geeft. Voor de marathongeschikte duiven staan er 2 vluchten op het programma en wel Perigueux en Bergerac, maar Cahors behoort ook tot de mogelijkheden. We wachten het even af. Iedereen succes met de kweek!

21 januari 2020

Woensdag even voor de klok van 10 uur. De weduwnaars zijn buiten vanaf 9 uur en moeten tot half 11 verplicht buiten blijven. Klep is dicht en ze vliegen het teveel aan energie er maar even uit. Ze vliegen trouwens nog steeds..... En dat op ongeveer 25 gram Garvo G-spirits Rust per dag per duif. Ze staan mooi rond en zijn gezond. Blij mee op deze manier. De 3 koppels welke in de kweekboxen zitten hebben alle drie hun eieren gelegd en zitten lekker rustig te broeden. Koppel 1: Mijnisdoffer x Opium. Koppel 2: Prins954 x Dasselaarduivin en koppel 3: Prins Barbaar x Dtr Duitser. De jongen van de eerste 2 koppels gaan naar een andere liefhebber en de jongen koppel 3 zijn geschonken op een bon van mijn vereniging De Blauwe Doffer en verhuizen naar elders in ons kikkerlandje. De korrel van Embregts-Theunis bevalt tot nog toe super! 1 keer per week een bladhark erdoor en door de zeef halen en je hebt de grootste hoeveelheid mest weer uit de korrels. Toppie. Omdat ik toch weer begon te twijfelen aan de speelwijze met weduwnaars op de marathonvluchten heb ik vorige week weer eens de dvd van Ko van Dommelen van zolder getrokken. Klaar was het weer. gewoon door op de ingeslagen wijze. De enige wijziging die ik waarschijnlijk nog wil doorvoeren is het scheiden tijdens de vluchten van de oude vliegdoffers en de jonge natourdoffers welke bestemd zijn voor het jaar erna. Dat zal inhouden dat gedurende de week en trainingsdagen de deur van beide afdelingen open zal staan, maar tijdens de vluchten de deur gesloten zal zijn zodat de duivinnen van de oude vliegdoffers niet geconfronteerd worden met de jonge hitsige doffers. Deze jonge doffers worden als paters ingevlogen op de natourvluchten en krijgen pas het jaar dat ze naar het oude dofferhok verhuizen een partner. Op deze manier blijft het door de week hetzelfde (1hok weduwnaars trainen, voeren en opleren), maar tijdens de vluchten is het makkelijker beheersbaar. Dit omdat ik natuurlijk de meeste zaterdagen gewoon aan het werk ben en daardoor bij thuiskomst niet mij bezig kan houden met het bijzetten van de duivinnen wanneer de doffers thuiskomen. Zal ik dus toch nog moeten klussen.... Alweer. Maar ja, een systeem perfectioneren duurt even, maar ik denk dat met voorgaande wijziging systeem Snijder op de rails staat. 

16 januari 2020

Zo, ff een stukje voor de trouwe lezers..... (: Vandaag donderdag en nu alweer 16.00 uur geweest. Time flys when you are having fun zeggen ze toch? vanmiddag de "bijna" definitieve selectie gedaan bij de weduwduivinnen. Met 10 oude doffers hoef je natuurlijk geen 20 duivinnen aan te houden. Uiteindelijk zijn er 12 overgebleven. 4 van Amelander duivenmaatje en marathonspeler Simon Ijnsen, 1 geweldige inteeltduivin van Fondtopper H.Hansen uit Appingedam, en 7 van hok Snijder waaronder de asduivin van 2016. De andere 6 duivinnen zijn allemaal gelinkt aan mijn stamkoppel Balotelli x New Princess of aan het vd Lindenkoppel. Het aantal doffers zit nu op 29 stuks. 10 oude en ervaren weduwnaars en 19 jonge doffers geboren in september 2019. Van de 10 oude doffers zijn er 3-4 bestemd om gespeeld te gaan worden op een paar middaglossingen rond de 1000km. De rest gaat de dagfond aanvallen. De jonge doffers zitten lekker in dezelfde afdeling en worden klaar gemaakt voor de natour om in te vliegen voor 2021. Ach, dat duurt nog wel ff! na de laatste dagfond worden de duiven gekoppeld voor een ronde jongen voor eigen gebruikt. Zoals het nu lijkt zal er al uit 10 marathonkoppels gekweekt gaan worden. Op naar de toekomst.

Gisteren en vandaag heb ik in alle afdelingen de lava vloerkorrel van Embregts-Theunis gelegd. Eens zien of ik me daar wel in kan vinden. 2 jaar geleden heb ik het bij de duivinnen in de afdeling gehad en dat is mij toen erg goed bevallen. Nu dus 20 zakken uitgestort in hok Snijder. 

2 januari 2020

En zo zijn we al weer 2 dagen in een nieuw jaar! Na 5 dagen vrij gaat het werkjaar 2020 morgen weer beginnen. Gelukkig heb ik een leuke werkplek met even zo leuke collega's, dus geen probleem. Tevens gaat vandaag officieel duivenseizoen 2020 van start. Gisteren de kweekkoppels samen gezet. helaas is de duivin van Mijnis Gijsen nog iets te jong en snapte die niets van de aandacht die Prins954 haar wilde geven. Vanmorgen dus maar samen gezet met de Dasselaarduivin. Dan zie je dat een oudere duivin de klappen van de zweep kent. Hahahaha. Meissie komt nog wel aan de buurt. Tevens heb ik vanmiddag de jonge duivinnen uit het vlieghok gehaald en in het duivinnenverblijf gedaan. Zitten toch wel een paar knallers tussen hoor. Pffffff. Blijkt toch dat je niet te snel moet oordelen over de bouw. Een jong uit Prins954 (Balotelli x New Princess) x Suprise (asduif 2016) vond ik aanvankelijk helemaal niets en ik baalde van de koppeling. Nou........, dat is nu wel anders. Ook zijn er 4 duivinnen van Simon Ijnsen (Ameland) naar het duivinnenhok gegaan. Tuurlijk jeukt het om deze duivinnen te gaan spelen, maar hok Snijder is een weg ingeslagen en dat houden we nu maar eens even vol. Zoals het nu lijkt zitten er 10 oude en 21 jonge doffers in het vlieghok. In totaal zitten er 19 duivinnen waarvan 2 vastzitters. Dit aantal zal waarschijnlijk nog omlaag gaan naar 14, maar zover zijn we nog niet.   

31 December 2019

Het is dan eindelijk zover. De laatste dag van het jaar en de laatste uurtjes van weer een bewogen jaar. Voor ons als gezin was het een jaar om niet snel te vergeten. Verschillende mindere (gezondheid) zaken werden afgewisseld met goede zaken in ons leventje. Zoals we hier in het mooie Grunn zeggen.... Kop d'r veur. De hobby stond op het punt van opgeven. De helft van het hok was reeds omgetoverd tot kanariekweekhok en ik moet zeggen dat het kweken weer als vanouds ging. Mooie kwaliteit op stok en de kriebels om weer te gaan showen. Doordat ik moeders de vrouw beloofd had om dat niet weer te gaan doen (meer dan 25 jaar vogels gekweekt en geshowd) toch besloten om alles te verkopen en mij te richten op de duivensport. Maar hoe? Omdat ik niet weer wilde zitten met 3 afdelingen (doffers, duivinnen en jongen) is er na topoverleg met mijn duivenmaatjes in de vereniging een systeem uit gekomen wat bij mij moet passen. Dit resulteerde na een aantal weken direct in een 5e NPO Vierzon op één van de zwaarste dagfondvluchten van 2019. Hierdoor is de motivatie weer aangewakkerd en gaan we vol goede moed 2020 in. Het hok is nu verdeeld in 3 afdelingen. Een vliegafdeling voor de oude EN jonge doffers van 240cm met 20 broedbakken en een dikke 30 schapjes, een duivinnenafdeling met 12 broedbakken waarin de duivinnen gedurende het vliegseizoen in de bakken blijven als weduweduivin voor de 12 oude doffers en een afdeling van ongeveer 350cm met 3 kweekboxen en een verblijf voor de kweekduivinnen. Tevens zijn er weer een aantal duiven aangeschaft voor de kweek. Een super doffer en duivin van Mijnis Gijsen uit Echteld, en een dochter asduif 2016 OPI. Deze zullen in kruising gaan met mijn eigen oude Balotelli x New Princess lijn en de Amelanderduiven van Simon Ijnsen om een nieuwe stam op te bouwen met duiven welke geschikt zijn voor 400 - 1200km. Systeem? Erg makkelijk denk ik zelf. De oude doffers hebben na de laatste dagfondvlucht een nestje mogen hebben. De oude duivinnen zijn daarna naar hun winterverblijf gegaan. De jongen zijn uitgewend samen met de oude doffers en nu ben ik bezig om de jonge duivinnen te selecteren en naar het winterverblijf te doen. Met 12 weduwduivinnen en slechts 3 kweekduivinnen zijn dat er dus slechts 15 stuks! Misschien 1 extra, maar daar blijft het dus ook bij. De jonge doffers blijven gewoon bij de oude doffers in het hok en krijgen volop de gelegenheid een bak te veroveren. Ik denk dat er nu een 28 doffers in het hok zitten, dus de concurrentie is groot. De oude doffers worden gespeeld om in te vliegen op de Vitesse en 1 midfondvlucht. Dan gaan ze om de week naar de dagfond. De marathon geschikte duiven zullen 2 of 3 middaglossingen gaan krijgen. De jonge doffers (jaarlingen) zullen ingespeeld worden op de natourvluchten om na selectie de vliegploeg te gaan vormen voor 2021. En zo elk jaar weer!

Voor nu een fijne jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2020!

25 December 2019

Nou, het is zover! 11 uur geweest op 1e Kerstdag. Normaal is dit ook een vrije dag en eigenlijk is het vandaag niet veel anders. Beide kinderen gaan van 12 tot 18 uur aan het werk en pa en ma zitten samen thuis. Misschien gaan we nog ff weg, maar concrete plannen zijn niet gemaakt dit jaar. Vorig jaar zaten we heerlijk op mijn favoriete Ameland, maar dit jaar lukt dat om verschillende redenen niet. Volgend jaar maar weer eens kijken. In onderstaande tekst van 18 December schreef ik al over het niet goed lukken van de kweek. Afgelopen week had ik een liefhebber voor onderzoek waarvan de kweek maar niet wilde vlotten. Na bijna 4 weken gekoppeld te zitten zaten er nog maar 2 koppels op eieren. Deze liefhebbers maakten zich grote zorgen dat er iets met de duiven aan de hand was. Bij de mest- en keelonderzoeken bleek dat er slechts 1 duif wat Tricho (Geel) onder de leden had en dat de oude duiven wat coccidiose in de mest hadden. Maar dat was/is geen reden voor het niet op eieren komen van de duiven. Na wat vragen bleek dat er niets gedaan was met het aantal lichturen om de hypofyse van de duiven in werking te stellen. Doordat we het aantal lichturen omhoog brengen naar een 13 - 15 uur worden er hormonen aangemaakt welke ervoor zorgen dat de geslachtorganen gaan rijpen en de duiven aan kweken gaan denken. Wij als liefhebbers zeggen wel eens gekscherend dat onze duiven net muizen zijn, maar dat is natuurlijk dikke onzin. Een doffer heeft ongeveer 4 weken nodig om volledig geslachtsrijp te zijn en een duivin een weekje minder. Tevens is het raadzaam om in aanloop naar het koppelen de voeding rijker te maken. Het kan gewoon niet dat de duiven volledig kweek klaar te krijgen zijn op een rust/winter mengeling. minimaal een week, maar liever nog 14 dagen voor het koppelen moet de voeding rijker gemaakt worden met een eiwitrijkere mengeling. Dat kan een kweekmengeling zijn, of een all in one mengeling. Wanneer de duiven eenmaal goed op de eieren zitten kan er terug gegaan worden op het voeren van een schralere mengeling omdat de duiven anders te veel vervetten op het nest. 2-3 dagen voordat de eieren uitkomen dient er dan weer over te worden gegaan naar de kweekmengeling zodat de jongen voldoende voedingstoffen binnenkrijgen. Tevens is mijn advies altijd om een 3-4 weken voor het koppelen een onderzoek te laten doen zodat er nog ingegrepen kan worden. Wanneer je daar geen geld aan wilt/kunt uitgeven is het zeker raadzaam om 14 dagen van te voren een 7-daagse kuur te geven met de combinatiemix van dr. van de Sluis uit Kockengen zodat de duiven schoon de kweek in kunnen gaan. Tijdens het grootbrengen van de jongen dient het de ouderkoppels aan niets te ontbreken! Goede supplementen in de drinkpot en over de zaden doet wonderen in de groei. Succes allemaal! 

t18 December 2019 ( UPDATE: KWEEKDUIVEN ONLINE GEZET!)

Woensdagochtend net half 10 geweest. Straks een aantal liefhebbers met hun duiven en wat mest voor onderzoek. Helemaal nu de meeste liefhebbers iets later willen gaan kweken dan normaal is dit een goede tijd. 4-6 weken van te voren onderzoek doen zodat je er op tijd bij bent als er nog iets gedaan moet worden. De eerste liefhebbers zijn er al die moord en brand schreeuwen dat de kweek niet lukt. Bij navraag blijkt dat er geen onderzoek gedaan is, te kort gewerkt met langer licht te geven en het voer is natuurlijk al helemaal niet aangepast. Tja.... Persoonlijk vind ik half december te vroeg om te kweken. Vaak is er met de duiven tot eind september gevlogen, worden ze geforceerd de rui in gedwongen, moeten ze op de tentoonstelling op hun mooist zijn en een week later op eieren zitten..... Ja mensen, dat gaat dus gewoon niet! Vroeg kweken kan best met de vastzitters, maar die hebben natuurlijk ook een goede voorbereiding nodig. Vroeg kweken met de vliegduiven geeft vaak (niet altijd) moeilijkheden. In deze voorbereidende tijd naar de kweek gewoon een goed supplement (hier DAFLOR) in de drinkpot met goede voeding (hier een mengeling van 4x Garvo 7004 Rust, 2x Garvo 7000 Marathon en 1x Garvo HE4000) waar ook 1 of 2 maal per week een goede olie (Beute Lecithine of Oropharma energie olie) met de Beute OMG mix. Natuurlijk hoort daar ook elke dag een handje mineralen bij. Beutebak, Variamix of 1 van de andere beschikbare mineraalmengsels. Doe er jullie voordeel mee! 

15 December 2019

Alweer aan het begin van een nieuwe week richting 2020! Ook dit jaar is weer verschrikkelijk snel om gegaan. In Augustus ben ik 50 geworden en de tijd lijkt nu alleen nog maar sneller om te gaan. Maar ja, tis beter dat het door de vingers glijd dan dat de tijd achter de geraniums niet om wil nietwaar? Vanmorgen even weer lekker met de krabber door de hokken heen geweest. Van het werk heb ik een zakje bodemwit meegenomen om de natte mestplekken te drogen na het krabben. Ik moet zeggen dat het wonderbaarlijk goed werkt. Het is geloof ik gewoon ongebluste kalk wat erg mooi het vocht wat overblijft op neemt. Eens zien of dat een blijvertje word. Duiven zijn lekker in bad geweest, dus die liggen nu te drogen. Altijd goed om te zien dat de duiven graag in bad willen. In het seizoen heb ik wel eens moeite om de doffers erin te krijgen, maar nu ze samen met de jonge doffers zitten knallen ze erin. Top. Donderdag heb ik de 19-900 van Simon IJnsen uit het vlieghok gehaald. Dit jonge witpen duivinnetje komt uit zijn beste duif (Kevin Junior) van het afgelopen seizoen en is een mooi bolletje met alles op de juiste plek. De doffer moet de baan op, maar de duivin ben ik zuinig op ivm de toekomst. De afgelopen weken heb ik een aantal duiven met one eye cold op het hok. 1 van beide ogen is dan dik aan de onderzijde en de duiven zijn een paar dagen lusteloos. Drs. van der Sluis zegt dat het gewoon overgaat en dat ik er verder nu niets aan hoef te doen. Omdat ik een rotsvast vertrouwen in vd Sluis en Göbel heb maak ik me er dan ook helemaal niet druk om. Ze vreten als slootgravers en wanneer ze los mogen zitten ze zo hoog dat ik ze bijna niet meer kan zien. Op dit moment zitten er nog 41 duiven in de vliegafdeling. Ook de jonge duivinnen die mogen (nog) mogen blijven zitten hierbij. De 3 kweekdoffers zitten in hun kweekbox en er zitten nu 9 duivinnen in hun verblijf. Bij die 9 zitten ook de aangeschafte Opium en Meissie, kleindochter Brassie en de beide duivinnen voor Prins Barbaar. Dus er moeten nog een aantal bij om aan de gewenste 12 weduwduivinnen te komen, maar dat komt nog wel in orde. Duurt nog wel ff. Ik ben 29-12-2019 t/m 1-1-2020 vier dagen vrij, dus dan wil ik de kweekdoffers koppelen. De eerste jongen van Prins Barbaar x Dtr. Duitster zijn geschonken op een bon, maar de eerste jongen uit Prins954 x Meissie en Mijnis x Opium zullen te koop komen. Nu al interesse? Bericht me maar even via het contactformulier.  

12 December 2019

Donderdagochtend net na de klok van tien uur. Bezig geweest met de aanvraag waardevermindering subsidie SNN tbv de dakisolatie. Begin April word het dak geïsoleerd en we hebben bevingschade, dus wie zou het niet aanvragen nietwaar? Afgelopen zondag hebben mijn vogelmaatje en ik de beide duiven van Mijnis Gijsen te Echteld opgehaald. Mooi ritje van 2,5 uur heen en natuurlijk hetzelfde weer retour het hoge noorden. Het was de moeite waard! Naast weer geheel te zijn bij gekletst over van alles en nog wat heb ik 2 zeer mooie duiven gehaald voor de nieuw op te bouwen stam fondduiven. Nadat de beide duiven eerst een aantal dagen in quarantaine hebben gezeten is de doffer naar zijn kweekbox gegaan en de duivin gaat vandaag naar het duivinnenverblijf. Gisteren een begin gemaakt met de selectie van de duivinnen. Hok Snijder heeft genoeg aan 12 weduwduivinnen en 3-5 kweekduivinnen. Maar de weduwduivinnen moeten natuurlijk ook goede duivinnen zijn omdat hier na het seizoen ook weer uit gekweekt gaat worden voor de jaren erna. Best een lastige klus dus. Maar ik weet wat ik wil en probeer streng te zijn in deze selectie. Bij de doffers ben ik minder streng. De 10 oude weduwnaars hebben de selectie reeds overleefd en gaan komend seizoen de baan op. Alle jonge doffers ( denk een dikke 20) mogen blijven en komend jaar uitgroeien. Naast de jonge duiven zullen ze mee gaan met de container om ervaring op te doen voor 2021! Prijsvliegen is niet interessant, fris thuiskomen is de maatstaf. Rond de kerstdagen ga ik eens de duiven in de kweekboxen voorkoppelen. Kijken of ze elkaar wel leuk vinden. Dan begint het seizoen alweer. Mooi he? 

4 December 2019

Het was gisteravond al een beetje pakjesavond voor Hok Snijder 2.0 Ik had mijn zinnen gezet op een aantal duiven van Mijnis Gijsen uit Echteld die ik graag wilde toevoegen aan mijn kweekhokje. Omdat ik helemaal gek ben van donkere witpennen moest ik koop 7 gewoon hebben (de 006). Liefst had ik haar broer er ook bij gehad, maar die ging boven mijn budget. De duivin 19-006 (vanaf nu "Meissie) komt uit de beste prestatielijnen van B. van Holland (Walpot, vd Hoek, Jan Polder) x Roodbeen) en de doffer 19-025 (vanaf nu "Mijnis") uit Roodbeen x Gijsen (Saarloos, Peiren en de Wijs). Beide duiven hebben alleen maar duifkampioenen en olympiadeduiven in de stamkaart, dus aan de lijnen zal het niet liggen..... Waar ik meestal de duiven laat halen en brengen door de duivenkoerier zal ik nu zelf de rit naar Echteld maken om de duiven te halen en kennis te maken met Mijnis Gijsen zelf. Koffie staat klaar appte hij mij al. Met deze beide duiven is het kweekhok Snijder 2.0 klaar voor de toekomst. De 5e NPO Vierzon Prins Barbaar als basisduif voor de dagfond samen met de 2 beoogde duivinnen "Dtr. Duitser" en "Princess". Voor de marathon moeten Prins954 en Mijnis het gaan doen met hun duivinnen. Prins954 gaat op "Meissie" en "Mijnis" gaat op "Opium". Natuurlijk heb ik bij het selecteren rekening gehouden met de vlieg-kweekoog theorie van Gert-Jan Beute. Het van der Lindenkoppel gaat naar een clubgenoot om daar verder voor nageslacht te gaan zorgen. Samen met de jonge duiven van Simon Ijnsen ga ik de komende jaren proberen om een stammetje duiven te kweken die prijs kunnen vliegen van 700-1300 km. Aan mij zal het niet liggen. 

27 November 2019

Woensdagmiddag bijna 14.30 uur. Ben al bijna de gehele dag bezig om de bonnenverkoop van PV De Blauwe Doffer te Appingedam af te handelen. Afgelopen weekend was de zeer geslaagde tentoonstelling met de genoemde bonnenverkoop. Na betaling kan ik vandaag alle bonnen naar de kopers verzenden. Tevens ben ik bezig om de schenkers van deze bonnen een bedankbriefje te sturen. Deze liefhebbers zorgen er wel belangeloos voor dat wij onze vereniging in stand kunnen houden en relatief dichtbij onze mooie hobby kunnen blijven uitoefenen. Ach, met griep in het lichaam is zitten achter de computer wel te doen...... Pfff. Vorige week is dan ook de nieuwste kweekaanwinst voor Hok Snijder 2.0 gekomen. "Opium" is echt een plaatje om te zien en in de hand. Nu moet ze zich de komende jaren gaan bewijzen. Aan de afstamming zal het niet liggen. Eerst zal mijn Prins954 haar partner gaan worden en daarna kijken we even verder. Heb al een idee, maar die info volgt nog wel. Prins954 is een zoon uit mijn stamkoppel Balotelli x New Princess. Helaas beiden niet meer in mijn bezit, maar ja.... soms doe je dingen waar je later spijt van hebt. Mijn geschonken bon voor 2 jongen uit Prins Barbaar (5e NPO Vierzon 2019) x Dtr. Duitser is naar een liefhebber uit Woerden gegaan. Top dat de Snijderduiven nu verder het land in gaan. De Snijder marathonduiven van voor 2014 zitten door heel het land, maar voordat het zover weer komt zullen we eerst eens weer dienen te presteren! We doen ons best. De jongen doen het super. Vliegen als het lukt nog steeds 3 x per week en eten als slootgravers. Krijtwitte neusdoppen en ruien als dollen. Mooi om te zien. Zo langzamerhand neem ik ze eens door de handen. Een aantal kunnen mij nog niet bekoren. Nu is het zo dat marathonjongen soms een vod in de hand zijn en na een jaar een blok spieren zijn, maar deze "vodjes" hebben wel een aantekening in het grote boek van Ben. De mooiste jongen in de hand komen uit het "vd Lindenkoppel". Mooie kleine gespierde fond duifjes met het eigenwijze trekje altijd als laatste het hok in te willen. Maar ja, prijsvliegen moeten ze! Ben zelf erg benieuwd wat de koppeling Prins Barbaar x Kld 1ex2e Orleans gaat brengen. De vader van deze duivin is tevens de vader van de doffer vd Lindenkoppel, terwijl de moeder een dochter is van een koppel wat de 1e en 2e NPO Orleans heeft gevlogen bij Martin Kuiper uit Nieuw Roden. Maar deze duivin past natuurlijk ook perfect op de vd Linden doffer zelf. Maar eerst gaat Prins Barbaar op Dtr. Duitster van Jan Bruinius. Leuk he dit? Laterzzz.

17 November 2019

Zondagmiddag bijna 15.30 uur. Net de eerste helft van de duivinnenbakken opgehangen. Komt nog een zitschapje tegen de achterwand in elke bak en dan ist gereed voor het idee achter hok Snijder 2.0. Hierboven de nieuwste aanwinst voor het marathon gebeuren op hok Snijder. Dochter "OPI", heeft nu de naam OPIUM gekregen. Vader "OPI" was in 2016 1e asduif VNCC/afd. met een 13e NPO Bergerac, 22e NPO Orange, 60e NPO Limoges en een 113e NPO Perigueux. Ze zijn er minder...... Deze duivin word gebruikt tegen mijn eigen lijn uit Balotelli x New Princess. Ze komt komende week naar Appingedam, dus ben zeer benieuwd. De oude doffers en jongen vliegen nog 3x per week. Op mijn vrije dagen gaan ze er rond 8.30 uit en roep ik ze tussen 10.00 en 10.30 uur weer binnen. Toch mooi hoor, zo'n groep van 60 duiven in de lucht. En dan zitten de oude duivinnen er nog niet eens bij. Voeren? een kleine 40 gram voer per dag per duif verdeelt over 2x per dag. In totaal zijn dat 10 tonijnblikjes met voer. S'ochtends 4 en s'avonds 6 blikjes. Mengeling op dit moment: 3x Garvo Marathon G-Spirit, 3x Garvo Rust G-Spirit en 1x Garvo HE4000 Energy. Laterzzzz.

Net geboden op de duivin "dochter Opi". Deze duivin past precies in mijn straatje voor de toekomst. Een duivin uit een super presterende doffer welke asduif is geweest op de marathon. Hoger dan mijn bod ga ik niet, dus wanneer er overboden word is het helaas. De beoogde doffer is de 15-954 (Prins954) uit mijn stamkoppel Balotelli x New Princess. We gaan het weer meemaken! Gisteren even naar Max v/d Zwaag in Zuidbroek geweest om de geschonken duif te halen voor de bonnenverkoop van PV De Blauwe Doffer op www.duiven.net. Een prachtige witte schimmel uit zijn beste vliegdoffer x dtr van de bekende Belg. Bieden op de site, eindverkoop van de duif in het lokaal op 23-11. Nogmaals....Max bedankt! Na de "vrije" training van vanmorgen zag ik dat een zoon van de asduivin een nat oog heeft. Direct een Beutedruppel in gedaan, even laten trekken en het niet weg getrokken vocht verwijdert. Deze beloftevolle doffer moet het komend seizoen nog even gaan waarmaken, dus daar steek ik graag wat moeite in. Straks nog even een keer doen. Ik las gisteren dat er liefhebbers zijn die zo'n duif zonder dralen verwijderen.... Tja, ik heb ook wel eens een griepje. Ook maar een spuitje dan? De late jongen gaan als een speer. Nu zijn ze volop in de dekrui en een groot aantal is al met de laatste drie pennen bezig, dus dat is een teken dat ze goed gezond zijn. De duivinnenbakken zijn aangekomen in de opslag. Moet ze alleen nog even ophalen en monteren in het hok. Na wat aanpassingen heeft hok Snijder de beschikking over 12 duivinnenbakken voor de vastzittende weduwduivinnen. 6 van 60cm en 6 van 50cm breed, dus dan hebben ze mooi de ruimte. Dan zijn we gereed voor de komende jaren. Mooi!! 

27 Oktober 2019

Zag dat het alweer een maand geleden was dat ik iets heb geschreven. Dat zegt genoeg over de rust die ik op dit moment ondervind in de duivensport. De late jongen vliegen 3 x per week zo lang ze maar willen. Ik plaatste eerder deze week een filmpje op mijn facebookpagina waarin de jongen zo hoog zitten dat ze door de wolken heen knalden. De buurman kwam zelfs speciaal naar mij toe om te zeggen dat ie ze nog nooit zo heeft zien vliegen..... Das mooi! Op dit moment zitten er jongen van Simon Ijnsen, Michel Puister, mijzelf en ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik 3 jongen uit een inteelt koppeling halfbroer x halfzus uit de fondtopper 2006-652 heb gekregen van clubgenoot Henk Hansen. Deze rode doffer was de schrik op de dagfond van de vereniging en rayon in zijn actieve loopbaan. 2 van deze duiven zitten tussen de vliegers en een kras duivinnetje mag voor nageslacht gaan zorgen tegen de kweekdoffers. De stamkaarten volgen nog, maar ik ben er zeer blij mee. Toch een mooi gezicht om 48 duiven door de lucht te zien rammen. Zelfs de oude doffers laten zich meeslepen om mee te knallen met de jeugd. Goed voor de spieren en conditie denk ik maar. Qua voeding ist simpel (vind ik dan he). 4 delen Garvo G-Spirits Marathon, 2 delen Garvo G-Spirits Rust en 1 deel Snoepzaad. Daarvan word er ruim gevoerd zodat er iets blijft liggen. In het drinkwater het inmiddels wel bekende DAFLOR, en dat is het. Nog nooit heb ik de ouden en jongen zo gezond gehad zonder ook maar 1x medicatie in de drinkpot te hebben gehad. Na de klapper op Vierzon is er alleen nog maar gebruik gemaakt van de 100% natuurlijke DAFLOR. Inmiddels begint voor de meeste verenigingen het tentoonstelling seizoen, zo ook voor PV De Blauwe Doffer. Voor het eerst in jaren heb ik deze dagen vrij en ga dus volledig meehelpen. Misschien vermoeiend, maar liekt mie leuk. Laterzzzz.

29 September 2019

Wat een K..weer vandaag zeg! Normaal zet ik de spoetnik lekker open en mogen de oude en laatjes de gehele ochtend in en uit lopen en vliegen. Nu dus maar even niet. Wel even gevoerd en schoon water in het hok gezet, maar verder ist geen pretje om in het hok te zijn. Straks nog even de vloer krabben en dat zal het voor vandaag wel weer zijn denk ik. Het winterverblijf voor de weduw- en kweekduivinnen is gereed. Het vd Lindenkoppel is er nu kennis van aan het nemen, maar zodra de kweekboxen helemaal gereed zijn zal de doffer 1 van deze 3 boxen gaan krijgen. Natuurlijk is de 2e gereserveerd voor Prins Barbaar en de 3e is gewoon nog leeg. Zodra er zich weer een top 10 NPO duif meld op hok Snijder zal deze direct verhuizen (: Het vlieghok is op dit moment lekker overbevolkt. 12 oude doffers met 10 oude duivinnen hebben voor 19 jongen gezorgd. Van Simon Ijnsen (Ameland) zitten er 11 prachtige overnachters, en samen met de duiven van maatje Poester en een eerder jong van het vd Lindenkoppel zitten er straks 60! duiven in het hokje van 240 x 220. Overdag lekker de ramen wagenwijd open, s'nachts zijn deze natuurlijk dicht. Als de rui zijn einde nadert gaan de beoogde weduw- en kweekduivinnen naar hun winterverblijf met schapjes en blijven de oude weduwnaars en de late doffertjes achter in deze (overigens enige) afdeling. Denk dat er dan een 40-tal doffers in deze afdeling zitten. Slechts 10-11 hiervan gaan de strijd aan in 2020! De rest is toekomst en word op de natour 2020 ingespeeld voor seizoen 2021. Op deze manier heb ik slechts 1 afdeling om mij mee bezig te houden, is de rivaliteit zeer hoog en hangt er elke dag een mooie groep duiven in de lucht. Dan kan duivensport een mooie hobby zijn! OP 22 en 23 November organiseren we in Appingedam weer een 4-tallenshow. De tentoonstellingscommissie van PV De Blauwe Doffer te Appingedam is bezig om dit in goede banen te leiden. Om elk seizoen weer een TT te kunnen organiseren zijn bonnen nodig van diverse liefhebbers welke dan om de TT weer verkocht worden. Ondanks dat het ieder jaar weer moeilijker word om dit voor elkaar te krijgen zijn we toch weer dankbaar dat er liefhebbers zijn die ons een bon hebben geschonken. Toppie. Zelf heb ik een bon geschonken voor 2 jongen uit Prins Barbaar X Dochter Duitser. Prins Barbaar pakte afgelopen seizoen een 5e NPO Vierzon en Dochter Duitser is zus/halfzus van de toppers van Jan Bruinius die een aantal jaren geleden de dagfondvluchten in Appingedam en omgeving overheersten. Kortom, een echte superkoppeling voor de liefhebbers van de zware dagfond. Bieden dus straks! Moi.

22 September 2019

Zondagmiddag bijna 12.30 uur. Om 9.30 uur de spoetnik open gezet en net om 12.00 uur weer dicht gedaan. Mooi om te zien dat duiven die de vrijheid hebben om in en uit te vliegen dat ook echt doen. Zelfs de jonge duiven die sinds een tijdje hun rondjes meedraaien doen dat al. Gewoon op volle bak voer en ze mogen zelf bepalen wanneer ze binnen lopen. Maar wanneer de uitgang dicht gaat is binnenblijven het devies! De Amelanders doen het goed. Nog geen verliezen van het hok af en 1 rode doffer die nu al een naam heeft. Als een veldheer bekijkt hij de omgeving vanaf de schuur van de achterburen wanneer de andere duiven allang binnen zijn. Bepaalt zelf wanneer hij zin heeft om naar binnen te gaan. Caesar heb ik hem genoemd. De 15 eigen jongen groeien zeer voorspoedig en zijn bijna aan spenen toe. Samen met een aantal van maatje Poester zit het aantal jonge duiven dan op 35 stuks. De oude duivinnen gaan na het spenen naar hun winterverblijf (in aanbouw achter de kweekboxen). De jongen blijven gedurende de winter bij de doffers in de afdeling en zullen met regelmaat een tijdje open hok gaan krijgen. Zodra de 3 kweekboxen gereed zijn zal Prins Barbaar (5e NPO Vierzon 2019) daar een box gaan krijgen om zijn supergenen door te geven voor de toekomst van Hok Snijder. Samen met het vd Lindenkoppel zijn er dus reeds 2 boxen bezet. Hiernaast een foto van de kweekboxen in aanbouw. Nu de verschillende veilingen weer de grond uitschieten op internet heb ik reeds verschillende malen jeuk gehad om weer een vastzitter aan te schaffen. Gelukkig heb ik mij elke keer weten te bedwingen, want dat gaat nooit! meer gebeuren. Knetterende stamkaarten en de ouders en grootouders hebben nooit de mand gezien. Tja......... Hier alleen nog jonge doffers eind Augustus en September welke doorgehouden worden en natour volgend seizoen ingespeeld gaan worden. Na de laatste dagfond-Marathonvlucht een ronde kweken uit de beste vliegers en beloftevolle jaarlingen. Daarbij uit de kweekboxduiven en daar blijft het bij. Spelen, selecteren en het allerbeste komt in aanmerking voor een van de slechts 3 boxen. Klein naar de top!

1 September 2019

Zondagochtend 11.55 uur. De "R" is in de maand gekomen. Pffff, wat kan een jaar omvliegen. Afgelopen 20 augustus ben ik 50 mogen worden. Natuurlijk prachtig dat ik het gehaald heb, maar tevens weer een verdriet om de dierbaren die het niet hebben mogen halen. Toen wij thuis kwamen van onze super fijne dagen Ameland werd ik verrast door een grote opblaas Abraham in de tuin, een groot spandoek en veel versiersels in en om onze woning. Niet verwacht, maar stiekem toch erg leuk. Nog een klein (extra) feestje gehouden met ouders, kids en buurtjes. Twerd dus toch nog laat..... Tevens zijn de afgelopen week de rode kanaries de deur uit gegaan. De Agaat Topazen naar een keurmeester uit Alkmaar die er zeer content mee was, en de rest heb ik gisteren meegenomen naar de winkel in Schildwolde (waar ik ook werk) en gaan we mooi daar verkopen. De eersten zijn reeds verkocht. Mooi. Via facebook kreeg ik reeds de opmerking dat het op deze manier niets zal gaan worden. Van de hak op de tak. Tja..., die mensen weten natuurlijk niet de reden en de voorgeschiedenis. Omdat ik zo goed als elke zaterdag werk vond ik de duivensport niet meer zo leuk. Dus stapte ik terug naar de hobby welke ik vanaf mijn 9e jaar gedaan heb. Vogels kweken. Maar ik heb mijn vrouw beloofd om wel te kweken, maar niet meer in de winter elke show af te lopen om mijn geselecteerde toppers daar te laten meedingen naar de prijzen. Nu was de kwaliteit van de nakweek zo goed, dat ik de kriebels kreeg om dat wel weer te gaan doen. Dat was dus niet de bedoeling! Daarbij kwam dat het gekozen systeem met de weduwnaars dusdanig goed uitpakt dat ik weer mijn enthousiasme terug vond in de duivensport. Laat de criticasters maar kletsen, ik en mijn naasten weten beter. De komende tijd zal ik de afdeling van de kanaries (3.60 meter) weer geschikt maken voor de duiven. Daar komen 3 kweekboxen in van 80 breed, 150 diep en 200 hoog. Tevens een ruimte van 110 breed, 220 lang en 200 hoog voor de duivinnen in de winter. Top! Systeem veranderd er niets door en blijft gewoon zoals een aantal maanden geleden ingeslagen. Op naar de volgende NPO notering! BAM.  

Oh ja, de 10 koppels vliegduiven hebben nu jongen. Op hok Snijder blijven alleen de jonge doffers aan en 2-3 duivinnen. De andere jonge duivinnen mogen verhuizen. Interesse? App even op 06-26407650. 

24 Augustus 2019

Zaterdagmiddag bijna 16.00 uur. Alleen thuis, geen zin om iets te ondernemen, dus maar ff achter de computer. Net even de 10 stamkaarten van de Amelander marathonduiven goed bekeken. Nu heb ik eerder dezelfde lijn op het hok gehad in 2011 t/m 2013, dus ben zeer tevreden met deze jongen. Gisteren 8 jongen opgehaald in NIC Holwerd, de andere 3 hebben iets langer nodig. Maar dat komt zeker goed. Op eigen hok zijn de eerste jongen gekipt uit Prins954 (Balotelli x New Princess) X Suprise (asduif De Blauwe Doffer 2016 + TT Dagfond), dus het gaat de komende dagen los. Uit de 11 koppels mogen 11 doffers en 4 duivinnen (uit de beste doffers) groot komen. De aanwas betreft jonge doffers zal zo tussen de 20 en 25 uit gaan komen. Mooi aantal voor de natour 2020!    

5 Augustus 2019

BAM! 

5e NPO Afdeling 10 Noord op de zeer zware Vierzon van 3-8-2019. Voor hok Snijder "slechts" 759km en een paar meter. Wat een geweldige prestatie van deze doffer. En dat terwijl ik een aantal maanden geleden nog dacht aan stoppen met deze mooie hobby. Met steun en adviezen van mijn inkorfcommissiemaatjes Michel Puister en Wendela Wiersema heb ik het spul weer op de rails met dit geweldige resultaat. Zooooo Blij. En natuurlijk motivatie om op de ingeslagen weg door te gaan. Hok Snijder zal dan ook de "stille" periode gaan gebruiken om het hok optimaal geschikt te maken voor het "Snijder"systeem met de doffers. Waarschijnlijk gaan de kanaries weer het hok uit en komen er goede ruime duivinnenbakken en 3-4 kweekunits voor elk 1 koppel. Die komen niet vol met opnieuw aangekochte duiven hoor. Niets meer van die ellende. Het vd Lindenkoppel krijgt een plekje en waarschijnlijk Prins Barbaar ook. Verder zien we het wel. Ook blijft er gewoon 1 vliegafdeling voor de oude en jonge doffers. De afgelopen tijd is gebleken dat ik deze manier van spelen psychisch erg goed aankan, en als het resultaat dan ook nog zo goed is. Wauw! Nu eerst jongen kweken en vakantie vieren. Laterzzzz.

 

Oh ja, Op zaterdag kwamen er 4 doffers door van Vierzon. 3 zonen van New Princess en 1 kleinzoon. Wat een goede duivin was dat zeg! Nu 12/12 thuis.

29 Juli 2019

Nog 5 dagen en het wedstrijdseizoen is voor hok Snijder voorbij. Aan het begin van dit seizoen schreef ik reeds dat Bourges het speerpunt gaat worden voor seizoen 2019. Dat zou eerst met de duivinnen op nest, maar gedurende het seizoen is besloten om weer ouderwets traditioneel weduwschap te gaan spelen met de doffers. En onder ons gezegd...., dat bevalt zeer goed! De doffers komen zeer goed naar huis en zijn op tijd in vorm voor deze Nationale vlucht van 760! km naar hun hok in Appingedam. We gaan het meemaken. Bij thuiskomst vinden de doffers hun duivin en kan er begonnen worden aan de kweek van toekomstige toppers. Het systeem daarvoor heb ik reeds een keer geschreven, dus daar zal ik jullie niet weer mee lastig vallen. Toch nog even over het voer wat ik nu geef. Sinds een aantal maanden voer ik de Marathon G-Spirit mengeling van Garvo. Super mooi voer gesprayd met lijnzaadolie en een korrel waarin alle extra voedingstoffen zitten die we maar willen wensen. Maar het past niet bij de manier waarop ik voer. Doordat de doffers s'morgens 15 en s'avonds 30 minuten vrij mogen eten laten ze de korrel liggen. Het overschot gaat wel na de duivinnen en krijgen de duiven bij thuiskomst in de voerbak, maar ik zie het graag anders. Voor het seizoen 2020 gaat er gebruik gemaakt worden van de mengelingen Prestige Pigeon Academy en Prestige HE4000. Beiden van Garvo. De basismengeling zal dan in de verhouding 3:1 zijn en naar de dagfond toe 2:1 zodat het vetgehalte omhoog gaat. Natuurlijk blijft het dagelijkse "pindamoment" doorgaan. Ten eerste voor de opbouw van de benodigde reserves, maar zeker ook om een band met de duiven op te bouwen en te houden. Als supplement zal DAFLOR in de drinkpot blijven. Onlangs heb ik alle andere supplementen opgeruimd, omdat ik hier het volste vertrouwen in heb. Zo, het volgende dagboek zal gaan over Bourges. Ik heb veel vertrouwen in de 12 strijders, dus ......

22 Juli 2019

Afgelopen weekend de vitessevlucht Maaseik gehad. Voor hok Snijder een dikke 258 km naar huis. Onder mooie vliegomstandigheden kwamen de 12 Snijderdoffers geweldig naar huis. Het was best lang geleden dat er binnen 10 minuten 7 duiven in de klok zaten. Tegen al het sprintgeweld binnen de vereniging zaten er zelfs 4 vd 12 binnen de prijzen en in rayon 3 van afdeling 10 maar liefst 7! De toevoeging van het Daflor supplement lijkt de duiven zeer goed te doen. Ze waren super glad en kogelrond. Ook dit is weer jaren geleden dat de duiven er zo hebben uitgezien. Aankomend weekend geen inkorving voor de doffers. Zeer warm en misschien 3 nachten mand lijken mij geen goede voorbereiding op Bourges. Ze gaan dus zelf even de mand in voor een goede lapvlucht en dan ...... op naar Bourges! Moi. 

18 Juli 2019

Iets na 11.30 uur. Net 2 liefhebbers gehad voor mestonderzoek en keeluitstrijkjes en van volledig advies voorzien. Hoop dat ook deze liefhebbers er weer iets aan gehad hebben. Helaas hadden de duiven net 1 dag BS in de drinkpot gehad, maar ondanks dat veel cocciciden geconstateerd alsmede slijm en ornithose. Deze jonge duiven komen zonder goede begeleiding niet, of slecht naar huis met weer een teleurgestelde liefhebber tot gevolg. Ben blij dat ze zijn geweest en hoop dat ze door mijn klein advies de jonge duiven goed naar huis krijgen de komende tijd.

NIEUWS!

Met ingang van volgende week word ik de eerste officiële dealer van DAFLOR. Een super supplement op basis van gefermenteerde knoflook en honing. Natuurlijk ben ik eerst zelf gaan testen (alsmede een aantal grote hokken in ons land) en ben zeer content met de bevindingen. Ook prijstechnisch erg interessant, want waar diverse andere supplementen al richting de €40 per liter gaan kost DAFLOR slechts €37,50 voor 2! liter. Met de dosering van 10ml/ltr kunnen we daar 200 liter drinkwater mee klaarmaken. Voor meer info klik maar eens op onderstaande link of via de contactpagina bovenaan de pagina en op www.huisdiercoachappingedam.nl. Verzend- en verpakkingskosten zijn €7,50.

https://www.huisdiercoachappingedam.nl/productpagina/postduiven-2/supplementen-bijproducten/daflor

14 Juli 2019

Zondagavond bijna half 10. Waar vorige week op Kalkar de 18-942 (zoon Asduivin 2016) voor het prijsje (14e-160d) zorgde in de vereniging, waren het gisteren de 18-940 (Jonge Barbaar x New Princess) en de 18-921 (Kleinzoon Balotelli x New Princess en TT Sens 2018) die voor de prijsjes (12e en 19e van 90d) zorgden. Op de voet gevolgd door de rest van de 12 ingezette duiven, dus Ben is blij. Tis lang geleden dat ik 50% van de duiven in 15 minuten in de klok had. De 2 weken geleden ingeslagen weg van het traditionele weduwschap met de doffers past goed bij mijn huidige situatie, dus op deze voet gaan we maar even door denk ik zo. De komende 3 weken staan volledig in het teken van de dagfondvlucht Bourges. Eerst Tongeren (rond de 290km), dan Marche (rond de 350) en dan...... 760km. De trainingen gaan naar wens. S'ochtends om 7.00 eruit en naar binnen om 8.00 uur, S'avonds na het werk eruit rond 18.30 en om 19.45 weer naar binnen. Voeren gaat erg goed met 15 en 30 minuten volle bak, het restant krijgen de duivinnen van te eten. En rond 21.00 uur ga ik nog met een bakje pinda's met de doffers spelen. Heerlijk toch (:

Vandaag even bezig geweest ivm het koppelen na Bourges. Zoals ik reeds eerder schreef ga ik na de vluchten 1 of 2 ronden kweken uit de beste doffers x een duivin uit een goede doffer. Maar omdat dit het eerste seizoen is dat er op deze manier gekweekt gaat worden lukt dat nog niet helemaal. Omdat ik einde 2018 met de duiven naar Gert-Jan Beute geweest ben (en dit zeker in 2020 weer ga doen) ga ik zijn adviezen aanhouden. Anders hoef je natuurlijk helemaal daar niet heen te gaan. Beter uit 4 topkoppels kweken, dan uit 10 middelmatige koppels. Concreet zal dat gaan inhouden dat ik de eerste ronde van die 4 koppels onder de andere koppels leg en de beste koppels een 2e ronde zelf laat grootbrengen. Van de eerste ronde word het gehele legsel aangehouden. Van het 2e legsel alleen de doffertjes. Van maatje Poester komen er nog een aantal late doffertjes en van Ameland nog een 10-tal marathonduiven. Kortom, Hok Snijder bouwt aan een toekomst met de mannen. De jongen worden uitgewend en gaan gedurende de rustperiode gewoon met de oude duiven naar buiten. Voor het seizoen gaat er geselecteerd worden welke 12 duivinnen worden aangehouden als weduwduivin en welke verwijderd dienen te worden. De oude doffers zullen dan een nestje mogen hebben met deze duivinnen welke na een 10 dagen broeden verwijderd word en het weduwschap word gestart. De 12 oude doffers zitten het gehele seizoen samen met de jonge doffers in het bakkenhok! Trainen samen, worden samen opgeleerd enzenzenz. De jonge doffers worden dan op de natour 2020 opgeleerd om in 2021 hun eerste grote opdracht te gaan vervullen. Ik heb hier zooooo'n zin in (:

2 Juli 2019

Woensdagochtend bijna half 11. Bakkie doen en even weer iets van mij laten horen. De dagfondvlucht Auxerre heeft niet gebracht wat ik had verwacht en gehoopt had. Veel energie er in gestopt, maar dat is er helaas met 2 vd 5 thuis niet uit gekomen. Nu was het een erg zware vlucht, maar dat een jaarling (wel een goede overigens) als enige thuis weet te geraken op de dag van lossing is natuurlijk niet best. Schijnbaar zijn de ervaren dagfondduivinnen gewoon nu niet goed genoeg. Balen, want de 923 en de Poesterduivin zijn samen met een jaarling duivinnetje van klaas Stoppels nog steeds onderweg. Ik was die zaterdag zo zenuwachtig dat mijn werkgever mij om 16.15 uur maar naar huis heeft gestuurd omdat ik niet meer te hanteren was door de spanning. Eenmaal thuis moesten de duiven vallen rond 17.00 uur, maar dat duurde nog wel even langer op hok Snijder. Pffff, hartkloppingen, kortademigheid en verschrikkelijk geïrriteerd naar de rest van de familie. Nait best voor de gezondheid dus...... Zondag maar eens goed gesproken met moeder de vrouw hierover en voor 75% besloten dat de duiven maar weg moeten en dan gewoon rustig met de kanaries verder. Maar er zitten nog zoveel goede duiven op het hok dat ik het gewoon niet over mijn hart kon verkrijgen om het hok leeg te maken. Tuurlijk is het K.. dit seizoen en word er op het nest geen platte prijs gevlogen, maar de kwaliteit is er nog steeds om goede kopduiven te draaien. De waarschijnlijke oplossing kwam van maatje Poester (wie anders). Hij had nog een oude duivinnenkast staan die niet gebruikt werd en die moest ik maar gebruiken. Kortom, het systeem is weer veranderd. Dom? Tja, inderdaad en dat hoeft niemand mij te vertellen. Maar als de gezondheid in het geding gaat komen zijn sommige dingen geoorloofd. Ook midden in een seizoen. Systeem Snijder vanaf afgelopen weekend: Traditioneel weduwschap met doffers. De duivinnen (max. 12 stuks) zitten gedurende de week, zondagmiddag t/m vrijdag tijdens tonen, in hun duivinnenbak voorzien van water en voer. In de toekomst hoop ik het vliegseizoen te starten met maximaal 15 bevlogen doffers (Dag- en overnachtfond) en een 20-tal jonge doffers welke gekweekt gaan worden na de laatste dagfondvlucht. Deze jonge doffers worden uitgewend en opgeleerd, maar pas gespeeld op de late Vitesse of natour van het jaar opvolgend. Ik denk/hoop dat op deze wijze de stress van het niet presteren minder is, omdat de motivatie weer aanwezig is van het weduwschap spel. Tevens ben ik maandag gestart met het 2x per dag trainen van de doffers. Weduwnaars blijven niet op het dak ouwehoeren, dus nu is het prima te doen met het vertrek naar mijn werk rond 8.30 uur. Bij inkorven op vrijdag houd dit systeem in dat er 10! uur gevlogen word in de week ipv 4-5 uur. Op de oude plek in Ten Post was dit ook het geval en dat beviel erg goed. Op advies van een zeer goede liefhebber krijgen de doffers s'morgens 15 minuten volle bak en na de avondtraining 30 minuten volle bak voer. Bij het binnenhalen vanochtend kwamen de doffers uit alle windrichting omlaag zwieren, dus het liekt al goud. Vrijdag inkorven voor een Vitessevluchtje vanuit Kalkar, dus maar eens zien of ze al iets beter komen. Maar ik denk dat dat nog een 2 week duurt. Niet erg, als ze het met Bourges maar begrijpen. (: 

17 Juni 2019

Lunchpauze op het werk in Schildwolde, dus even tijd voor een stukje. Afgelopen weekend de duiven mee gehad op Rethel. Voor hok Snijder een dikke 450km. Deze midfondvlucht werd op donderdag ingekorfd en door de slechte weersomstandigheden op de vlieglijn zaterdag hebben de duiven uiteindelijk 3 nachten mand gehad. Verder werd het een mooie vlucht, maar voor de Snijderduiven is deze afstand met een Zuidwestenwind niet ver genoeg. Toch klok ik de meeste duiven mooi in serie, maar helaas net achter de prijzen aan. Ach, komend weekend is er weer dagfond.... De 3 dagfond duivinnen hebben thuis mogen blijven en gaan woensdag nog even de mand in voor een lapvluchtje van ongeveer 40 km door de lucht. Zal wel weer afslag Grolloo worden. Gelukkig beginnen de vluchten voor de jonge duiven ook aankomend weekend, zodat de rest van de oude duiven elk weekend meekunnen op een relatief korte Vitesse afstand. Toch in voorbereiding op die laatste grote dagfondvlucht Bourges (: Het plan is om dan alle duiven op 10-12 dagen eieren te hebben en dan moeten ze knallen! We zullen het gaan meemaken.

12 Juni 2019

Woensdagochtend bijna 12 uur. Spannende dag vandaag. Tussen nu en 14.00 uur krijgen beide kids bericht of ze geslaagd zijn. Pffff. Als ze geen belletje krijgen zijn ze erdoor en kunnen de pijlen gericht gaan worden op de vervolgopleidingen. Vingers gekruist zoals ze dat zo mooi in de Engelse taal kunnen zeggen. De trainingsvlucht die gepland staat voor komende zaterdag gaat weer niet door. Het lijkt wel of dit in afdeling 10 niet van de grond komt. Er word te weinig geïnventariseerd binnen de verenigingen of er animo is om in te korven. Persoonlijk ben ik van mening dat deze paar vluchten in het jaar ALTIJD dienen door te gaan. Niets niet inventariseren, maar doen. In afdeling 11 gaat dit reeds jaren zo, en altijd voldoende deelname. Ideaal om jonge duiven op te leren en oude duiven aan de gang te houden op een relatief korte afstand met 1 nachtje mand. Tuurlijk kan ik zelf gaan rijden met de duiven en ze bv in Hoogeveen lossen, maar ik heb ze graag in de mand zodat die ervaring ook in hun geheugen gegrift is. Nu ja, nu zelf maar de het spul op stap. Aankomend winter ga ik het hok een klein beetje aanpassen. Het systeem van 1 afdeling bevalt mij zeer goed en dit gaat de komende jaren het spelsysteem worden. De huidige afdeling in 2.40 mtr en word een meter breder, zodat er meer ruimte en lucht ontstaat. Op deze manier is er meer dan genoeg ruimte voor 8-12 koppels oude duiven met een 30 -40 jongen/jaarlingen. De kanarieafdeling ga ik iets anders inrichten zodat daar de meter vanaf gaat en toch dezelfde ruimte over blijft. Zo is Ben tevreden!   

10 Juni 2019
2e Pinksterdag bijna 20.00 uur. De afgelopen dagen erg lui geweest. Heerlijk. Hahahaha. Door de uitgestelde vluchten van zaterdag heb ik een keer de aankomsten van de duiven uit Duiven en Sens kunnen zien. Tja...., vanaf Duiven kwamen de duiven natuurlijk te laat. Alhoewel broer en zus 191 en 174 (Badr Hari Inteelt Vechtmachine X 1e x 2e NPO Orleans) elkaar erg leuk vonden en na bijna 10 minuten spelen de klep opzochten op 9.16 uur. Wanneer ze direct de klok hadden doen rammelen had hok Snijder zelfs op deze Vitesse er mooi tussen gezeten. Nu dus niet, maar niet erg. Toen wachten op de 2e dagfondvlucht van dit seizoen. Voor ons dik 620 km, dus het leek een makkelijk vluchtje te worden met de verwachte harde zuidwestenwind. Dit werd het dus niet. Een taaie vlucht met s'avonds bij veel liefhebbers nog schapjes en broedbakken leeg. Bij ons nu 3 vd 4 duivinnen thuis, waarvan 2 mooi in de prijzen. Bij PV De Blauwe Doffer betekende dit een 4e en 9e plek. Zoals ik reeds op facebook schreef, we zijn er weer bij en dat is prima... ! Nu de duiven maar weer gereed maken voor de trainingsvlucht Zutphen aankomende vrijdag en daarop volgend week weer de dagfond op. Vandaag zijn de eerste marathonjongen geboren. Zn Balotelli x New Princess en de Dasselaar duivin zijn de trotse ouders. Hoi.

 

uni 2019

11.30 uur op de zondagochtend. Beetje brak en pijn in het lijf bij een langzaam oplossende keelontsteking. gewoon doorgewerkt, maar wanneer het lichaam dan een rustdag heeft ist wel even wennen. Pfff. De 8 ingezette duivinnen op Arlon hebben hun best gedaan. Eindelijk weer een goede duif in de vereniging op plaats 7 en 2 van de 8 in de prijzen. Ik ben er blij mee, alhoewel ze wel dichter op elkaar thuis hadden mogen komen. Maar ja. Een marathonsysteem op een hok vol met programmaduiven gaan met ups en downs zullen we maar zeggen. Ik denk erover om volgend weekend niet in te korven op de dagfond. Vorige week was een erg zware vlucht, dus maar even pas op de plaats en alles op de SuperVitesse Duiven. Ook de doffers! Vanaf komende week gaat hok Snijder beginnen met de Garvo 7000 spirit marathonmengeling te voeren als basis. Samen met de Beyers Verkerk light zijn dat de 2 voeders waar ik mee ga vliegen de komende jaren. Ik kan niet wachten totdat de marathonduiven op het hok gaan komen. Na Bourges gaan er eieren uit de kwekers van duivenmaatje Simon Ijnsen (Ameland) komen en misschien zijn er nog liefhebbers bereid om wat late jongen te schenken om op hok Snijder te testen. 8-12 oude koppels en elk seizoen een 20-30 jaarlingen (in dezelfde afdeling) moeten het over 2-3 jaar gaan doen. Lekker bezig! Morgenavond alweer een aantal afspraken staan voor onderzoek. Is nog een plekje om 20.30 uur. Bij interesse ff een appje naar 06-26407650.

30 Mei 2019

Onderstaand WhatsApp bericht ontving ik gisteravond. Natuurlijk heb ik gereageerd dat ik geen dierenarts ben en geen wonderen kan verrichten, maar dat ik graag een "second opinion" onderzoek voor deze liefhebber zal willen doen. De genoemde namen heb ik vanwege de privacy maar even verwijderd. #Trotsopmezelf

Goede Avond,

ik heb uw nummer gekregen binnen onze club omdat ik op zoek ben naar een betrouwbare dierenarts die weet hoe een duif in elkaar steekt. Ik heb al een aantal keren mest onderzoek gedaan bij ….. en elke keer kwam er niks uit. Maar me duiven willen niet presteren en terwijl ik weet dat ze vele malen beter kunnen. Nu hoor ik bij ons in de club dat ….. ook niet echt een kenner is met de duiven en heb ik gehoord dat ik daarvoor bij u moet zijn. Zou u voor mij een onderzoek willen doen voor mest en keel uitstrijkje van de duiven? Want voor mijn gevoel klopt er iets niet aan de duiven. Ik vlieg in ………. daar heb ik u nummer vandaan. Met vriendelijke groet 

29 mei 2019

Woensdagochtend bijna lunchtijd. Net even het wekelijkse toodoo lijstje afgewerkt. De hele week schrijf ik dingen op die ik dan de woensdagochtend afwerk. Zo weet ik (bijna) zeker dat ik niets vergeet. Ook weer een aantal mestonderzoekjes uitgevoerd van de liefhebbers die de mest naar mij opsturen. Nu ist klaar en kan ik rustig wachten op de thuiskomst van Zoon Marco na een weekje Lloretdemar. Zal wel brak zijn. Hahahaha. Na de vluchten van afgelopen weekend is er geen duif nagekomen. Ik ga er vanuit dat deze ervaren duivinnen verongelukt zijn onderweg. Maar ja, mijn leermeester riep altijd: We moeten verder met hetgeen terugkomt en niet met de duiven welke achterblijven. Tja....., klopt wel. Ik heb even ernstig getwijfeld over de weg die ik dit seizoen heb ingeslagen. Moet ik dan toch weer een afdeling gereed maken voor de duivinnen en alleen met weduwnaars gaan spelen? Zodat ik op alle vluchten kans maak om in de vereniging mee te doen om de prijzen. Vorig seizoen ging dat toch zeer goed! Maar nee, herpakken en doorgaan op de ingeslagen weg. Vorige week met dr. vd Sluis over deze methode gesproken en er blijken zeer veel liefhebbers successen te boeken met dit systeem (Doffers, duivinnen en jongen in 1 afdeling) op de grote fond. Dit seizoen gewoon duifjes korven en laten thuiskomen, en vanaf het moment dat de eilander eieren zijn gearriveerd in Appingedam gaat het 3-jarige traject in tbv de overnachtfond. Zin in (: Vrijdag een paar duivinnen inkorven voor de vlucht Arlon en volgende week weer het gehele hok voor de SuperVitesse om in te vliegen. Laterzzzz.

26 Mei 2019

Zondagochtend net geen middaguur. The day after heeft een beetje hoofdpijn. Niet van drank, maar van de deceptie die Troyes heet. De 5 ingekorfde duivinnen gingen op een perfecte stand de mand in, stonden kogelrond en volgens dr. vd Sluis uit Kockengen (woensdag geweest) stonden de duiven er super op! Ik weet niet wat er gebeurd is of wat de duiven onderweg zijn tegengekomen, maar dat ik de eerste duivin (Poesterdoef) pas om 16.51 uur klok is natuurlijk niet normaal. 15.15 tot 15.45 uur was normaal geweest, maar dit niet. Nog steeds moeten de 2e getekende en een beoogde duivin voor Bergerac thuis komen. Niet erg motiverend zullen we maar zeggen. Aan de andere kant ging Gennep geheel naar wens. 18 mee, waarvan 15 voor de eerste maal om in te vliegen voor de laatste 2 dagfondvluchten en alles gewoon thuis. De Clermonts duivin "Roos" pakt zelfs nog haar prijsje in de vereniging. Nu ja, ik weet dat duivensport een hobby met ups en downs is, maar had hier veel meer van verwacht. Gelukkig ben ik niet enige die nog op duiven wacht, anders was de deceptie nog groter geweest. Vele hokken hebben lege plekken en sommige hadden s'avonds nog geen duiven op de klok staan. En het leek zo mooi te worden...… Goed, uithuilen, oprichten en doorgaan. Gelukkig is er ook positief nieuws voor hok Snijder. Een duif uit Jonge Barbaar x New Princess pakt bij Bert Visser op Ameland de 1e prijs op Troyes in PV De Welvaart. Mooi! 

19 Mei 2019

Zondagochtend iets over half 12. Net telefoon van Amelander Bert Visser. Pakt gisteren de 1e in de vereniging op het eiland met een goed prijspercentage. Mooi. Maar er hangt een donkere wolk boven zijn hoofd. Het huis gaat eraf en waarschijnlijk moeten de hokken dan ook. Bah, niets aan en zorgt voor veel zorgen. Hoop dat het goed afloopt. Gisteren de 2e Chimay achter elkaar gehad. 4 jaarlingduivinnen ingekorfd, maar zoals ook de voorgaande vluchten zit er geen enkele motivatie op. De duiven komen lachend thuis, maar nu zelfs meer dan een uur! achter de 1e in de vereniging. Terwijl dezelfde duiven vorig seizoen zorgden voor de 3e Vitesse na de toppers van Wendela en haar vader. Nu niet op weduwschap, maar alles in 1 hok doet het anders zijn. Paniek? Echt niet, maar zal graag zien dat ze een 30-40 minuten vroeger kwamen. Het geeft nog meer zin om weer te beginnen aan het marathon gebeuren. Aanstaande donderdag gaan er 5-8 duivinnen de mand in voor de 1e dagfondvlucht van dit seizoen. De 3 beste duivinnen zitten keurig op 10-12 dagen eieren met inkorven, dus dat moet voldoende motivatie zijn denk ik zo. Van de week nog even de mand in voor een oefenvluchtje en dan giet it oan. Hahaha. Succes allemaal.

15 Mei 2019

Woensdagochtend iets na de klok van 10 uur. Net even wat uitgezocht over de duiven die nu nog op het hok zitten. Er zijn nog 13 doffers en 12 duivinnen. Tevens zit het vd Lindenkoppel er nog steeds welke niet kunnen uitvliegen. Van de vliegduiven zijn er een 6-tal waar nog het oude marathonbloed uit Ten Post in zit en de rest is anders. Afgelopen zaterdag heeft hok Snijder zijn eerste prijsje in de vereniging behaald. De 18-174 (Badr Hari Inteelt Vechtmachine X 1e x 2e NPO Orleans) kwam precies uit de goede hoek en knalde zonder een draai te maken in 1 maal op de plank. Dacht redelijk te zitten qua tijd, maar dan moet ik geen rekening gaan houden met het landelijk tophok van Wendela Wiersema. Niet erg, de vluchten waar het om moet gaan komen eraan. Alle focus ligt op Bourges en dan moeten de overgebleven duiven knallen. Ik ben toch weer van plan om een aantal Eilander marathonduiven op het hok te halen. In 2011 ben ik natuurlijk uitermate geslaagd met 10 eieren van Simon Ijnsen en een mandje duiven van Bert Visser. Nu nog steeds doen de nazaten van De Amelander en Balotelli het super op de verschillende hokken. Zoals ik reeds eerder schreef gebeurt alles nu op een hokje van 2,40 mtr. Vliegen, kweken en jonge duiven, en dit alles gewoon in deze afdeling van 2,40 mtr. En ik moet zeggen dat het mij uitermate goed bevalt. Tuurlijk zijn de resultaten niet om over naar huis te schrijven op de eerste vluchten, maar dat schuif ik nu maar even terzijde. De hele dag volle bak voer in het hok, eieren, duiven die nog steeds niet gekoppeld zijn..... Ik vind het allemaal best. laat de natuur maar even zijn gang gaan. Vanaf volgende week gaan ook de doffers de baan op en word er rustig toegewerkt aan een 2-tal vluchten waar de focus op ligt dit jaar. Of het lukt? Wie zal het zeggen? Maar ik weet dat ik op het gekozen pad rust in mijn hoofd en op het hok heb. Niet meer 3 of 4 afdelingen MOETEN trainen en geen stress meer als er weer eens duivinnen of doffers zeuren met binnenlopen, omdat de andere hokken ook nog moeten trainen. De komende jaren zal ik rustig toe werken naar een nieuwe stam duiven welke de zware dagfond en de marathonvluchten goed aankunnen. Laten we zeggen 600-1200 km? Na de laatste vlucht een mooie ronde jongen kweken welke dan een jaar bij de ouders in het vlieghok blijven. Trainen, eten, opleren en invliegen op de natourvluchten van het volgende jaar. Als 2-jarige duif gaan ze dan de baan op in voorbereiding op hun eerste echte werk. Mooi he? Duivensport kun je zo inrichten zoals je dat zelf wilt. Tuurlijk kun je meegaan in de stroom van prestaties, geldelijk gewin en kampioenschappen. Maar bovenal gaat het om de lol, de omgang met de dieren, het biertje bij de vereniging en wanneer alles samenkomt op de uitgekozen vluchten geeft de prestatie van zo'n duif je ook nog eens een geweldige kick. Succes allemaal!

Microscopisch onderzoek wedstrijdduiven/siervogels:
Klein onderzoek
( meststalen per post toegestuurd of afgegeven aan de deur )
- Onderzoek van de ontlasting van de duiven.
- Er word onderzocht op coccidiose en wormeneieren.
- De uitslag wordt direct na het onderzoek doorgebeld of gemaild.
Prijs klein onderzoek: € 5,00

Compleet onderzoek ( op afspraak in de adviesruimte te Appingedam )
- Onderzoek van de ontlasting van de duiven op coccidiose en wormeneieren + keeluitstrijkje tbv constateren
van Trichomoniasis ( het geel ).
- Het onderzoek is voor maximaal 2 duiven en 1 mestmonster, meerprijs per extra duif en/of mestmonster is € 3,00
Prijs compleet onderzoek: € 10,00

Paratypus/coli onderzoek dient in een laboratorium te gebeuren. De mest dient dan verzonden te worden naar een gespecialiseerd duivenarts.

HuisdierCoach Appingedam ( Ben Snijder )
Trekpad 19 ( via de voordeur over het bekende witte bruggetje )
9901 BS Appingedam
Tel: 06-26407650
Website: www.huisdiercoachappingedam.nl


Voor het maken van een afspraak graag bellen op woensdag of donderdag.
( via WhatsApp mag natuurlijk ook )

Maak jouw eigen website met JouwWeb